LIVE/ Zelenski, intervenție în cadrul ședinței Parlamentului European: „Este o luptă pentru supraviețuire.Ne dăm viața pentru valori. Noi dăm ce avem mai bun. Ucrainenii sunt incredibili”

1 martie 2022, 13:45 Politică 1258
Vladimir Zelenski.  Sursa: Captură de ecran
Parlamentul European condamnă în „cei mai fermi termeni posibili” agresiunea și invazia militară a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și implicarea Belarusului în această agresiune. În aceste momente are loc ședința Parlamentului European. Zelenski a luat cuvântul în cadrul ședinței și a cerut UE „să demonstreze că sunt alături de poporul ucrainean” și a declarat că „UE va fi mult mai puternică împreună cu Ucraina”.
Josep Borell: „Rusia se situează după agresiunea împotriva Ucrainei într-un punct de inflexiune. Rusia a pus capăt ultimei legături pe care o avea cu Uniunea Europeană. Acordurile internaționale din care face parte Rusia acorduri consacrau integritatea teritorială a Ucrainei. Rusia se află într-un punct de turnură după epoca sovietică. Este ocazia UE de a realiza garanții de securitate mai ferme. Calea negocierilor și a dialogului reprezintă esența UE. Noi nu suntem o uniune militară și nu am declarat război nimănui. Sancțiunile sunt necesare și inevitabile. Acestea vor avea un efect foarte puternic asupra Federației Ruse. Aceste acțiuni fără precedent vor merge spre un potențial faliment, care va avea consecințe asupra întregului sistem global. Trebuie să lucrăm într-un mod diplomatic cu toată lumea”.


Eurodeputatul român, Siegfried Mureșan a declarat că „tot ce oferim pentru Ucraina trebuie să oferim și Republicii Moldova imediat, în ceea ce ține de cooperare și perspectiva de a deveni membre. Republica Moldova și Ucraina sunt la fel de importante pentru securitatea Europei”.

Ursula von der Leyen: „Războiul a revenit în Europa. Sirenele au început din nou să sune în inima UE. În Ucraina a început o numărătoare inversă pentru noapte. Putin a decis să facă ceva inexiplicabi. Noi însă nu vom permite ucrainenilor să fie singuri și condamnăm ferm acțiunile Rusiei. Felul în care vom răspunde va determina viitorul sistemelor internaționale. Trebuie să arătăm puterea democrațiilor noastre. Astăzi o Uniune de aproape jumătate de milion de oameni s-a mobilizat în ajuta Ucraina.

Ucrainenii vor avea nevoie de protecție cu mult mai multă. Cu viteza luminii UE a adoptat trei pachete de sancțiuni. Aceste este cel mai amplu pachet de sancțiuni împotriva UE. Nu putem să nu acționăm împotriva Rusiei”.Charles Michel: „Acest război a fost declanșat. Putin s-a înșelat. Poporul ucrainean brav rezistă. Haideți să facem în așa fel că să se înșele și mai mult.

Președintele Zelenski s-a uitat în ochii noștri și a lansat un anunț oficial. Este vorba de cererea de a recunoaște a Ucrainei ca țară candidată la UE. Ține de noi, europenii, să fim la înălțimea momentului. Noi știm prea bine că acest subiect este dificil, pentru că mereu a fost dificilă extinderea europeană. Ține de Comisia Europeană să lanseze un aviz în baza căruia Consiliul își va asuma răspunderea, iar Consiliul va trebui să analizeze cu toată seriozitatea cererea simbolică, politică și legitimă.

Trebuie să susținem Ucraina, trebuie să protejăm pacea, democrația și legea internațională. Alianța noastră transatlantică este puternică, unită perfect coordonată și, de asemenea, lucrăm strâns și cu membrii G7, precum și cu Națiunile Unite. Din ce în ce mai multe țări se angajează într-o coaliție anti-război. Punem presiune maximă pe Rusia și pe liderii săi, deoarece vrem să susținem Ucraina și poporul ucrainean”.


Vladimir Zelenski: „Nici nu știu cum să ma adresez. Nu pot spune nici bună ziua, nici bună seara. Această zi nu este deloc una bună pentru noi. M-am bucurat să văd ce a fost în cadrul ședinței. Simt vibrația și atmosfera din sală. E cincea zi de invazie. Eu nu citesc de pe o foaie un discurs. Am trecut la realitate și trebui să o confruntăm. Ne dăm viața pentru valori. Dăm ce avem mai bun. Ucrainenii sunt incredibili. Noi o să reușim, o să depășim. Mă bucur că nu numai vorbiți. Noi vom învinge. Luptăm să supraviețuim. Luptăm pentru a fi membri cu drepturi egale. UE va fi mult mai puternică cu noi. UE fără Ucraina nu va exista.


Vă rog să ne demonstrați că sunteți cu noi. Atunci viața va învinge asupra morții”,
a declarat Zelenski într-o intervenție în cadrul ședinței.


Totodată, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat o interdicție de a intra în Parlamentul European pentru toți reprezentanții Kremlinului.

„Ne aflăm aici în umbra întunecată răspândită de războiul lui Putin. E un război pe care nu l-am provocat. E o invazie strigătoare la cer asupra unui stat suveran și independent. În numele Parlamentului European condamn invazia agresivă asupra Ucrainei”.
Parlamentul European urmează să adopte astăzi, 1 martie, o rezoluţie prin care condamnă invazia rusă în Ucraina.

În a cincea zi de război provocat de Federația Rusă, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat astăzi - 28 februarie, cererea de aderare la Uniunea Europeană conform unei proceduri speciale.

La ceremonia de semnare au participat speaker-ul Radei Supreme Ruslan Stefachuk și prim-ministrul Denys Shmygal.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media