VIDEO/ Procurorul general, despre achitarea lui Platon în dosarul fraudei bancare: „Decizia emisă de instanță este una corectă și legală”

14 iunie 2021, 21:41 Justiție 451
Alexandr Stoianoglo, procurorul general al Republicii Moldova.  Sursa: www.zdg.md

„Decizia de judecată în privința lui Veaceslav Platon este una corectă și legală.” Declarația a fost făcută de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei conferințe online organizate de Open Dialogue Foundation cu privire la prezentarea studiului „„Furtul secolului” din Moldova - investigații aparente sau poftă sinceră de justiție?”.

„Pot să vă spun cu toată responsabilitatea că dosarul penal în privința lui Platon a fost falsificat în totalitate. Decizia emisă astăzi de instanța de judecată este una corectă și legală”, a spus Alexandr Stoianoglo.


Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, l-a achitat, astăzi, 14 iunie, pe Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri care a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.

La aproape un an după ce a fost eliberat din închisoare, Veaceslav Platon a fost absolvit de toate acuzațiile care au dus la condamnarea sa anterioară în dosarul miliardului, iar Procuratura anunță că „a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor”. Decizia acuzatorilor a ajuns în atenția șefei statului. Maia Sandu spune că „Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului” și cere Procuraturii „să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național”.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare fiind învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de aproximativ 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.

Ulterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc. La 15 iunie 2020, Platon a fost eliberat din penitenciar după ce instanța a acceptat demersul procurorului general de suspendare a executării pedepsei.

Veaceslav Platon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. Anterior, în 1998, a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”. În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Anterior, Platon a acuzat că dosarele penale emise pe numele său ar fi o comandă venită din partea fostului său partener de afaceri, Vladimir Plahotniuc.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media