Ion Ceban, replică lui Sergiu Prodan: Primăria susține nu doar teatrele municipale, ci și pe cele naționale; Mai discutați cu actorii, cu regizorii

27 septembrie 2021, 11:44 Teatru 510
Ion Ceban, Sergiu Prodan.  Sursa: Wiki/Zdg

Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a avut o reacție acidă după ce ministrul Culturii Sergiu Prodan a spus că problema salarizării proaste a actorilor de la teatrele „Satiricus” și „Guguță”, este a Primăriei, întrucât aceste instituții sunt în subordinea municipalității. În replică, edilul capitalei a a criticat restricțiile „draconice” și „pe alocuri contradictorii” impuse de Guvern pentru domeniul culturii și a spus că Primăria Chișinău susține și teatrele naționale, nu doar pe cele municipale.

„S-a făcut referință la faptul că că, într-un fel sau altul, municipalitatea nu susține teatrele. Vreau să-i aduc la cunoștință domnului ministru că în această perioadă municipalitatea a susținut nu doar teatrele municipale, dar și o bună parte din teatrele naționale, prin co-finanțarea unor evenimente și situația în acest domeniu este precară peste tot, pentru că au fost acele condiții foarte dure impuse atât instituțiilor”, a spus Ion Ceban luni, 27 septembrie, la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei.

În acest context, Ion Ceban a declarat că municipalitatea finanțează anual Teatrul „Satiricus” cu 11,8 milioaane de lei anual, ceea ce înseamnă, potrivit lui Ceban, 80% din cheltuielile pe care le are teatrul.

„Pentru o mica paralelă - Satiricus este finanțat cu aproape 12 milioane de către Primărie, iar pentru Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Ministerul Culturii alocă aproximativ 14 milioane de lei”, a subliniat Ion Ceban.

Cât despre Teatrul „Guguță”, municipiul vine cu un suport de aproximativ 6 milioane de lei - o cotă de participare de 60% din cheltuielile teatrului, a mai precizat edilul.

Acesta a spus că a discutat recent directorii ambelor teatre referitor la identificarea unor soluții suplimentare de finanțare.

În continuare, Primarul capitalei a criticat restricțiile pandemice impuse recent de Guvern din cauza numărului mare de îmbolnăviri, prin care s-a redus numărul de spectatori în sălile de teatru la 50%.

„Atunci când faceți declarații publice, mai ieșiți și dumneavoastră pe la teatru, mai discutați cu actorii, cu regizorii. La nivel central ați aprobat decizii „draconice” pentru cei din cultură. Ați autorizat evenimente „de zeci de mii de persoane”, aveți evenimente la care ați participat fără măști toată lumea, cu toată guvernarea, și vă bateți joc în ultimul hal de pedagogi, de actori. Aveți minim respect”, a încheiat Ceban.

Reacția vine după ce ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că Ministerul Culturii nu poate face nimic pentru a îmbunătăți salarizarea actorilor de la teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” și de la „Satiricus”, de unde mai mulți angajați ar fi depus cereri de plecare, întrucât acestea se află în subordinea Primăriei Chișinău.

Prodan a recunoscut că, indiferent că sălile sunt pline sau goale, salarizarea actorilor este o problemă și că va insista pentru ca oamenii de teatru să aibă venituri corecte - „Rezolvarea acestei probleme ține de modificarea legislației și este una din prioritățile Ministerului Culturii”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media