LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 50. Peste 2 500 de oameni au fost evacuați joi din orașele grav afectate de război

14 aprilie 2022, 20:50 Ucraina 1088
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 50-a zi de război. Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, în special echipamente grele, este menționat într-un comunicat al Casei Albe.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a prezentat o notă analitică detaliată cu privire la criza alimentară, energetică și financiară care ar putea fi declanșată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit experților, războiul din Ucraina ar putea duce la sărăcie, sărăcie și foamete a 1,7 miliarde de oameni - mai mult de o cincime din populația lumii.

În noaptea de 24 februarie, Rusia a lansat în mod deschis un război la scară largă împotriva Ucrainei, atacând Kievul și alte orașe cu rachete. Luptele continuă în apropierea mai multor centre regionale. Apărătorii ucraineni au oprit înaintarea ocupanților, au contraatacat în unele zone și au eliberat deja o serie de orașe și regiuni.

UPDATE 21.42. Rusia şi-a mutat mai la sud navele pe care le avea desfăşurate în nordul Mării Negre, în urma incidentului cu crucişătorul „Moscova”, nava amiral a Flotei sale din Marea Neagră, care a fost grav avariată miercuri seara. Statele Unite consideră că crucișătorul a suferit avarii semnificative, dar nu se știe nimic despre victimele din rândul echipajului, scrie CNN.


UPDATE 21.29. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a acuzat țările europene care continuă să achiziționeze gaze și petrol din Rusia că își „câștigă banii din sângele altor oameni”, în condițiile în care banii cu care sunt plătite aceste resurse finanțează războiul brutal pe care rușii îl duc împotriva Ucrainei de mai mult de o lună și jumătate, scrie BBC.

În interviul acordat BBC, președintele Zelenskiy s-a referit la Germania și la Ungaria, țări pe care le acuză că au blocat eforturile de a pune embargouri pe importurile energetice din Rusia, din care țara agresoare va câștiga aproximativ 326 de miliarde de dolari în acest an.


UPDATE 20.45. Polonia a declarat că este pregătită pentru un eventual război cu Rusia. NATO este, de asemenea, pregătită să răspundă agresiunii împotriva unui membru al Alianței, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe Lukasz Jasina.

„Suntem întotdeauna pregătiți pentru asta. Și nu numai noi, ci și aliații noștri. Toți membrii NATO sunt pregătiți. Articolul 5 din Tratatul de la Washington spune că agresiunea împotriva oricărei țări NATO este o agresiune împotriva întregii Alianțe. Și dacă Vladimir Putin începe o agresiune împotriva Poloniei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei sau Finlandei, dacă va adera la NATO, va fi o linie roșie pentru noi toți. Dar mi-aș dori ca Vladimir Putin să nu mai înceapă niciodată vreo agresiune”, a spus purtătorul de cuvânt al misiunii diplomatice poloneze.


UPDATE 19.55. Peste 2 500 de oameni au fost evacuați joi din orașele grav afectate de război.



UPDATE 19.20. Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a confirmat 4.577 de victime ale populației civile a Ucrainei în timpul războiului declanșat de Rusia, inclusiv 1.964 morți și 2.613 răniți. Cu toate acestea, cifrele reale sunt mult mai mari, deoarece informațiile din zonele de lupte nu sunt cunoscute și multe rapoarte încă așteaptă confirmarea.


UPDATE 18.30. Ucraina a recunoscut Rusia ca stat terorist și a interzis semnele „V” și „Z” care promovează agresiunea rusă. Un astfel de proiect de lege a fost adoptat de Rada Supremă pe 14 aprilie, scrie Hromadske.


UPDATE 17.40. Războiul din Ucraina a determinat Fondul Monetar Internaţional să îşi reducă prognozele privind avansul economiei mondiale, atât pentru 2022 cât şi pentru 2023, în condiţiile în care preţurile mai mari la alimente şi energie pun presiuni asupra economiilor fragile, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.


UPDATE 17.05 Irlanda sprijină includerea unui embargo asupra petrolului rusesc în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, a declarat ministrul de Externe și Apărare Simon Coveny.

Ministrul a menționat că Irlanda susține sancțiunile maxime împotriva Rusiei ca un factor de descurajare pentru continuarea războiului împotriva Ucrainei.

„Credem că ar trebui să depășim ceea ce a fost convenit colectiv în UE și să impunem un embargo petrolier asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni”, a spus Coveny într-un briefing. Ministrul a adăugat că, în ciuda faptului că Irlanda este o țară neutră militar, ea nu rămâne neutră în războiul ruso-ucrainean. De exemplu, Irlanda a oferit peste 20 de milioane de euro ajutor umanitar și 33 de milioane de euro ajutor militar Ucrainei, scrie Hromadske.


UPDATE 16:30. Viceprim-ministra Irina Vereșciuk a anunțat astăzi, 14 aprilie, că 30 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, potrivit The Kyiv Independent.

Este vorba despre 17 soldați, cinci ofițeri și opt civili. Este al patrulea schimb de prizonieri, de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.


UPDATE 15:00. Patru persoane au murit și zece au fost rănite în Harkov, după ce forțele ruse au deschis focul în zonele rezidențiale, potrivit șefului regiunii Harkov, Oleg Siniegubov.

„Astăzi, în timpul zilei, ocupanții au continuat să bombardeze zonele rezidențiale din Harkov, unde nu există infrastructură militară. Din păcate, patru civili au fost uciși și 10 răniți, în urma bombardamentelor”, a scris Siniegubov pe Telegram.


UPDATE 13:31. Dmitrii Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică, informează REUTERS.


