Tribunalul Internațional de la Haga va organiza audieri publice la începutul săptămânii viitoare în dosarul deschis de Ucraina împotriva Rusiei pentru acuzații de genocid

2 martie 2022, 10:23 Ucraina 189
Război în Ucraina.  Sursa: en.as.com

Tribunalul Internațional de la Haga va organiza audieri publice la începutul săptămânii viitoare în dosarul deschis de Ucraina în care a cerut ca Rusia să fie condamnată pentru genocid și agresiune după invazia pe teritoriul ucrainean. Mai exact, audierile urmează să aibă loc pe 7 și 8 martie, la Palatul Păcii din Haga, sediul Curții.

În cererea sa de inițiere a procedurii împotriva Rusiei, Ucraina a spus că Rusia a „pretins în mod fals că au avut loc acte de genocid” în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, adăugând că Rusia a declarat și implementat ulterior o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei, potrivit un comunicat de presă anterior al Tribunalului.

Ucraina a negat aceste afirmații în cererea sa și a acuzat Rusia că „planifică acte de genocid” în țară, potrivit comunicatului de presă.

Audierile vor fi dedicate cererii Ucrainei de indicare a măsurilor provizorii, se arată în comunicat. În acest sens, președintele Tribunalul Internațional de la Haga, judecătorul Joan E. Donoghue, a trimis „o comunicare urgentă” ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, potrivit CNN și Digi24.

În comunicarea Tribunalului se spunea: „Am onoarea să mă refer la Cererea de indicare a măsurilor provizorii depusă în cadrul procedurii inițiate de Ucraina împotriva Federației Ruse la 26 februarie 2022. Acționând în conformitate cu articolul 74, alineatul 4, din Regulamentul Curții, prin prezenta atrag atenția Federației Ruse asupra necesității de a acționa astfel încât să permită oricărei ordonanțe pe care Curtea o poate pronunța cu privire la cererea de măsuri provizorii să-și producă efectele corespunzătoare”.

Ucraina a depus o plângere oficială la Tribunalul Internațional pentru Crime de Război de la Haga și cere ca Rusia să fie condamnată pentru genocid și agresiunea Ucrainei. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de președintele ucrainean, Vladimir Zelenski.

„Ucraina a intentat oficial un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga. Cerem ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru agresiunea țării. Solicităm instanței să ordone imediat Rusiei să înceteze ostilitățile și să programeze o audiere săptămâna viitoare”, potrivit lui Zelenski.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media