Alexandr Stoianoglo, sub control judiciar încă pentru 60 zile. Precizările Procuraturii Anticorupție

25 august 2022, 17:15 Justiție 121
Alexandr Stoianoglo, arest.  Sursa: Replica Media
Magistrații Curții de Apel Chișinău (CA Chișinău) au admis astăzi, 25 august, atât solicitarea procurorului de caz, cât și recursul apărătorilor, și au prelungit termenul măsurii preventive sub formă de liberarea provizorie sub control judiciar, cu eliberarea unui mandat judecătoresc, pe un termen de 60 zile, în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Potrivit deciziei magistraților de la Curtea de Apel Chișinău, pe timpul cât se află sub control judiciar, procurorul general suspendat trebuie să respecte o serie de obligații între care:

- să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanța dejudecată ori de câte ori este citat și,
- să nu săvârșească acțiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal.

Procuratura Anticorupție (PA) reamintește că prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 11 august 2022, a fost admis parțial demersul procurorului anticorupție, fiind prelungită măsura preventivă aplicată procurorului general suspendat, pe un termen de 30 zile. Prin urmare, acest fapt a constituit temei de contestare cu recurs a deciziei primei instanțe de către procurorul de caz.

Potrivit încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 11 august, Procurorul General suspendat urma să respecte o serie de obligații între care:
- să comunice organului de urmărire penală sau, după caz, instanței de judecată orice schimbare de domiciliu;
- să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanța de judecată ori de câte ori este citat;
- să nu intre în legătură cu participanții la proces, cu alte persoane care au legătură directă sau indirectă cu cauza penală vizată;
- să nu săvârșească acțiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal;
- să predea pașaportul procurorului de caz.

PA precizează că, la acest moment procurorilor le-a fost înmânat doar dispozitivul deciziei Curții de Apel Chișinău de astăzi 25 august 2022, nu însă și partea motivantă a acesteia. Prin urmare, aferent modului de executare a obligațiilor stabilite procurorului general suspendat, magistrații de la apel urmează să le motiveze în partea descriptivă a deciziei.


În prezent, Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar. Ultima oară, măsura preventivă i-a fost prelungită cu 60 de zile la 13 iulie de către magistrații de la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana.

Stoianoglo a fost suspendat din funcție la 5 octombrie 2021, când Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele acestuia.

Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, în dosarul de învinuire în care este vizat Alexandr Stoianoglo „sunt cinci capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea”.

Totodată, procurorul desemnat de CSP pe cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a informat la 9 noiembrie, despre terminarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal - depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii.

În tot acest timp Stoianoglo a respins categoric cele incriminate.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media