30 de ani de la primul meci din Campionatul R. Moldova. Prima campioană a țării, Zimbru Chișinău

14 martie 2022, 12:11 Sport 140
Secvență de la primul meci de fotbal din Campionatul R. Moldova.  Sursa: Federația Moldovenească de Fotbal

Astăzi, 14 martie, se împlinesc 30 de ani de la ziua în care s-a jucat primul meci de fotbal în campionatul național – primul campionat al Moldovei de după independență, transmite FMF.

În acea zi pe stadionul „Dinamo” din capitală s-au întâlnit formațiile Dinamo-Codru Chișinău și Tiligul Tiraspol. Surprinzător, victoria au obținut-o gazdele. Și asta în pofida faptului că tiraspolenii în toamna anului trecut au obținut calificarea în Liga Superioară a campionatului URSS. Echipa din Chișinău s-a impus cu 2-0, prin dubla reușită de Bogdaneț, la meci asistând circa 2.500 de spectatori.

Prima campioană a Moldovei a devenit echipa Zimbru Chișinău. Unul dintre cele mai titrate cluburi a reușit să adune în total opt titluri naționale, dominând competiția internă în ultimul deceniu al secolului trecut. Tot Zimbru este singura echipă care a participat la toate cele 30 de ediții anterioare ale campionatului Moldovei – toate în prima ligă valorică.

Sheriff Tiraspol are în cont 19 titluri de campioană a Moldovei. Alte trei echipe au mai câștigat titlul în decursul celor 30 de ani: Constructorul-93 Chișinău, Dacia Chișinău și Milsami Orhei. Toate aceste formații au fost campioane câte o singură dată.

Istoria Campionatului Republicii Moldova la fotbal

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), organism înființat încă în primăvara anului 1990, la 28 decembrie 1991 adoptă un document istoric, și anume:

DECLARAŢIA

Biroului federal al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal

În conformitate cu „Declaraţia de Independență a Republicii Moldova” adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 27 august 1991 care proclamă că Republica Moldova este Stat suveran şi independent;

Odată cu dezintegrarea URSS şi a structurilor sale;

Luând în consideraţie rezoluţia Adunării generale a Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal din 19 octombrie 1991 cu privire la exercitarea jurisdicţiei Federaţiei pe teritoriul Republicii Moldova;

Ţinând seama de îndeplinirea tuturor obligaţiunilor faţă de Federaţia URSS în perioada existenţei statului unitar sovietic;

Biroul federal al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal declară:

Federaţia Moldovenească de Fotbal îşi pierde calitatea de membru în cadrul Federaţiei URSS, calitate atribuită arbitrar în perioada postbelică;

Trecerea sub jurisdicţia sa exclusivă a organizării activităţii fotbalistice şi apărarea intereselor tuturor structurilor fotbalistice din Republica Moldova, ale jucătorilor, antrenorilor şi altor specialişti din domeniul fotbalului;

Garantarea respectării normelor internaţionale şi neadmiterea discriminărilor în fotbal, indiferent de naţionalitate, confesiune sau apartenenţă politică.

Federaţia Moldovenească de Fotbal îşi exprimă dorinţa de a stabili relaţii reciproce cu Federaţiile de fotbal ale altor state şi solicită afilierea la organismele internaţionale FIFA şi UEFA cu angajamentul respectării statutelor şi normelor de activitate ale acestora.

Chișinău, 28 decembrie 1991.

Declaraţia a fost aprobată în unanimitate. Discuţia prioritară a ședinței a constituit-o chestiunea referitoare la structura competiţlonală a campionatului național din anul 1992. Au fost propuse pentru examinare trei variante. Prioritate i s-a acordat celei în care campionatului se va desfăşura într-un tur, pe parcursul căruia la cele cinci echipe de maeştri (formații care au evoluat în campionatul URSS: Tiligul Tiraspol, Zimbru Chișinău, Tighina Bender, Zarea Bălți și Bugeac Comrat se alătura şapte formaţii din divizia A (prima ligă valorică) a campionatului republican. Ele urmau să fie numite până la următoarea şedinţă a executivului. La baza admiterii erau puse două criterii: măiestria sportivă şi existenţa unei baze care ar permite desfăşurarea campionatului în condiţii bune (ceva de genul licențierii din zilele noastre).

