VIDEO/ „Unul dintre cei mai grei ani din istoria celor trei decenii de independență”. Guvernul Gavrilița a prezentat raportul pentru primul an de activitate

8 august 2022, 09:04 Societate 250
ședința Guvernului, Guvernul Republicii Moldova, prim-ministra Natalia Gavrilița și cabinetul de miniștri.  Sursa: Replica Media

Prim-ministra Natalia Gavrilița împreună cu echipa sa guvernamentală a prezentat luni, 8 august, raportul de activitate la un an de la învestirea în funcție. Conducătorii ministerelor din Guvernul Gavrilița au vorbit despre realizările din ultimul an, provocările cu care s-au confruntat și despre planurile de viitor.

Prim-ministra Natalia Gavrilița: „Anul trecut porneam cu speranța că vom reuși să construim Moldova vremurilor bune, o țară în care să nu-și mai aibă locul corupția, nedreptatea, sărăcia și frica față de ziua de mâine. Realitatea este că a trecut unul din cei mai grei ani din istoria celor peste trei decenii de independență a țării noastre. De aceea, am vrut să avem o prezentare succintă a fiecărui minister și să auzim de la fiecare ministru lucrurile asupra cărora am muncit în acest an.”


Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu: A fost un an plin de evenimente în domeniul politicii externe. Cea mai mare realizare a fost obținerea statutului de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană. Știm cu toții că Republica Moldova de peste două decenii a avut aspirații europene, iar în ultimele săptămâni UE a recunoscut aceste aspirații.

Un alt obiectiv cheie pentru politica noastră externă ține de interacțiunea cu cetățenii noștri de peste hotare și facem acest lucru prin mai multe direcții de acțiune - acorduri de recunoaștere a actelor de studii, acorduri pentru recunoașterea permiselor de conducere. O a treia direcție cheie de acțiune ține de diplomația economică. Suntem toți angajați în promovarea exporturilor, atragerea investițiilor. ”


Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: Pe domeniul energetic - cel mai important este că în sfârșit se lucrează pe strategia energetică 2050, în toamnă vom avea primul concept pentru această strategie.

Un alt element important este faptul că noi ne dorim diversificare. Nu mai putem depinde de o singură sursă energetică - am modificat legea cu privire la electricitate, pentru a putea achiziționa curent din minim două surse și deja procurăm 30% din energie electrică din Ucraina. Am votat legea gazelor, care, la fel, va pune obligația de a crea stocuri strategice, ca să nu mai fim în situația în care să nu știm dacă vom mai avea sau nu gaz în zilele următoare. Am demarat construcția la linia electrică aeriană Vulcănești-Chișinău, din primăvara anului viitor va începe instalarea pilonilor. R. Moldova a fost conectată la rețeaua continentală de transport al energiei electrice ENTSO-e. Am semnat un acord de împrumut cu BERD de 300 de milioane de euro care să ne permită să creăm stocuri și să achiziționăm gaze în caz de urgență. Deja avem disponibile 24 de milioane de metri cubi depozitați în România.

Investim în eficiența energetică și în perioada următoare instituțiile publice vor beneficia de aceste resurse și am ridicat cotele pentru resursele regenerabile. Am lansat cred că cel mai ambițios program, Satul European, am selectat 492 de primării care vor începe implementarea chiar din această săptămână, când semnează primele contracte pentru alocarea resurselor. Este un buget de 2 miliarde de lei”


Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian: „În ultimul timp sectorul de reintegrare a devenit unul de mare interes public.Pe parcursul acestui an s-a asigurat o dinamică continuă în procesul de negocieri, au avut loc 13 ședințe ale reprezentanților politici de pe cele două maluri, au fost 17 grupuri sectoriale de lucruri.

S-au produs, în pofida contestărilor, anumite lucruri îmbucurătoare, în contextul regional complicat. 350 de mii de locuitori din stânga Nistrului sunt cetățeni moldoveni și acest proces de redobândire a cetățeniei REpublicii Moldova s-a accelerat, iar peste 2000 de companii din stânga Nistrului sunt înregistrate în R. Moldova. Economia este mult mai integrată decât acum decât era cum câțiva ani. Peste 70% din comerțul extern regiunii transnistrene este cu țările UE și tranzitează teritoriul din dreapta Nistrului.”


Viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu: „În două etape am reușit să ieftinim circa 20 de servicii publice prestate de agenția guvernării electronice. Aceste optimizări de costuri au venit datorită faptului că au fost oprite o serie de scheme de corupție, în care figurau mai multe companii/firme căpușă. Astfel, unele servicii au fost ieftinite pana la 65%.

Unele servicii sunt gratuite- înregistrarea căsătoriilor, la fel și serviciile de documentare a populației au fost ieftinite. Am ieftinit serviciile online cu 20% mai ieftine, pentru a stimula tranzacțiile online și pentru a încuraja încurajarea consumatorilor să economisească timp și bani. Am lansat și programul centrelor unificate de prestări servicii, din 17 sate, unde locuitorii pot beneficia de servicii publice”.


Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco: „În ciuda provocărilor fără precedent și a țărilor în lanț, am asigurat cetățenilor un climat de pace și securitate publică. Sistemul MAI a fost implicat activ și plena în acțiuni cu care nu s-a confruntat niciodată. Avem un război la frontieră, în continuare gestionăm criza refugiaților, am avut în continuare de-a face cu un lanț logistic periclitat, pandemia, risc și amenințări atipice la securitatea cetățenilor. Războiul din Ucraina, am reușit să ieșim în prima fază din această criză. Am asigurat protecție la trecerea frontierei pentru mai bine de jumătate de milion de refugiați și asigurăm siguranța a zeci de mii de ucraineni care se află pe teritoriul țării.

MAI a fost recunoscut drept furnizor de securitate în spațiul european, formăm, împreună cu celelalte țări din regiune o centură de securitate. Am semnat în timp record un acordul dintre R. Moldova și UE privind activitățile desfășurate de agenția Frontex. Negociem noi acorduri pentru un nivel mai mare de securitate a cetățenilor. Am aplicat un sistem hibrid de monitorizare a traficului. Am reușit să optimizăm timpii de reacție a salvatorilor și pompierilor, în contextul în care avem o majorare fără precedent a numărului de dezastre - de ardere de vegetație uscată.”


Ministrul Finanțelor, Sergiu Gaibu: „În ultimul an Republica Moldova s-a confruntat cu cel mai mare număr de crize suprapuse de la independență. În pofida acestor dificultăți, economia națională a înregistrat mai multe progrese. 2021 s-a încheiat cu o creștere de 13,9% , iar primul trimestru al anului 2022, a înregistrat o creștere chiar dacă modestă, dar în termeni reali de 1,1% fata de aceeași perioada a anului 2021.

Industria, după diminuarea de -10,4% din luna aprilie cauzată de începutul războiului, a înregistrat creștere de 13,2% în luna mai - o recuperare destul de rapidă. Cifra de afaceri în domeniul transportului a crescut cu aproape 40% pentru primele 5 luni ale anului, transportul a crescut cu aproape 50%, iar cel naval de 2,5 ori, iar transportul auto cu circa 42,3%.

Numărul populației ocupate s-a majorat cu 3,8% în trimestrul I al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Exporturile au crescut în primele 5 luni ale anului 2022 cu 70%, însumând peste 1,8 miliarde de dolari SUA. În pofida estimării unui impact negativ al agresiunii ruse în Ucraina asupra comerțului extern al Republicii Moldova, s-a reușit într-un termen record reorientarea exporturilor către noi piețe de desfacere.


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco: „Multe s-au făcut, dar și mai multe urmează de făcut. Am oferit independență Procuraturii, procurorilor, sistemului judecătoresc. Chiar dacă există încă multe lucruri de făcut acolo, s-au intensificat investigațiile în raport cu toți exponenților clanurilor oligarhice. Am pornit procesul de purificare a sistemului judecătoresc. A fost pornită comisia de pre-vetting.”


Secretara generală a Ministerului Finanțelor, Dina Roșca: „În aceasta perioada, activitățile și acțiunile ministerului Finanțelor au fost raportate spre identificarea, mobilizarea și asigurarea alocării mijloacelor financiare necesare pentru toate activitățile întreprinse de către Guvern, în scopul atenuarii crizei pandemice, crizei gazelor naturale, crizei provocate de războiul din Ucraina și nu numai.

