Președinții a nouă țări NATO din Europa Centrală și de Est au emis o declarație comună privind sprijinirea aderării Ucrainei la NATO

3 octombrie 2022, 10:02 UE 94
NATO.  Sursa: Replica Media

Președinții a nouă țări NATO din Europa Centrală și de Est au emis o declarație comună privind sprijinirea aderării Ucrainei la NATO. Totodată, semnatarii reiterează sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, nu recunosc anexările teritoriilor ucrainene la Federația Rusă și cer retragerea Armatei Ruse.

Președinții Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei, Slovaciei și României și-au exprimat sprijinul ferm pentru „decizia Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea apartenență a Ucrainei la Alianță”.

„Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți aliații să-și mărească în mod substanțial ajutorul militar pentru Ucraina”, se adaugă în declarație.

În declarație este menționat că liderii acestor țări – care reprezintă aproape o treime din membrii NATO – „au vizitat Kievul în timpul războiului și au fost martori cu ochii lor la efectele agresiunii ruse”.

„Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean”, se arată în comunicat.

Declarația a cerut, de asemenea, „toți cei care comit crime de agresiune” să fie aduși în fața justiției.

O decizie cu privire la cererea Ucrainei de aderare accelerată la NATO trebuie să fie aprobată de toți cei 30 de membri ai alianței, a declarat duminică Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a anunțat vineri că Ucraina depune candidatura „în cadrul unei proceduri accelerate” pentru a deveni membru NATO. Cererea a fost făcută exact în ziua când la Kremlin a avut loc o „ceremonie” grandioasă de semnare a decretului de anexare a regiunilor ucrainene parțial ocupate de ruși - Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cunoscută și ca Alianța Atlanticului de Nord, este o alianță politico-militară ce reunește 30 de țări din Europa și America de Nord. Organizația a fost înființată în 1949 prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, D.C. pe 4 aprilie 1949, cu obiectivul principal de a pune în aplicare un sistem comun de apărare împotriva unui atac provenit din exterior.

Sediul general NATO se află la Bruxelles, în Belgia, iar Sediul Central al Forțelor Aliate din Europa se află în apropiere de Mons, în Belgia. Cele 12 state fondatoare ale organizației sunt Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos.

Au existat mai multe etape de extindere, dintre care cea mai recentă a avut loc în 2020, când Macedonia de Nord a finalizat formalitățile de aderare. Cheltuielile militare însumate ale NATO constituie aproximativ 70% din totalul cheltuielilor militare la nivel mondial. Reprezentanții statelor membre și-au exprimat intenția de a aloca minimum 2% din produsul intern brut pentru cheltuielile militare până în 2024.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media