Avocata Poporului cere asigurarea unui proces echitabil pentru procurorul suspendat, Alexandr Stoianoglo

9 octombrie 2021, 11:40 Justiție 262
Alexandr Stoianoglo.  Sursa: Replica Media

Avocata Poporului, Natalia Moloșag, consideră inadmisibile motivările și justificările procurorului pe caz ce au dus vădit la încălcarea realizării în deplin volum a dreptului la apărare a procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo. În acest context, Moloșag cere asigurarea realizării dreptului la un proces echitabil în cazului procurorului general suspendat.

Ombudsmanul amintește că atât Constituția, cadrul legislativ național, cât și tratatele internaționale cu privire la drepturile și libertățile fundamentale ale omului statuează principiul egalității tuturor în fața legii, accesul liber la justiție, dreptul la apărare.

Natalia Moloșag menționează că dreptul persoanei de a se adresa justiției este o condiție sine qua non în asigurarea eficienței exercitării drepturilor și libertăților sale.

În acest sens, Avocata Poporului spune că va monitoriza evoluția evenimentelor în cazul Stoianoglo în sensul respectării garanțiilor dreptului la un proces echitabil și a drepturilor omului în general.

Amintim că procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat vineri, 8 octombrie, în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce miercuri a fost suspendat din funcție, pus sub acuzare și reținut în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la Procuratura Generală și la domiciliul său.

De menționat că procurorul de caz în dosarul Stoianoglo, Victor Furtună, a explicat că cerut 30 de zile de arest în penitenciar pentru procurorul general suspendat, pentru că deja sunt cinci capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea. Totodată, acesta spune există riscul ca Stoianoglo să influențeze ancheta, iar acuzarea să nu poată administra probe.

Un alt argument al lui Furtună ține și de presiunile la care a fost supus imediat după inițierea dosarului penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo.

La 6 octombrie, Dumitru Robu a fost desemnat oficial la funcția de procuror general interimar miercuri, 6 octombrie, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor, după care a fost numit în funcție prin decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media