România a devenit exportator net de gaze naturale. Zilnic, 2,1 milioane de metri cubi de gaze ies direct în R. Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni

20 decembrie 2022, 14:26 Economie 349
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

Producătorul român de gaze Romgaz a semnat un contract de furnizare cu compania de stat de petrol și gaze din Azerbaidjan SOCAR pentru livrarea de volume spot în lunile de iarnă, scrie Ziare.com. Potrivit sursei citate, fluxurile fizice de export sunt de 12,4 milioane de metri cubi de gaze care ies din rețeaua noastră. Aproape jumătate ies în rețeaua ungară, o parte ies prin gazoductul transbalcanic din țară, prin punctul Isaccea, spre rețeaua din Ucraina, iar un volum de 2,1 milioane de metri cubi de gaze ies din România direct în Republica Moldova, prin gazoductul Iași-Ungheni, construit special de Transgaz în trecut pentru a asigura alimentarea cu gaze a Basarabiei.

Contractul prevede livrarea a până la 300 de milioane de metri cubi de gaze, în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 aprilie 2023, cu livrări zilnice de până la 4,2 milioane de metri cubi, scrie publicația britanică ICIS care citează surse din piață.

Volumele zilnice pot varia, iar Romgaz are posibilitatea de a solicita cantitățile în funcție de nevoi. Nu este clar dacă este vorba despre gaz extras în Azerbaidjan sau despre un produs de origine rusă cumpărat din Turcia și livrat în Europa, notează Ziare.com.

Consumul anual de gaze al României este de circa 11-12 miliarde de metri cubi, scrie e-nergia.ro.

Prețul este stabilit după o formulă care ține cont de cotația de la hub-ul olandez TTF. Gazul va fi livrat din Turcia în Grecia și apoi spre Bulgaria, prin interconectorul nou-inaugurat (IGB), de unde va intra în România prin punctul Kardam-Negru Vodă, de pe vechiul coridor transbalcanic.

În perioada de iarnă, România poate consuma în jur de 55 de milioane de metri cubi de gaze pe zi sau chiar mai mult dacă temperaturile scad sub cele din ultimele ierni. Producția internă zilnică este undeva la 25, maximum 26 de milioane de metri cubi, iar capacitatea de extracție din depozite nu poate urca la mai mult de 28-30 de milioane de metri cubi, în cele mai optimiste scenarii.

Pe de altă parte, datele operatorului de transport și sistem al rețelei naționale de transport al gazelor, Transgaz, arată că marți, 20 decembrie, România a devenit exportator net de gaze naturale, adică exportă mai mult decât importă, scrie e-nergia.ro.

Fluxurile fizice de import de gaze naturale erau marți, 20 decembrie, de 11,4 milioane de metri cubi de gaze, potrivit datelor sistemului la ora 09.00. Toată cantitatea ajunge în rețeaua românească prin firul 1 al vechiului gazoduct transbalcanic, pe relația Kardam (Bulgaria) – Negru Vodă.

Fluxurile fizice de export sunt însă mai mari, adică 12,4 milioane de metri cubi de gaze care ies din rețeaua noastră.Aproape jumătate – 6 milioane de metri cubi ies în rețeaua ungară, prin punctul Arad-Csanadpalota.

4,3 milioane de metri cubi ies tot prin gazoductul transbalcanic din țară, prin punctul Isaccea, spre rețeaua din Ucraina – nu știm dacă și cât din aceste gaze ajung și în Republica Moldova.

În plus, alte 2,1 milioane de metri cubi de gaze ies din România direct în Republica Moldova, prin gazoductul Iași-Ungheni, construit special de Transgaz în trecut pentru a asigura alimentarea cu gaze a Basarabiei, scrie Ziare.com.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media