Maia Sandu: Există suspiciunea că Ilan Șor vrea să vândă Moscovei ideea că el este singurul care poate să destabilizeze situația în R. Moldova

28 septembrie 2022, 21:28 Politică 11036
Maia Sandu, Ilan Șor.  Sursa: colaj

Există suspiciunea că Ilan Șor vrea să vândă Moscovei ideea că el este singurul care poate să destabilizeze situația în Republica Moldova, afirmă președinta Maia Sandu. Șefa statului a menționat, la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, că liderul partidului ȘOR exploatează problemele oamenilor pentru „a-și salva pielea”.

„E interesant că se insistă pe aceste proteste acum, când încă nu au venit notele de plată pe încălzire, nu suntem încă în plină iarnă ca să vrei să exploatezi problemele oamenilor. El se grăbește foarte tare cu aceste proteste, de aici și suspiciunea noastră că Ilan Șor vrea să vândă Moscovei ideea că el este singurul care poate să destabilizeze situația în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu la emisiunea de la Jurnal TV.

Potrivit șefei statului, este „curios” faptul că după ce în 2015 i-a fost impusă interdicția de intrare în Federația Rusă, Ilan Șor a fost iertat pentru toate păcatele pe care le-a săvârșit atunci.

„Evident că asta conduce la ideea că încearcă să demonstreze că are capacitate de protest și de a destabiliza situația în Republica Moldova”, a spus ea, sugerând că în Republica Moldova sunt instituții de stat care ar putea să ducă dosarele sale la bun sfârșit, „ chiar dacă nu sunt perfecte, fac eforturi să-și îmbunătățească performanța, o să ia ceva timp”.

Președinta a mai declarat că reprezentanții protestatarilor „sunt oamenii lui Șor, care vor să oprească investigațiile și să-și salveze pielea”.

În același timp, Maia Sandu a subliniat importanța respectării dreptului de a protesta a cetățenilor și a spus că tot ce pot face acum autoritățile este să asigure ordinea publică.

„Noi putem să asigurăm ordinea publică, inclusiv respectând dreptul la protest, chiar dacă înțelegem că acesta nu este un protest autentic.”, a declarat ea.

Vom reveni ulterior cu o reacție din partea reprezentanților partidului ȘOR la declarațiile Maiei Sandu.

Recent, s-a aflat că omul de afaceri penal Ilan Șor își extinde holdingul media. Astfel, acesta a ajuns să controleze două posturi de televiziune care erau afiliate socialiștilor și transmiteau programe pro-ruse. „Primul în Moldova” retransmite de fapt grila uneia dintre cele mai importante televiziuni de stat și de propagandă ruse, Pervîi Canal, iar Accent TV s-a făcut remarcat de-a lungul anului pentru pozițiile sale pro-ruse.

Amintim că la 18 septembrie, partidul ȘOR, fromațiune condusă de deputatul fugar Ilan ȘOR, și-a scos, din nou, simpatizanții în stradă. Zeci de cetățeni din diferite raioane ale țării au fost aduși organizat cu autocare și autobuze pentru a protesta împotriva guvernării și a președintei Maia Sandu, la apelul deputatului fugar Ilan Șor.

Totodată, Partidul ȘOR a anunțat regim non-stop de protest „până actualul regim va demisiona” și instaurează „orășelul schimbării” în fața Parlamentului și Președinției. Deși unul dintre liderii protestatarilor Dinu Țurcanu a rugat „ca cei care și-au luat de acasă corturi să le instaleze”, se poate observa că toate sunt de același model și culori.

Organizatorii manifestației au declarat că „orășelul schimbării” va activa până actuala conducere a statului nu va demisiona și vor fi organizate alegeri noi parlamentare și prezidențiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media