Menționez asigurarea financiară a politicilor și măsurilor întreprinse de Guvern pentru majorarea salariilor, indexării și majorării pensiilor, a diferitor indemnizații, asigurarea financiară a instituțiilor publice cu resurse energetice. În primul rând, Ministerul Finanțelor a întreprins acțiuni în vederea stabilității bugetului public.”


Ministra Sănătății, Ala Nemerenco: „În orice sistem de sănătate, cetățenii își doresc să aibă un acces la servicii medicale calitative, cu acces la instituții moderne, echipamente noi și cadre medicale. Când am venit la guvernare sistemul de sănătate era obosit pentru ca avea în spate un an și jumătate de pandemie. Trebuia sa intervenim într-o gestionare continuă a crizei pandemice. Am completat componenta nominală cu medici pana la 50%, am majorat capacitatea de testare cu teste antigen astfel asigurând un acces nelimitat a cetățenilor la teste COVID.

Am dezvoltat fișa epidemiologică online și am introdus în baza de date națională toate certificatele de vaccinare de peste hotare. Am achitat toate datoriile pentru anul 2021 pentru indemnizațiile personalului medical care s-a infectat cu COVID-19 la muncă.

A fost simplificată metoda de compensare a medicamentelor din fondurile CNAM. Am extins lista medicamentelor compensate și am schimbat metoda de compensare a acestora trecând la mecanismul de negociere. Astfel, mecanismul este flexibil, viabil și permite economisirea surselor financiare.”


Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală: „Chiar dacă eram în plină pandemie, cu o rată mică de vaccinare în rândul populației, am reușit să menținem pe perioada anului de studii precedent prezența fizică în școli, am avut doar două săptămâni de invatamant online.

MEC a obținut un grant de 5 milioane de dolari pentru realizarea programului de realizare a strategiei de dezvoltare a educației 2030, dar și creșterea rezilienței sistemului educațional.

A fost dublată compensația unică pentru cadrele didactice și de conducere din învățământul general. De indemnizația majorata au beneficiat circa 43 de mii de cadre didactice, iar în acest scop au fost alocate circa 72 milioane de lei. A fost majorat salariul minim până la 3 500 pentru toți angajații de învățământ.

Am dat startul consolidării sistemului de învățământ superior prin fuziunea unor instituții de învățământ și cercetare. Este un proces foarte complex și este mult de muncit, dar este prima reformă pentru care nu vrem să economisim bani, ci să investim. ”


Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari: Pe tot parcursul anului obiectivele Ministerului Muncii și Protecției Sociale au fost creșterea sustenabilă a veniturilor populației, îmbunătățirea cadrului legal și practic pentru dialogulul social și a relațiilor de muncă, dar și îmbunătățirea protecției sociale în perioada de criză, cu accent pe protecția copiilor și familiilor cu copii.

Într-un pensia minimă a crescut cu 92%, de la 1 188 lei, până la 2 279 de lei. Am revizuit mecanismul de indexare a pensiilor, astfel încât pensiile mici să crească mai repede decât pensiile mari.

Pensia medie pentru toți pensionarii a crescut cu peste 40%, mai mult decât inflația. Valoarea alocațiilor sociale de stat pentru persoanele vârstnice, pentru persoanele cu dizabilități, a crescut cu peste 90%, aproape 77 de mii de persoane. Suplimentar, am introdus pensia anticipată pentru carieră lungă, în jur de 4 mii de persoane au ieșit la pensie datorită acestui nou mecanism. Am crescut semnificativ și indemnizațiilor veteranilor.


Ministrul Culturii, Sergiu Prodan: „În vremurile deosebit de grele, desigur cultura suferă cel mai mult, dar cu siguranta nu trebuie sa lipseasca. A fost modificată legea culturii la inițiativa tinerilor deputați din Parlament pentru programul voucherului cultural, pe care tinerii, chiar și din cele mai îndepărtate sate, vor putea să-l valorifice prin accesul la produsul cultural de inaltă calitată - concerte, spectacole, muzee.

