„Avem stat sau nu?” Agricultorii din 20 de raioane ale țării au ieșit cu tehnica și utilajele agricole la protest

20 septembrie 2022, 11:18 Societate 201
fermierii la protest, 20 septembrie 2022.  Sursa: Colaj Replica Media

Agricultori din 20 de raioane ale țării au ieșit marți, 20 septembrie, cu tehnica și utilajele agricole în stradă, la un protest de avertizare, anunță Asociația „Forța Fermierilor”. Potrivit organizatorilor, revendicările agricultorilor nu s-au schimbat. Fermierii cer Comisiei Situații Excepționale să ia o decizie privind amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților, acordarea facilităților fiscale, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA-ului din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor. La fel, fermierii solicită autorităților să se adreseze către partenerii externi pentru identificarea banilor în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Potrivit organizatorilor, protestul este unul de avertizare pentru autorități. Într-un comunicat de presă publicat anterior, aceștia acuză guvernarea că ignoră nevoile fermierilor care, spun ei, sunt afectați mai puternic decât în anul 2020 și le este greu să supraviețuiască.

„Situația în sectorul agrar este foarte gravă și agricultorii sunt afectați mai puternic decât în 2020, întrucât se confruntă concomitent cu mai multe fenomene nefaste cum ar fi secetă, embargou rusesc, scumpiri enorme la resurse necesare producerii agricole și prețuri derizorii la producția agricolă. Agricultorii deja sunt sub presiunea enormă a creditorilor, în special a băncilor și furnizorilor de inputuri, care încearcă să preia producția agricolă în contul datoriilor la prețuri mizere. Totodată, din septembrie tradițional crește povară fiscală asupra agricultorilor.

În aceste condiții pentru foarte mulți fermieri mici și mijlocii este extrem de greu de supraviețuit și de efectuat măcar la nivelul minimal lucrările agricole de toamnă. Se așteaptă falimentul masiv al producătorilor agricoli din sate și preluarea terenurilor de către agroholdinguri.

Doamna prim-ministră ignoră cras agricultorii și evită orice dialog cu organizațiile noastre. Totodată, promisiunile publice inițiale ale domnului ministru al agriculturii și industriei alimentare nu au fost realizate și discuția noastră de două luni pe platforma ministerială pe aceste subiecte a eșuat. Reiterăm că mai multe revendicări ale fermierilor nu necesită alocări financiare din bugetul de stat”, se arată în comunicatul Asociației.

Alexandr Slusari, președintele Asociației „Forța Fermierilor”, a declarat anterior că protestele agricultorilor nu au nicio legătură cu politica.

„Categoric nu vom accepta nici o încercare din partea unor partide sau grupări politico-criminale să folosească acest protest în scopuri meschine politice. Protestul este depolitizat și orice tentativă de deturnare a manifestațiilor va fi imediat denunțată și curmată. Mai mult ca atât, suntem deschiși pentru dialog cu autoritățile și suntem disponibili pentru discuții în orice zi cu doamna Prim-ministră sau doamna Președinte”, a transmis șeful Asociației în comunicat.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media