Maia Sandu, despre numirea magistraților Musteață și Plămădeală la CSJ: Dacă nu vor trece filtrul de integritate, nu se vor mai regăsi acolo

4 noiembrie 2021, 21:05 Justiție 182
Curtea Supremă de Justiție CSJ.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat criticile privind numirea lui Dorel Musteață și a lui Ghenadie Plămădeală în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Șefa statului a declarat că CSJ va fi supusă evaluări externe și în cazul în care se vor depista probleme de integritate la cei doi magistrați, aceștia nu se vor regăsi în componența instituției.

„ Pe unul unul dintre ei nu îl cunosc deloc, domnul Musteață a fost la CSM și e mai cunoscut. Evaluarea extraordinară externă va începe de la Curtea Supremă a Justiției. Dacă cineva nu merită să fie acolo, această instituție va fi prima care va trece prin această evaluare externă. Cei care nu vor trece acel filtru nu se vor mai regăsi în aceste instituții. Dacă se va dovedi că este o problemă de integritate sau de profesionalism, atunci această problemă va fi rezolvată în scurt timp”, a declarat Maia Sandu la emisiunea „Moldova în direct” de la Moldova1.

Amintim că joi, 4 noiembrie, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a fost numit de Parlament în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani.

Tot astăzi, Parlamentul a aprobat și candidatura lui Ghenadie Plămădeală în funcția de judecător la CSJ.

Proiectul a fost criticat dur de opoziție. Deputatul BCS, Vasile Bolea, a acuzat majoritatea că l-a accedat în funcție pe candidatul Musteață ca să-i „întoarcă datoria pentru serviciul prestat”, fâcând referire la mișcările din cadrul Procuraturii Generale în ultima perioadă.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a venit anterior cu mai multe precizări cu privire la candidatura lui Dorel Musteață la funcția de judecător la CSJ. Potrivit Olesei Stamate, Hotărârea CSM privind propunerea de desemnarea a lui Dorel Musteață în calitate de judecător la CSJ a fost adoptată de CSM la 24 Iulie 2018.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media