SA „Moldovagaz” va furniza 166,5 mil. m3 de gaze naturale consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului și către „Moldavskaia GRES”, în scopul producerii energiei electrice

23 decembrie 2022, 14:00 Societate 145
Comisia pentru Situații Excepționale.  Sursa: gov.md

În luna decembrie curent, SA „Moldovagaz” va furniza 166,5 milioane de m3 de gaze naturale consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului și către „Moldavskaia GRES”, în scopul producerii energiei electrice. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Potrivit decizie CSE, măsura este necesară pentru asigurarea tuturor consumatorilor din Republica Moldova cu resurse energetice, în contextul în care SAP „Gazprom” a redus cu cca 56,5 % volumul de gaze naturale, livrate în țara noastră.

La sfârșitul lunii noiembrie președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de monopolistul rus Gazprom pentru luna decembrie va constitui 785 de dolari pentru mia de metri cubi, cu 36 de dolari mai mic decât prețul pentru luna noiembrie.

Întreg volumul de gaz procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie de la Gazprom, de 5,7 milioane de metri cubi, a fost cedat malului stâng în schimbul furnizării enegriei electrice la un preț mai redus de către Centrala de la Cuciurgan.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat cu o săptămână în urmă că tariful la gaz pentru consumatori nu se va majora, după ce ce Comisia pentru Situații de Urgență (CSE) a dispus, la 16 decembrie, ca SA „Energocom” să achiziționeze pentru SA Moldovagaz un volum de 100 de milioane de gaz la un preț de aproximativ 1 100 de dolari/mia de m3.

Viceprim-ministrul a precizat că acest preț include toate costurile pe care le-a suportat Energocom, iar cetățenii vor primi în continuare compensații în facturi.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media