VIDEO/ Salvatorii din R. Moldova au scos un copil de trei ani de sub ruinele unui bloc pus la pământ de cutremurul din Turcia

9 februarie 2023, 17:41 Societate 147
Salvatorii din R. Moldova au scos un copil de trei ani de sub ruine/ Turcia.  Sursa: IGSU

Echipa salvatorilor din Republica Moldova plecați în misiune au salvat un băiat în vârstă de trei ani de sub ruinele unui bloc pus la pământ de cutremurul devastator produs luni dimineață, în Turcia. Copilul a fost recuperat în siguranță, după ce echipajul de specialiști a reușit să-l găsească sub dărâmături, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI.

Micuțul a fost prins sub ruine timp de patru zile. Salvatorii au utilizat mijloace specializate de căutare, iar după ce au stabilit că acesta se află blocat în construcția puternic avariată au reușit să-l scoată viu și nevătămat.

Copilul a fost ridicat în brațe și pus pe o targă pentru ca medicii să-i poată acorda asistența necesară.

Potrivit IGSU, cel mai probabil, copilul a fost protejat în timpul dezastrului de una dintre rude, care din păcate a fost găsită fără suflare sub dărâmături, alături de cel mic.


Echipa de salvatori din Republica Moldova a început misiunea de căutare - salvare în această dimineață după ce li s-a atribuit sectoare de intervenție în cea mai afectată zonă de seism în provincia Hatay, Turcia.

Echipa de specialiști a țării noastre a format două grupuri de lucru. Primul grup a preluat misiunea de cercetare și căutarea sinistraților, iar al doilea grup instalează o tabără de câmp complet operațională.

Salvatorii vor activa neîntrerupt 24 de ore, iar pentru a fi eficienți aceștia vor utiliza tehnica grea din dotare, dar și echipamentele specializate.

Mai mult, pentru lucrări de căutare vor fi antrenați doi câini de salvare.

În dimineața zilei de 8 februarie, echipa specializată din Republica Moldova a reușit să treacă frontiera cu Turcia. La hotar aceștia au fost întâmpinați de responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD), care i-au îndreptat pe salvatorii noștri în provincia Hatay la hotar cu Siria, una din cele mai afectate zone de seism.

Pentru a ajunge la destinație, angajații IGSU și-au continuat drumul neîntrerupt, acesta fiind îngreunat de condițiile meteo nefavorabile.

Un cutremur puternic a lovit luni, 6 februrie, sudul și centrul Turciei și vestul Siriei. Este unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată în istoria Turciei și a Siriei. S-a produs la 34 km la vest de orașul Gaziantep, la ora 04:17 TRT (01:17 UTC), provocând pagube pe scară largă și numeroase victime în regiune.

Cu o intensitate maximă Mercalli de IX (Violent) și o magnitudine de cel puțin 7,8 Mw, cutremurul este la egalitate cu cutremurul din 1939 de la Erzincan ca fiind cel mai puternic cutremur înregistrat care a lovit Turcia în epoca modernă și cel mai mortal cutremur care a lovit țara de la cutremurul din 1999 de la İzmit.

Cutremurul a fost urmat de numeroase replici, inclusiv de un cutremur neobișnuit de puternic de 7,5 Mw.

Potrivit ultimului bilanț făcut public de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, numărul morților în țara sa a ajuns acum la 16.170. Astfel, numărul total al deceselor în Turcia și Siria a ajuns la 19.362, scrie The Guardian.

Oficialii de stat din Siria au declarat joi că numărul morților în zonele controlate de guvern este de 1.262, în timp ce 1.930 au fost raportați morți în zonele controlate de rebeli din nord-vestul țării de către grupul de apărare civilă Căști Albe.

Un total de 5.158 de persoane au fost raportate rănite atât în Siria controlată de guvern, cât și controlată de rebeli. Totodată, potrivit lui Erdogan, 64.194 de persoane au fost raportate rănite în Turcia.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media