Stop Fals: Țîrdea acuză guvernarea PAS de numărul mic de copii concepuți în timpul guvernării PSRM

9 august 2022, 11:38 Societate 4077
Țîrdea Bogdan.jpg.  Sursa: Replica Media

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) s-ar face vinovat de „cea mai mică rată de natalitate posibilă din istoria țării” înregistrată în anul 2021, acuză deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Bogdat Țîrdea. O analiză a jurnaliștilor de la Stopfals relevă, însă, faptul că alesul poporului nu a luat în calcul că PAS a venit la guvernare în a doua jumătate a anului 2021 și, corespunzător, primii copii din perioada guvernării actuale s-au născut abia în 2022.

Bogdat Țîrdea a prezentat în sala de conferințe a Parlamentului așa-numitul „TOP-20 anti-recorduri ale PAS”, în care aduce mai multe acuzații la adresa guvernării, printre care și învinuirea că guvernarea PAS este de vină pentru rata mică a natalității în anul 2021.

„Poate cel mai interesant moment care a fost surprins de BNS. Și cel mai grav - în 2021 s-au născut doar 29 de mii de copii și 45 de mii de persoane au murit. PAS a stabilit cea mai mică rată de natalitate posibilă din istoria țării, doborând chiar recordul Guvernului Filip din 2016, când s-au născut doar 34 de mii de copii”, a declarat Țîrdea, citat de Stopfals.

Portalul subliniază că PAS a ajuns la guvernare după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, iar Guvernul Gavriliță a fost învestit la 6 august anul trecut.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2021 într-adevăr s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 40 de ani: 29.230 de copii. Însă această tendință se atestă de-a lungul celor trei decenii de independență, inclusiv în perioada când lideri socialiști precum Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au fost la guvernare, sau pe timpul mandatului Guvernului Chicu (2020). Iar rata natalității în anul 2021 nu putea fi „determinată” de politicile/deciziile guvernării PAS, ci mai degrabă de cele ale Guvernului Chicu, votat și susținut de socialiști.

Bogdan Țîrdea dă vina pe PAS și pentru reducerea speranței de viață în 2021. „BNS a raportat că speranța medie de viață a fost de 69,1 ani în scădere cu 0,7 ani”, a declarat Țîrdea, fără a menționa că speranța de viață s-a redus și în 2020, în timpul guvernării socialiste - cu 1,1 ani, potrivit acelorași date ale BNS.

Declarațiile deputatului Țîrdea, inclusiv despre natalitate, au fost diseminate în rețelele sociale, dar fără trimitere la datele statistice oficiale.

Demografii atrag atenția că este vorba de o tendință îngrijorătoare de lungă durată, mai scrie sursa.

„Numărul de nașteri este în scădere continuă din cauza nivelului înalt de migrație a tinerilor și a faptului că în vârsta reproductivă sunt incluse generații născute la sfârșitul anilor 90 - începutul anilor 2000”, a comentat pentru portalul Stopfals.md sociologa și demografa Olga Gagauz. Experta a mai precizat că situația din 2021 a fost influențată de pandemia Covid-19, care a început în 2020. „Multe familii din cauza incertitudinii, dar și a fricii de a fi infectați în perioada sarcinii au amânat nașterea copiilor”, a menționat ea.

Experții au prognozat că în anul 2022 numărul de nașteri ar putea sa fie mai înalt decât în anul precedent, dar din cauza războiului, cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla, a mai punctat Olga Gagauz.

Ea face trimitere și la studiul „Populația Republicii Moldova la 30 de ani de Independență: provocări principale și politici necesare” care, de asemenea, atrage atenția la fenomenul reducerii natalității și, respectiv, a numărului populației în Republica Moldova, tendință ce ar putea continua și în următoarele decenii.

De aceeași părere este și expertul în probleme de populație și demografie Valeriu Sainsus. El menționează că nu este corect să fie raportate tendințele demografice la acțiunile și politicile actuale ale statului, având în vedere că rezultatele acestora se resimt în 5-10 ani. „Noi în demografie vorbim în tendințe, nu apelăm cu statistici de moment, anuale, așa cum o fac politicienii. Este eronat ceea ce se încearcă a interpreta. Eficiența politicilor demografice apare în perioada de durată medie și de durată îndelungată. Ceea ce menționează domnul Țîrdea nu are nicio logică în contextul realităților demografice din Republica Moldova”, a declarat Valeriu Sainsus pentru Stopfals.

Declarații similare despre natalitatea scăzută au fost făcute și anul trecut de către Bogdat Țîrdea, cu o lună înainte de alegerile parlamentare anticipate. În iunie 2021, afirma că „În anul 2017 în Moldova a fost cea mai scăzută natalitate din istoria țării”, cu toate că în perioada 2018-2020, natalitatea a continuat să scadă.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media