Performanță istorică: Moldova a obținut locul 6 la Olimpiada Mondială la Șah, din 188 de țări participante

9 august 2022, 16:53 Sport 2757
Șah.  Sursa: Facebook/ValeriuCoada

Echipa masculină a Moldovei a obținut un rezultat istoric la Olimpiada Mondială de Șah, clasându-se pe locul 6. Băieții au învins cu 2,5 la 1,5 echipa Angliei în ultima rundă a Olimpiadei, care s-a desfășurat în orașul Chennai, India. Pe primul loc s-a clasat selecționata Uzbekistanului, care a acumulat 19 puncte.

Ivan Schițco (ELO 2490) a jucat remiză cu Michael Adams (ELO 2696). Iulian Baltag (2405) a remizat cu Gawain Jones (2551), iar Dragoș Cereș (2378) cu Ravi Haria (2505). Soarta meciului a fost decisă de Vladimir Hamițevici (2466), care l-a învins pe Luke McShane (2638). Moldova a acumulat 17 puncte (șapte victorii și trei remize) și a împărțit locurile 4-6 la Olimpiada Mondială de Șah cu India și SUA, clasându-se pe locul 6.

Echipa feminină a Moldoveis-a clasat pe locul 66, obținând 11 puncte. Învingătoarea competiției a fost Ucraina care a luat 18 puncte.

La această ediție la secțiune Open s-au înscris 188 de țări, iar la secțiunea Women – 162 de țări. Numărul jucătorilor care participă la Olimpiada Mondială la Șah din Chennai a depășit cifra de 1.700. Din start Moldova se afla pe locul 48 la secțiunea Open și pe locul 54 la secțiunea Women.

Selecționatele Republicii Moldova vor avea următoarea componență: Ivan Schițco, Andrei Macovei, Vladimir Hamitevici, Iulian Baltag și Dragoș Cereș la masculin și Verbin Valentina, Gîtu Paula-Alexandra, Petrenko Svetlana, Petricenco Ana, Mihailova Alina - la feminin.

„Felicitări Moldova! Un loc 6 fantastic (din 188 de țări!) la Olimpiada Mondială de Șah! Cu o echipă tânără și ambițioasă. Cel mai mult mă bucură că avem o continuitate, o schimbare reușită de generație... și încă mai avem rezerve! Felicitări mari de asemenea și antrenorului Ruslan Soltanici pentru munca depusă! Bravo băieți,Bravo Moldova”, a comentat Viorel Iordăchescu, unul dintre cei mai buni șahiști moldoveni din ultimii ani.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media