Performanță istorică: Moldova a obținut locul 6 la Olimpiada Mondială la Șah, din 188 de țări participante

9 august 2022, 16:53 Sport 2540
Șah.  Sursa: Facebook/ValeriuCoada

Echipa masculină a Moldovei a obținut un rezultat istoric la Olimpiada Mondială de Șah, clasându-se pe locul 6. Băieții au învins cu 2,5 la 1,5 echipa Angliei în ultima rundă a Olimpiadei, care s-a desfășurat în orașul Chennai, India. Pe primul loc s-a clasat selecționata Uzbekistanului, care a acumulat 19 puncte.

Ivan Schițco (ELO 2490) a jucat remiză cu Michael Adams (ELO 2696). Iulian Baltag (2405) a remizat cu Gawain Jones (2551), iar Dragoș Cereș (2378) cu Ravi Haria (2505). Soarta meciului a fost decisă de Vladimir Hamițevici (2466), care l-a învins pe Luke McShane (2638). Moldova a acumulat 17 puncte (șapte victorii și trei remize) și a împărțit locurile 4-6 la Olimpiada Mondială de Șah cu India și SUA, clasându-se pe locul 6.

Echipa feminină a Moldoveis-a clasat pe locul 66, obținând 11 puncte. Învingătoarea competiției a fost Ucraina care a luat 18 puncte.

La această ediție la secțiune Open s-au înscris 188 de țări, iar la secțiunea Women – 162 de țări. Numărul jucătorilor care participă la Olimpiada Mondială la Șah din Chennai a depășit cifra de 1.700. Din start Moldova se afla pe locul 48 la secțiunea Open și pe locul 54 la secțiunea Women.

Selecționatele Republicii Moldova vor avea următoarea componență: Ivan Schițco, Andrei Macovei, Vladimir Hamitevici, Iulian Baltag și Dragoș Cereș la masculin și Verbin Valentina, Gîtu Paula-Alexandra, Petrenko Svetlana, Petricenco Ana, Mihailova Alina - la feminin.

„Felicitări Moldova! Un loc 6 fantastic (din 188 de țări!) la Olimpiada Mondială de Șah! Cu o echipă tânără și ambițioasă. Cel mai mult mă bucură că avem o continuitate, o schimbare reușită de generație... și încă mai avem rezerve! Felicitări mari de asemenea și antrenorului Ruslan Soltanici pentru munca depusă! Bravo băieți,Bravo Moldova”, a comentat Viorel Iordăchescu, unul dintre cei mai buni șahiști moldoveni din ultimii ani.

Anatol
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media