VIDEO/ Deputatul PAS, Adrian Băluțel, numit în funcția secretar de stat în cadrul Cancelariei de Stat. Proiectele aprobate astăzi de Executiv

23 noiembrie 2022, 12:00 Politică 110
cabinetul de miniștri ai Guvernului Gavrilița.  Sursa: Replica Media

Ședința Cabinetului de miniștri de astăzi se desfășoară la Edineț, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraș. Ordinea de zi cuprinde mai multe subiecte, inclusiv decizii de importanță majoră pentru locuitorii din nordul Republicii Moldova. Totodată, pe parcursul ultimei săptămâni s-a abordat subiectul privind unele remanieri guvernamentale, iar după Sergiu Gaibu ar putea urma și alte demisii din actuala garnitură.


UPDATE 13:30.
Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la modul de evaluare a gradului de cunoaștere a prevederilor Constituției Republicii Moldova și a limbii române pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova și obținerea dreptului de ședere permanentă în Republica Moldova


UPDATE 13:20. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, transmiterea unui bun imobil din proprietatea Ministerului Afacerilor Interne în cea a municipiului Edineț. Bunul imobil a fost folosit anterior drept unitate de pompieri și salvatori, până la construcția sediului nou, edificat cu suportul Programului de asistență tehnică, lansat de către Guvernul SUA în Republica Moldova.

Odată cu construirea noului sediu al unității de salvatori și pompieri din municipiul Edineț, situat pe un alt teren, a dispărut necesitatea deținerii în gestiunea economică a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a sediului vechi al unității.


UPDATE 13:16. Proiectul cu privire la aprobarea Programului privind gestionarea fluxului migrațional, azilului și integrării străinilor pentru anii 2022-2025, aprobat.

Implementarea acestuia va contribui la asigurarea unei migrații sigure, stabilirea unor reguli bine conturate privind admisia și procedurile de documentare a străinilor, dar și sporirea calității serviciilor prestate acestora.

La fel, Programul va consolida sistemul național de azil, va asigura condiții de recepție conform standardelor europene și va întări capacitățile de răspuns, în cazul unui aflux masiv de persoane. În același timp, implementarea Programului va spori dezvoltarea mecanismului interinstituțional, în scopul creșterii gradului de siguranță a populației și va contribui la combaterea migrației ilegale.


UPDATE 13:10. A fost aprobat proiectul cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 131/2014 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de selectare și evidență a proiectelor în cadrul Programului activităților de reintegrare a țării.


UPDATE 13:03. A fost aprobat proiectul cu privire la semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”, în sumă de 25 milioane de euro.

După Ratificarea Acordului, prima infrastructură în gestionarea deșeurilor va fi dezvoltată în regiunea RMD5, care include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. Lucrările la un poligon modern de gestionare a deșeurilor, conform standardelor europene, vor începe în anul 2023.


UPDATE 13:00. Igor Talmazan, directorul Serviciului Vamal a fost numit în funcția de Secretar General al Guvernului. Decizia a fost apobată astăzi în cadrul ședinței de Guvern.

Acesta urmează să ocupe funcția începând cu date de 24 noiembrie. Până acum, Talmazan a ocupat funcția de director al Serviciului Vamal.

Totodată, atribuțiile sale vor fi preluate de directorul adjunct al Serviciului Vamal, Nicolae Vutcariov.


UPDATE 12:56. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Adrian Băluțel, a fost numit în funcția secretar de stat în cadrul Cancelariei de Stat. Decizia a fost apobată astăzi în cadrul ședinței de Guvern.


UPDATE 12:50. Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udreea, și-a dat demisia. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de Guvern.

Potrivit Nataliei Gavrilița, acesta și-a dat demisia din propria inițiativă.


UPDATE 12:20. Natalia Gavrilița: „Aeroportul Internațional Chișinău revine în administrația statului. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău. Felicit în acest sens cetățenii R. Moldova.


Iată că vedem finalitate în dosare mari, în dosare concrete. Am observat în această perioadă atacuri și eforturi disperate a celor care au profitat mult timp de funcții pentru a jegmeni cetățenii R. Moldova. Realitatea este ca noi suntem puternici și hotărâți să ducem reformele până la capăt. Vreau să asigur că tranziția va fi una ordonată. Am dat toate indicațiile în acest sens autorităților relevante și menționăm că vom gestiona profesionist acest bun al statului.

Vin cu un mesaj și către angajați. Nu vom permite pierderea locurilor de muncă. Vom face totul ca acest bun al statului să aibă nu doar continuitate, dar și să-l dezvoltăm”.

Pe ordinea de zi este inclus și proiectul cu privire la aprobarea semnării Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”, în sumă de 25 milioane de euro.


Tot astăzi va fi aprobat și Regulamentul cu privire la modul de evaluare a gradului de cunoaștere a prevederilor Constituției Republicii Moldova și a limbii române pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova și obținerea dreptului de ședere permanentă în Republica Moldova.

După ședință, Natalia Gavrilița va vizita sălile de clasă și laboratorul IT din Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și va avea o discuție cu membrii Consiliului elevilor, în incinta bibliotecii școlare.

În cadrul vizitei, șefa Executivului va mai participa la evenimentul de finalizare a proiectului finanțat de UE - „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț”.

După-amiază, prim-ministra va fi prezentă la ceremonia de livrare a echipamentului performant pentru maternitatea de la Spitalul raional Edineț, oferit de UNFPA Moldova - Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Guvernului SUA.


Amintim că, în debutul ședinței Executivului din 16 noiembrie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că și-a dat demisia ministrul Economiei Sergiu Gaibu, iar fotoliul a fost succedat de Dumitru Alaiba.

Aceasta nu este unica modificare în componența cabinetului de miniștri. Anterior, Viorel Gherciu a fost demis din funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, în loc fiind numit Vladimir Bolea. De asemenea, la 8 septembrie, Iuliana Cantaragiu și-a depus demisia din funcția de ministră a Mediului, interimatul conducerii instituției fiind asigurat la fel de Vladimir Bolea.

Prima plecare din Guvern a fost Vlad Kulminski, care și-a dat demisia din funcția de vicepremier pentru Reintegrare.

Guvernul Gavrilița a fost investit la 6 august 2021.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media