Viktor Ianukovici, inclus pe lista sancțiunilor occidentale. Fostul președinte al Ucrainei, acuzat că „ameninţă integritatea teritorială” a țării sale

5 august 2022, 12:54 Ucraina 140
Viktor Ianukovici.  Sursa: cnn.com

Uniunea Europeană a impus, joi, sancţiuni fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi fiului său Oleksandr, pentru presupusul rol pe care îl au în ameninţarea securităţii la adresa Ucrainei. Consiliul European a anunţat, într-un comunicat, că cei doi bărbaţi au fost adăugaţi pe o listă de sancţiuni europene puse în aplicare „ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”, notează News.ro.

Viktor Ianukovici a prezidat Ucraina din februarie 2010 până în februarie 2014, când a fost răsturnat de o revoltă populară împotriva măsurilor luate de guvernul său, care se îndepărtase de Occident pentru a se apropia de Moscova. Rusia preşedintelui Putin a reacţionat la înfrângerea aliatului său prin anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi a unei enclave din regiunea de est a Donbas. În februarie, Moscova a lansat o ofensivă totală împotriva Ucrainei.

UE consideră că Viktor Ianukovici, în vârstă de 72 de ani, care locuieşte în Rusia, joacă în continuare "un rol în subminarea sau ameninţarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei”.

Ca urmare a acestor sancţiuni, Viktor Ianukovici şi fiul său nu vor putea primi vize UE şi li se vor bloca bunurile deţinute în ţările Uniunii.

Anatol
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media