Produsele moldovenești ar putea ajunge pe piața elvețiană. Ignazio Cassis: „Dorim să avem un acord de liber schimb cu R. Moldova”

22 martie 2022, 12:03 Economie 154
Președintele elvețian, Ignazio Cassis.  Sursa: Replica Media

Republica Moldova și Elveția ar putea semna un acord de liber schimb pentru a deschide piața elvețiană pentru produsele moldovenești. Anunțul a fost făcut astăzi, 22 martie, de către președintele elvețian, Ignazio Cassis, în cadrul conferinței comune cu președinta Maia Sandu, cu ocazia vizitei sale oficiale în R. Moldova.

„Da Răspunsul este clar pozitiv. Acest subiect este acum și motivul pentru care discutăm despre un acord de liber schimb cu țările, care fac parte din grupul Asociației Europene a Liberului Schimb EFTA, din care fac parte Norvegia, Islanda și așa mai departe. Dorim să avem un acord de liber schimb cu R. Moldova, pentru a deschide piața și pentru a anula aceste taxe vamale. Aceste discuții au loc în prezent. Evident sunt multe detalii, care urmează a fi puse la punct. Cum ar fi ce vom face cu produsele agricole, țăranii și altele. Avem acorduri de genul dat cu vreo 30 de țări din lume și în cadrul acestui club EFTA, cum îl numim noi, îl vom pune în vigoare, astfel încât să favorizăm schimburile între Moldova și Elveția”, a subliniat Ignazio Cassis.

De asemenea, astăzi, 22 martie, s-a anunțat că Elveția oferă Republicii Moldova 2.000.000 de franci pentru a face față crizei refugiaților care fug de ororile războiului din Ucraina.

Deschiderea pieței elvețiene pentru produsele moldovenești, dar și extinderea domeniilor de cooperare, precum eficiența energetică și protecția mediului, printre subiectele discutate de președinta Maia Sandu și omologul său elvețian, Ignazio Cassis, astăzi, 22 martie, în cadrul conferinței de presă.

Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, efectuează astăzi, 22 martie, o vizită de lucru în R. Moldova.

De menționat că, din 24 februarie, de la declanșarea războiului în Ucraina de Federația Rusă, țara noastră a fost vizitată de mai mulţi oficiali europeni şi şefi de state, între care preşedinţii României, Estoniei și Poloniei, miniştrii afacerilor externe din Germania, Spania, Danemarca și Italia.

De asemenea, la Chișinău a fost secretarul de stat al SUA Antony Blinken, dar și înaltul Comisar al Naţiunilor Unite Filippo Grandi.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media