UPDATE 13:26. „Au vrut să cucerească Kievul, dar între timp au pierdut Moscova”, e una dintre glumele care circulă pe internet după ce nava rusească ar fi fost serios avariat în urma unui atac ucrainean cu rachete antinavă Neptun.


UPDATE 13:00. Ministerul rus al Apărării reconfirmă avarierea navei-amiral al flotei ruse a Mării Negre, Moskva. Nici de această dată, oficialii ruși nu spun care este motivul incendiului de la bordul navei.

Potrivit ultimelor informații, prezentate de oficiosul de stat rus RIA-Novosti, incendiul a fost localizat, iar exploziile munițiilor de la bord au fost eliminate.

Nava nu s-a scufundat, întreg personalul a fost evacuat, iar acum se caută soluții pentru a o aduce în port.


UPDATE 12:09. Rusia a anunţat miercuri că 398 de membri ai Congresului Statelor Unite vor avea interdicţia de a intra pe teritoriul său ca măsură de represalii pentru o decizie similară adoptată de Washington pentru a pedepsi ofensiva rusă în Ucraina, transmite Agerpres.


UPDATE 12:05. Judecătoria Lîciakivski din Lviv, la propunerea Biroului de Stat de Investigații și a Procuraturii Generale, a pus sechestru pe alte 154 de bunuri mobile și imobile ale cumătrului președintelui Rusiei, Vladimir Putin, Victor Medvedciuk și ale soției sale Oksana Marcenko, scrie UNIAN.


UPDATE 10:36. Pierderile armatei ruse de la începutul agresiunii pe teritoriul ucrainean la data de 13 aprilie 2022:

  • oameni - aproximativ 19.900 (+100);
  • tancuri ‒ 753 (+14);
  • vehicule blindate de luptă - 1.968 (+22);
  • sisteme de artilerie – 366 (+8);
  • lansatoare de rachete multiplă - 122 (+7);
  • sisteme de luptă antiaeriană - 64;
  • avioane de luptă – 160 (+2);
  • elicoptere – 144 (+1);
  • vehicule militare - 1.437 (+8);
  • bărci / corăbii - 7;
  • cisterne - 76;
  • drone - 134 (+2);
  • echipament special - 25;
  • sistem mobil SRBM - 4.

UPDATE 10:18. 197 de copii au murit și peste 351 au suferit răni de diferite grade de severitate de la începutul invaziei rusești pe teritoriul Ucrainei, anunță oficiul Procurorului General ucrainean.


UPDATE 08.50. Australia a impus un alt pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina. Un total de 13 companii sunt pe lista neagră, inclusiv Gazprom și Transneft.


Sancțiunile ar putea avea un impact redus asupra comerțului dintre Australia și Rusia, care este limitat – Rusia este a 37-a cea mai mare destinație de export a Australiei și a 57-a cea mai mare sursă de importuri, comerțul total în ambele direcții nu depășește 1 miliard de dolari pe an, scrie The Guardian.


UPDATE 08.36. Rusia a anunţat miercuri că a impus sancţiuni asupra a 398 de membri ai Congresului SUA, ca răzbunare faţă de faptul că Washingtonul a plasat luna trecută sute de parlamentari ruşi pe lista de sancțiuni. „Sancțiunile în oglindă” ale Moscovei includ „conducerea și președinții de comisie ai camerei inferioare a Congresului SUA”, a declarat ministerul rus de externe într-un comunicat.


UPDATE 08.20. Purtătoarea de cuvânt a marinei ucrainene a confirmat că „Moscova” este nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură „Navă de război rusească - du-te la naiba”.




UPDATE 08.00. Ministerul rus al Apărării a recunoscut că un incendiu a izbucnit asupra navei de război „Moscova” și că a suferit „daune grave”.Totodată, este menționat că echipajul a fost evacuat, dar motivele nu sunt precizate.

Presa de stat rusă TASS și RIA au raportat că echipajul navei a fost evacuat și că cauza incendiului este încă în curs de stabilire. Potrivit Ministerului Apărării, „Moscova” este un crucișător de rachete care a fost construit și pus în funcțiune în 1982.


UPDATE 07.40. Nava de război „Moscova”, cea mai importantă a flotei Mării Negre a Rusiei este în flăcări. Consilierul prezidențial ucrainean, Oleksiy Arestovici a confirmat acest lucru.

Arestovici spune că la bord se află 510 persoane, iar din cauza furtunii de pe Marea Neagră, operațiunile de salvare sunt aproape imposibil de realizat.

Consilierul ucrainean afirmă că „Moscova” este acea navă care le-a cerut marinarilor de pe Insula Șerpilor să se predea și care a fost trimisă într-un loc de marinarii ucraineni, dialog care a devenit viral.


UPDATE 07.30. Uniunea Europeană a aprobat miercuri o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro pentru echipamente militare destinate forțelor armate ucrainene, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European al Uniunii Europene, citat de CNN.


UPDATE 07.08. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a prezentat o notă analitică detaliată cu privire la criza alimentară, energetică și financiară care ar putea fi declanșată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit experților, războiul din Ucraina ar putea duce la sărăcie, sărăcie și foamete a 1,7 miliarde de oameni - mai mult de o cincime din populația lumii.


UPDATE 07.05. Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, în special echipamente grele, a arătat Casa Albă într-un comunicat.

Această nouă tranşă de ajutor va conţine „echipamente foarte eficace pe care le-am mai livrat” Ucrainei, precum şi „noi capacităţi”, în special „sisteme de artilerie” şi „mijloace de transport blindate”, precizează executivul american.

Administraţia SUA a dat de asemenea undă verde transferului de elicoptere, scrie Agerpres.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie și 13 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media