Aceste 12 echipe urmau să formeze Superliga (Divizia Națională de astăzi). Era stipulat că în caz dacă formaţiile Tiligul, Tighina şi Bugeac vor refuza să participe, în locul lor vor fi admise la turneu alte echipe (trebuie de menționat că în acea perioadă în Republica Moldova se simțeau puternice tendințe separatiste).

La sfârşitul sezonului primele două echipe din divizia A, alcătuită din 14 formaţii, urmau să promoveze în Superligă. Ocupantele locurilor trei-patru în divizia A trebuiau să dispute meciuri de baraj cu ultimele două clasate în Superligă.

Campionatul urma să înceapă la 15 martie, iar până la 1 martie trebuiau să fie rezolvate toate transferurile jucătorilor. Fiecare echipă din toate diviziile, inclusiv Superligă, avea dreptul să includă în componenţă nu mai mult de trei jucători din afara republicii. Faţă de cei invitaţi până atunci s-a adoptat varianta „zero”. Punctul final în problema „stranierilor” urma să fie pus după adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii despre cetăţenie.

În afara ordinii de zi a fost discutată propunerea lui Andrei Ghimpu de a include în campionatul național a echipei Institutului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport (în prezent Universitatea de Stat de Educatie Fizica si Sport).

Astfel, în Superligă au fost incluse 12 echipe:

TILIGUL Tiraspol (locul 2 în Liga I a campionatului URSS din 1991)

ZIMBRU Chișinău (locul 20 în Liga I a campionatului URSS din 1991)

TIGHINA Bender (locul 9 în Liga II a campionatului URSS din 1991)

ZAREA Bălţi (locul 14 în Liga II a campionatului URSS din 1991; înaintea începerii campionatului RM și-a schimbat numele în OLIMPIA)

BUGEAC Comrat (locul 3 în Liga II inferioară a campionatului URSS din 1991)

SPERANŢA Nisporeni (campioană a RSSM din 1991)

CONSTRUCTORUL Leova (locul 2 în campionatul RSSM din 1991)

CRISTALUL Făleşti (locul 3 în campionatul RSSM din 1991)

MOLDOVA Borosenii Noi (locul 4 în campionatul RSSM din 1991)

CONSTRUCTORUL Chișinău (locul 6 în campionatul RSSM din 1991)

DINAMO Chișinău (locul 7 în campionatul RSSM din 1991)

CSS AMOCOM Chisinău (echipă nou creată).

Divizia A (11 echipe): NISTRU Cioburciu, NISTRU Otaci, UNIVERSUL Ciuciuleni, VIERUL Sângerei, SPERANŢA Drochia, IZVORAŞ Drăsliceni, VILIA Briceni, TRICON Cahul, SPICUL Floreşti, DELIA Ungheni, VALEOLOGIA Chisinău.

Divizia B (9 echipe): BIRUINŢA Cojuşna (înaintea campionatului și-a schimbat denumirea în DUMBRAVA), MINERUL Edineţ, HAIDUCUL Dubăsarii Vechi, MOTORUL Soroca (înaintea campionatului și-a schimbat numele în TIRAS), LOCOMOTIVA Basarabeasca, NADEJDA Anenii Noi, CODRU Călăraşi, CRISTALUL Glodeni, RODINA Taraclia.

Divizia C

Seria Nord (9 echipe): SĂNĂTATEA Sănătăuca, SPICUL Chişcăreni, BASARABIA Mândreşti, FLACĂRA Nimereuca, CIMENTUL Rezina, STRUGURAŞ Hirişeni, FRIGUŞOR Străşeni, RĂUT Orhei, CUCOARA Budăi.

Seria Sud (9 echipe): SPICUL Sărata Galbenă, VIERUL Căuşeni (înaintea începerii campionatului și-a schimbat numele în SINTEZA), PROGRESUL Costeşti, LUCEAFĂRUL Puhăceni, VICTORIA Chioselia Mare, AUTOMOBILISTUL Cricova, MOLDOVA Slobozia Mare, ZAREA Hlinaia, KOLOS Slobozia.


Anatol
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media