Oficiul Avocatului Poporului, despre protestul organizat de Partidul ȘOR: „Dialogul civilizat, cu excluderea intimidărilor, este o condiție definitorie pentru libera întrunire”

22 septembrie 2022, 12:38 Justiție 88
Avocatul Poporului.  Sursa: agora.md

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, îndeamnă la calm, manifestații pașnice, fără intimidări, ură sau violență, atât din partea manifestanților, cât și, în adresa acestora.

Reprezentanții Oficliului Poporului îndeamnă participanții la manifestație și oponenții acestora să demonstreze respect și toleranță față de orice ființă umană, indiferent de caracteristicile care le deosebesc, inclusiv viziunile politice sau de altă natură pe care le au.

„Dialogul civilizat, cu excluderea intimidărilor, este o condiție definitorie pentru libera întrunire, o premisă importantă pentru asigurarea schimbului liber de idei, opinii și o garanție a respectării principiilor democratice și a statului de drept. Membrii societății urmează să conștientizeze importanța respectării întocmai a principiilor unui stat democratic, în care persoanele au atât drepturi, cât și responsabilități, implicit de a respecta ordinea publică și nu a periclita securitatea statului și a altor persoane.

În acest context, semnatarii acceanuează că, în cadrul manifestațiilor publice, drepturile celor mai vulnerabile persoane (vârstnicii, persoanele cu dizabilități, copiii) trebuie să fie respectate și protejate, și aceste grupuri de persoane nu trebuie să fie implicate de către organizatorii întrunirilor pașnice ca factor de sensibilizare.

Într-un final, Oficiul Avocatului Poporului îndeamnă toate părțile interesate la un dialog social eficient și constructiv fără a fi încălcate drepturile și libertățile omului iar principiile democratice și statul de drept să fie respectate.

Amintim că, reprezentanții partidului ȘOR, care sunt organizatorii acțiunii de protest, susțin că o participantă la manifestație ar fi fost agresată fizic și verbal de către o femeie care trecea prin zonă. Într-un comunicat de presă, aceștia au îndemnat forțele de ordine să asigure protecția persoanelor care protestează.

Marți, mai devreme, oamenii legii au anunțat că o protestatară, participantă la manifestația din scuarul Parlamentului a agresat o polițistă a Inspectoratului de Poliție Buiucani, care se afla în serviciu la menținerea ordinii publice.

La fel, marți IGP a acuzat protestatarii care se află în corturi că au un comportament antisocial - blochează trecerea pentru pietoni pe trotuar, fumează în locuri nepermise, aruncă deșeuri în locuri publice și atenționează că asemenea acțiuni contravin prevederilor Legii și au cerut organizatorilor să monitorizeze acțiunile participanților la protest.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media