Negocieri dificile privind problema plăcuțelor neutre: Tiraspolul cere Chișinăului să plătească internetul de la punctele de înmatriculare din Tiraspol și Rîbnița

25 septembrie 2021, 10:15 Politică 239
Mașini cu numere de înmatriculare transnistrene.  Sursa: novostipmr

Vineri, 24 septembrie, a avut loc o nouă ședință a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto şi infrastructurii drumurilor privind problema plăcuțelor de înmatriculare neutre pentru autoturismele din regiunea transnistreană. În cadrul ședinței, experții de profil de la Chișinău au încercat să propună potențiale măsuri pentru eficientizarea activității de documentare a automobilelor necomerciale din regiune cu plăci și cu certificate de model neutru, în timp ce reprezentanții Tiraspolului au încercat să politizeze discuțiile și chiar au cerut Chișinăului să plătească serviciile de internet de la punctele de înmatriculare a mașinilor instituite la Tiraspol și Rîbnița.

Potrivit unui comunicat al Biroului Politici de Reintegrare, experții de profil delegați de Chișinău și de Tiraspol au evaluat progresele care s-au făcut timp de un an, de la ultima vizită la punctul de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașul Tiraspol, și au făcut un schimb de opinii pentru a identifica potențiale măsuri pentru eficientizarea activității subdiviziunilor teritoriale în procesul de documentare a automobilelor necomerciale din regiune cu plăci și cu certificate de model neutru.

Reprezentanții Chișinăului au reiterat că este nevoie să se ofere posibilitatea deservirii solicitanților în baza rândului viu în paralel cu programările preventive pentru a permite procesarea mai multor cereri, mai ales că certificatul de înmatriculare se referă în regim prescurtat (10 și 20 de zile) și că certificatul poate fi oferit și mai rapid, pentru un tarfi mai mare, după evaluarea capacităților tehnice.

La rândul său, Tiraspolul a încercat să politizeze unele subiecte cu caracter tehnic, precum documentarea cetățenilor străini cu ședere în regiune sau reînmatricularea autovehiculelor reutilate pentru alimentarea cu gaze, etc.

Mai mult, exponenții Tiraspolului au solicitat Chișinăului să plătească pentru utilizarea rețelei Internet în punctele din orașul Tiraspol și orașul Rîbnița.

La insistența Tiraspolului de a iniția elaborarea unui mecanism adițional de documentare cu plăci neutre a autovehiculelor ce prestează servicii de transport comercial de pasageri și de mărfuri, Chișinăul a menționat că discuțiile în cadrul ședinței curente se vor concentra pe mersul implementării Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018 și procesul de documentare a mijloacelor de transport necomerciale.

De asemenea, Chișinăul a evidențiat că majoritatea operatorilor de transport comercial sunt înregistrați și au obținut autorizații la organele competente moldovenești, multe automobile dețin plăci „MD”, iar situațiile umanitare și de urgență vor face obiect al discuțiilor din cadrul ședințelor următoare.

Amintim că, începând cu 1 septembrie 2021, autoritățile ucrainene au interzis accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene, la o săptămână după ce Chișinăul a cerut, repetat, amânarea restricțiilor până pe 10 ianuarie 2022, întrucât doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre.

Această reglementare urma să intre în vigoare pe 15 ianuarie 2021.

La scurt timp după intrarea în vigoare a interdicției, exponenții Tiraspolului au solicitat reuniunea de urgență a participanților la formatul 5+2, în încercarea de a debloca accesul cetățenilor din stânga Nistrului către Ucraina. Chiar dacă Chișinăul a solicitat repetat o amânare amânarea restricțiilor până la 10 ianuarie 2022, partea transnistreană a acuzat că eforturile noii guvernări a Republicii Moldova pentru prevenirea „acestei crize” nu au dus la niciun rezultat practic.

La solicitarea Tiraspolului, mediatorii și observatorii din cadrul formatului de negocieri „5+2” au avut o întrevedere cu reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană la sediul OSCE din Chișinău joi, 16 septembrie.

Acordul cu privire la eliberarea de numere neutre pentru mașinile înmatriculate în regiunea transnistreană a fost semnat la pe 24 aprilie 2018. De atunci, doar 5% dintre șoferii transnistreni au trecut procedura de obținere a numerelor neutre. Șoferii din stânga Nistrului s-au plâns că pocedurile sunt greoaie și scumpe.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media