Republica Moldova salută decizia de crearea a platformei comune europene de achiziție a gazelor naturale, lichefiate și hidrogen

27 martie 2022, 15:53 Economie 276
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

„Republica Moldova salută Concluziile Consiliului European din 24 și 25 martie, în Declarația finală a căruia este inclus angajamentul statelor membre de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen. O dată constituită, noua platformă va fi disponibilă atât statelor din Balcanii de Vest cât și celor trei țări asociate cu Uniunea Europeană, inclusiv Republicii Moldova”, se arată într-un comentariu al platformei oficiale a conducerii Republicii Moldova, Prima Sursă de pe Telegram.

„Este o realizare importantă pentru țara noastră și care va facilita în viitor achizițiile de gaze naturale. Totodată, Moldova va continua eforturile de sporire a rezilienței în sectorul energetic, cu accent pe diversificarea surselor de energie și sporire a eficienței energetice”, se mai arată în postare.


Comisia Europeană va institui în curând o platformă de achiziție comună de gaze, GNL și hidrogen, care va fi deschisă pentru țările din Balcanii de Vest și cei trei parteneri estici asociați - inclusiv Republica Moldova și Ucraina, se arată în Declarația finală adoptată de Consiliul European în cadrul reuniunii din 24-25 martie 2022. În document a fost inclus și angajamentul de a asigura Ucraina și Republica Moldova cu fluxuri continue și neîntrerupte de energie electrică și gaze.

„Uniunea Europeană se angajează să asigure fluxuri continue și neîntrerupte de energie electrică și gaze către Ucraina și Republica Moldova. Recenta sincronizare a rețelelor de electricitate din Ucraina și din Moldova cu cele ale UE constituie o realizare remarcabilă. Ea dovedește că acum perspectivele noastre sunt interconectate”, se menționează în document.

La începutul lunii martie 2022, Înaltul Reprezentant și vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană analizează posibilitatea de sincronizare a rețelelor electrice ale Republicii Moldova cu cele ale țărilor membre.

Amintim că, în premieră, sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei au început să funcționaeze împreună în regim izolat de alte sisteme energetice vecine de pe 24 februarie.

Testarea capacității sistemului energetic al țării noastre de a funcționa împreună cu cel al Ucrainei, independent de sistemele energetice ale țărilor vecine trebuia să se încheie pe data de 26 februarie.

Ulterior, însă, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că sistemele energetice au funcționat fără incidente în perioada de testare și, în acest fel, s-a luat decizia de a „susține poziția Ucrainei de a rămâne în regim de funcționare izolat și grăbirea procesului de interconectare sincronă completă a sistemului energetic național la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E.”


Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media