ISW: Rusia se folosește de centrala nucleară Zaporojie pentru a slăbi voința Occidentului de a înarma Ucraina

4 august 2022, 09:34 Ucraina 95
Un militar rus care păzește uzina, în mai 2022.  Sursa: Getty Images/BBC

Forțele rusești se folosesc probabil de pozițiile lor în centrala nucleară Zaporojie din Energodar pentru a amplifica temerile Occidentului privind un dezastru nuclear în Ucraina, în încercarea de a slăbi voința aliaților Ucrainei de a oferi sprijin militar pentru o contraofensivă, susțin experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată pe 3 august.

„Forțele ruse folosesc probabil centrala nucleară ucraineană Zaporojie din Energodar pentru a amplifica temerile liderilor occidentali privind un dezastru nuclear în Ucraina, încercând astfel să diminueze voința puterilor din vest de a oferi sprijin militar pentru o contraofensivă ucraineană”, este una dintre tezele din ultima evaluare a războiului din Ucraina făcută de ISW.

Potrivit BBC, Directorul Organismului Internaţional pentru Energie Atomică (AIEA), argentinianul Rafael Grossi, a avertizat că situaţia de la centrala ucraineană Zaporojie, aflată sub control rusesc, este tot mai periculoasă şi a insistat că este necesar să se permită accesul experţilor agenţiei pentru a se evita o tragedie.

Grossi a spus că centrala nucleară ocupată de trupele ruse „a scăpat complet de sub control”, iar „toate principiile siguranței nucleare au fost încălcate” la stație. El a făcut apel la Rusia și Ucraina cu o solicitare de a facilita rapid o vizită la complex a observatorilor AIEA. Şeful administraţiei de ocupaţie rusă din Zaporojie, Evcheni Balitski, a răspuns că experţii AIEA ar putea vizita staţia.

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, în funcţie de puterea produsă, se află sub controlul forţelor ruse din martie, ceea ce a pus probleme pentru AIEA din cauza deconectărilor frecvente în furnizarea de date privind situaţia centralei.

Forțele ruse disponibilizate în jurul centralei nucleare au atacat pozițiile ucrainene în ultimele săptămâni, punând Ucraina în mod deliberat într-o poziție dificilă: fie forțele ucrainene răspund atacurilor, riscând condamnarea internațională și un incident nuclear (ceea ce forțele ucrainene este puțin probabil să facă), fie forțele ucrainene permit forțelor ruse să continue să le bombardeze pozițiile.

Potrivit experților ISW pe 21 iulie, trupele ruse ar putea depozita echipamente militare grele la centrala nucleară Zaporojie pentru a se proteja de loviturile ucrainene.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media