Istoricul Nicolae Bulat, „Pârcălabul Cetății Soroca” a fost transferat pentru tratament la Iași: „Oamenii trebuie sa fie uniți, pentru ca numai împreună putem reuși ceea ce ne-am propus”

26 august 2022, 09:18 Societate 220
Nicolae Bulat.  Sursa: Alexandru Cimbriciuc via Facebook

Cunoscutul istoric din Soroca Nicolae Bulat a fost transferat ieri, 25 august de către un echipaj SMURD pe cale aerian a fost transportat la institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Iași. Anunțul a fost făcut de fostul deputat Alexandru Cimbriciuc, cel care zilele trecute a lansat o campanie de susținere și ajutor a lui Nicolae Bulat.

„Oamenii trebuie sa fie uniți, pentru ca numai împreună putem reuși ceea ce ne-am propus. Atunci când duci luptele de unul singur, indiferent de ce bătălii ale vieții vorbim, este mult mai greu, mai ales să reușești să salvezi viața unui om. Vreau să-i mulțumesc domnului Iurie Ciocan, pentru implicare și celor mulți prieteni ai d-lui Bulat, care au contribuit enorm de mult...
Sperăm că Nicolae se va face bine.
Cu Doamne ajută!”, este mesajul lui Cimbriciuc postat pe pagina sa de facebook.


Anterior, același Alexandru Cimbriciuc lansase o campanie de ajutor a istoricului din Soroca. Nicolae Bulat a suferit 6 operații pe creier în ultimele 33 de zile din cauza unei tumori pe creier, iar starea sa este una grav stabilă.

La 11 august, Observatorul de Nord scris că directorul Muzeului de Istorie și Entografie din Soroca, Nicolae Bulat, a suferit o intervenție chirurgicală, iar în prezent se află în comă de gradul I, starea acestuia fiind evaluată ca fiind stabil-gravă. Cunoscutul istoric din Soroca a fost diagnosticat recent cu o maladie gravă la creier.

Muzeograful Nicolae Bulat, cunoscut drept Pârcălabul Cetății Soroca s-a născut în 1952, în satul Cureșnița, raionul Soroca. A absolvit şcoala medie nr. 1 din Soroca (1969), după care şi-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi Moderne, Secţia limba şi literatura engleză (1969-1974). A beneficiat de un stagiu de cercetare la Universitatea din St. Louis, SUA (2003), scrie MOLDPRES.

Potrivit „Calendarului Național”, după absolvire, şi-a început activitatea profesională în calitate de profesor de engleză la școala medie din Tătărești, Cahul. Ulterior, în 1980, a revenit în nordul Moldovei, unde s-a angajat la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca, în calitate de muzeograf (1980-1984, 1992-1996, 1996-1999). Între anii 1984-1992 a activat în calitate de ghid al Agenției de Turism din Soroca, ulterior a fost specialist principal al Patrimoniului istorico-cultural Soroca (1999-2000), şef serviciu la Secţia judeţeană Muzee, din Soroca (2002-2003). În 1996 este numit director al Muzeului din Cetatea Soroca, unde activează până în prezent şi concomitent exercită funcția de ghid.

Cu anii a devenit unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei ținutului Soroca, dar și un promotor al limbii române şi al idealurilor naționale românești. Este considerat unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit „gardianul” Cetății Soroca. Are contribuții deosebite în dezvoltarea şi sistematizarea colecțiilor muzeale, în organizarea expozițiilor permanente ale muzeului. A participat activ la activități culturale şi ştiinţifice, la diverse programe educaţionale şi de cercetare, finanţate de Departamentul de Stat al SUA. Cu implicarea şi contribuţia sa, Muzeul de Istorie şi Etnografie, împreună cu Consiliul raional, a câştigat un proiect de restaurare a monumentului medieval „Cetatea Soroca” (2012).

Este autorul mai multor publicații, printre care: monografia „Județul Soroca. File de istorie” (2000), broșura de promovare a turismului rural „Pe-un picior de plai, pe o gură de rai”, „Descoperă. Explorează. Studiază” (2003), volumul de povestiri „Jupânița cea frumoasă” (2011), „Cetatea Soroca – istorie, memorie și tradiții seculare” (2015), „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș” (2020) ș.a. Numele său se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul Internațional de Biografii „Cambridge” (2003), iar în 2004 Centrul American de Biografii l-a inclus în volumul „Contemporary. Who is who” (Contemporanii. Cine sunt ei).

Pentru meritele sale deosebite şi activitatea prodigioasă a fost înalt apreciat cu titluri onorifice şi distincţii de stat, printre care: ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer (2000), medalia de aur la Salonul de Carte „EUROINVENT-2020” de la Iaşi (iunie 2020) pentru cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”; laureat al Premiului pentru promovarea istoriei neamului, Gala TVR MOLDOVA (2020). Decorat de președintele României cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” (2021), cavaler al „Ordinului Republicii” (2021). Pentru toate eforturile sale de a promova, ca mare istoric și scriitor, spiritul românesc de pe ambele maluri ale Prutului, în 2019 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al județului Buzău, România.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media