Scriitoarea belgiană, Amélie Nothomb, a câștigat premiul Renaudot pentru anul 2021 pentru romanul „Premier sang”

4 noiembrie 2021, 12:56 Carte 138
Scriitoarea belgiană Amélie Nothomb.  Sursa: blog.livreparis.com

Premiul Renaudot pe anul 2021 a fost acordat miercuri, 3 noiembrie, scriitoarei belgiene Amélie Nothomb pentru romanul „Premier sang” publicat de editura Albin Michel, scrie News.in-24.com.

Potrivit tradiţiei, anunţul a fost făcut luni la Paris, la puţin timp după dezvăluirea numelui scriitorului recompensat în acest an cu premiul Goncourt, atribuit senegalezului Mohamed Mbougar Sarr pentru romanul „La plus secrete memoire des hommes”.

„Îmi vine cu adevărat să strig: „tată, am câştigat premiul!”, a declarat, entuziasmată, Amélie Nothomb, în faţa restaurantului Drouant din Paris, unde au fost anunţaţi, miercuri, câştigătorii premiilor Goncourt şi Renaudot.

În romanul „Premier sang”, publicat la fel ca multe dintre cărţile precedente ale scriitoarei belgiene la editura Albin Michel, Amélie Nothomb, prezintă un fel de memorii fictive ale tatălui ei, decedat în 2020.

Amélie Nothomb, o cunoscută autoare de bestselleruri, a fost desemnată câştigătoare în cel de-al doilea tur de scrutin, cu şase voturi. Principala sa contracandidată, Anne Berest, a primit trei voturi.

De la prima ei carte, „Hygiene de l'assassin”, apărută în 1992, scriitoarea belgiană Amelie Nothomb, celebră pentru pălăriile ei negre de inspiraţie goth, scrie fără încetare, publicând cu frenezie în fiecare an, în luna august, un roman care se bucură în mod constant de succes în rândul cititorilor.

Înzestrată cu o productivitate colosală, Amelie Nothomb, o personalitate culturală intens mediatizată, atât adulată cât şi criticată, a găsit în cuvinte o soluţie pentru a-şi satisface setea existenţială.

Amélie Nothomb, în vârstă de 55 de ani, a dezvăluit că scrie între trei şi patru romane pe an, însă publică unul singur.

„Celelalte nu vor fi niciodată divulgate. Am redactat chiar şi anumite dispoziţii testamentare în acest sens”, a spus ea.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media