DOC/ Cetățenii Republicii Moldova care au muncit sau muncesc pe teritoriul Italiei și a Greciei vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă

3 noiembrie 2021, 16:12 Societate 147
Terasă în Italia.  Sursa: Wanted in Rome

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 3 noiembrie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Republica Italiană în domeniul securității sociale, semnat la Roma pe 18 iunie 2021 și a Acordului în domeniul securității sociale cu Republica Elenă, semnat pe 8 septembrie 2021.

Documentele stabilesc un cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Republicii Italiene sau a Republicii Elene.

În baza acordurilor cu cele două țări, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.

Conform prevederilor stipulate, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestaţiile dobândite în statele în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

După aprobarea de către Guvern, proiectele vor fi prezentat spre examinare Președinției Republicii Moldova. Până în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 sunt aplicate cu succes.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media