Comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice în perioada stării de urgență este interzisă

20 decembrie 2022, 12:22 Societate 145
Obiecte pirotehnice.  Sursa: universulargesean.ro

Comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice în perioada stării de urgență, este interzisă, reamintește Inspectoratul General al Poliției (IGP). În acest context, oamenii legii atenționează agenții economici specializați în comercializarea articolelor pirotehnice, dar și persoanelor care doresc să cumpere articole pirotehnice că nerespectarea prevederilor Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) va atrage aplicare sancțiunilor prevăzute de lege.

În conformitate cu dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale este stabilit că, în perioada stării de urgență se interzice comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice, articolelor pirotehnice de divertisment, articolelor pirotehnice de scenă, bateriilor de petarde, bateriilor de petarde luminoase, petardelor și petardelor luminoase.

Excepție de la această interdicție fac comercializarea și utilizarea articolelor care întrunesc cumulativ următoarele condiții:

a) diametrul articolelor nu depășește 30 mm;

b) articolele se încadrează în una dintre următoarele categorii prevăzute de art. 5 din Legea nr.143/2014 privind regimul articolelor pirotehnice:

- articole pirotehnice de divertisment (doar categoria 1 și categoria 2);

- articole pirotehnice de scenă (categoriile T1 și T2).

- Categoria 1 se referă la articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul încăperilor de locuit.

- Categoria 2 se referă la articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior, în spaţii restrânse.

Articolele pirotehnice de scenă, acestea trebuie să prezinte un risc scăzut și să fie destinate utilizării doar de către pirotehnicieni autorizați.

Le fel este de menționat, că în perioadă stării de urgență se interzice utilizarea salvelor de foc.

Poliția recomandă și atenționează atât agenții economici specializați în comercializarea articolelor pirotehnice, cât și persoanele fizice că nerespectarea condițiilor stabilite prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale, atrage după sine aplicare sancțiunilor prevăzute de lege.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media