Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități/ 6,5% din populația R. Moldova este cu nevoie speciale

3 decembrie 2022, 15:28 Sănătate 120
Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități/ imagine simbol.  Sursa: www.skillsplus.eu

De Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi marcată anual la 3 decembrie sunt promovate şi implementate programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.

Această zi a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, şi semnată de 180 de ţări, promovează drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi în vederea implementării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 şi a altor formate internaţionale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acţiunile umanitare, Noua Agendă Urbană şi Agenda de acţiune de la Addis Abeba privind finanţarea pentru dezvoltare.

Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Conform site-ului idpwd.org, în 2022, tema Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi este „Soluţii transformatoare pentru dezvoltare incluzivă: rolul inovaţiei în alimentarea unei lumi accesibile şi echitabile”.

Celebrarea la nivel global în 2022 a acestei zile internaţionale se derulează în jurul temei generale a inovaţiei şi a soluţiilor transformatoare pentru dezvoltarea incluzivă, acoperind în dialoguri interactive trei subiecte tematice, respectiv „inovare pentru dezvoltarea incluzivă a persoanelor cu dizabilităţi”: în ocuparea forţei de muncă; în reducerea inegalităţii; în sport - ca exemplu de bună practică şi loc al inovaţiei, angajării şi echităţii.

6,5% din populația R. Moldova sunt persoane cu dizabilități

În 2021, numărul persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova a constituit 168 de mii de persoane, inclusiv peste 10,6 mii de copii cu vârste de până la 17 ani, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).


Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media