Am introdus în actele legislative noțiunea de „casă de cultură” pentru a putea elabora regulamente de funcționare, metodologii. A fost modificat regulamentul de finanțare a proiectelor cinematografice, datorită acestui fapt anul acesta avem un număr impresionant de proiecte care au aplicat la finanțare. Toate sunt din sectorul privat. Acest lucru va schimba atmosfera culturală în R. Moldova ne va face o imagine pozitivă la festivalurile internaționale de film.”


Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea: „Astăzi fac o lună de mandat, când alții fac un an. Prioritatea mea numărul unu este ca Ministerul Agriculturii să devină un partener fidel și o portavoce a agricultorilor din Republica Moldova. Noi am crescut în acest an, în 2022, fondul de subvenționare în agricultură cu 60%, până la 1, 750 de milioane. Acest ajutor financiar este important pentru agricultori și pentru dezvoltarea lor durabilă.

În contextul în care a crescut prețul la motorină, Guvernul a venit în suportul agricultorilor mici și mijlocii cu subvenționarea integrală a accizului la motorină. Datorită conlucrării cu MAEIE, avem dublarea cotelor scutite de taxe vamale pentru șapte produse agricole din Republica Moldova de importanță majoră.

Guvernul a extins lista produselor social-importante cu 30 de tipuri de produse, ceea ce ce permite controlul mai atent și minuțios a majorărilor de prețuri. ”


Secretara de stat a Ministerului Mediului, Rodica Iordanov: „După o pauză de doi ani, a avut loc ședința moldo-ucraineană privind utilizarea stabilă și de protectie a fluviului Nistru, în cadrul ședinței au fost puse în discuție probleme actuale din bazin și necesitatea consolidării monitoringului comun, schimbului de date, lichidarea surselor de poluare cu impactul major asupra calității apelor. În baza dialogului s-a reușit aprobarea studiului de fezabilitate și a evaluării impactului de mediu pentru construcția stației de epurare din Soroca, un pas important în soluționarea problemei de decenii. Construcția va începe în 2023.

A fost finalizat studiul de impact social și de mediu al Complexului Energetic Nistrean, acum avem argumente forțe pentru dialogul cu partea ucraineană. În baza acestui studiu Republica Moldova a ajuns la un numitor comun pe partea recomandărilor pe marginea regulilor de exploatare a nodului hidrotehnic nistrean, printre care asigurarea debitului minim deversat în perioada de secetă, ce nu trebuie să fie mai mic de 100 de metri cubi pe secundă. Acum, în condiții de secetă severă, partea ucraineană se ține de cuvânt și respectă acest debit minim. Avem und ialog care nu a mai fost până acum.

Am reluat dialogul cu România. Avem o conlucrare frumoasă și avem promisiuni pe mai multe acorduri. Totodată, avem un dialog constructiv pe reîmpădurirea R. Moldova.

Am creat pentru prima dată mecanismul de susținere financiară din bugetul de stat a ariilor protejate. Acum avem 11 milioane de lei alocați pentru dezvoltarea ariilor protejate de stat.

Noi suntem în dialog permanent cu MIDR, ne asumăm monitorizarea asigurării populației cu lemn de foc. Așteptăm punerea în aplicare a proiectului.”


Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi: „Pornind de la misiunile Ministerului Apărării, în perioada august 2021 până în prezent au fost întreprinse măsuri în vederea consolidării capacităților operaționale pentru asigurarea funcționalității eficiente a sistemului național de apărare, precum și asigurării mecanismelor de conlucrare între structurile sistemului național de apărare ale statului. Ministerul Apărării a depus eforturi considerabile pentru menținerea capacităților operaționale precum și transformarea, modernizarea mult-așteptată a capacităților naționale de apărare, pentru îndeplinirea misiunilor de bază precum apărarea națională, gestionarea crizelor la nivel național și participarea la misiunile internațională de menținere a păcii sau cu caracter umanitar.

Ministerul Apărării a continuat procesul de reorganizare a Armatei Naționale. În perioada respectivă a fost evaluată capacitatea de apărare și fundamentarea viziunii strategice de dezvoltare a Armatei Naționale pentru perioada anilor 2022-2025. ”


Urmăriți mai jos raportul Guvernului:


Cabinetul de miniștri, în frunte cu prim-ministra Natalia Gavrilița, a fost învestit în funcție la 6 august 2021.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media