În prezent, la Halley se află 21 de angajați, întreținând baza și exploatând instrumentele științifice ale acesteia. Ei nu sunt în niciun pericol și își vor continua munca până la începutul lunii viitoare.
Aisbergul, care are o dimensiune de 1.550 de kilometri pătraţi, s-a desprins în urma unui val puternic care a lărgit o fisură deja existentă în gheaţă, denumită Chasm-1, potrivit BAS.
În urmă cu doi ani, un aisberg de aproape aceleaşi dimensiuni se formase deja în aceeaşi zonă, cunoscută sub numele de Bariera Brunt, unde se află staţia de cercetare britanică Halley VI.
Din 2017, personalul a fost dislocat în stație doar în timpul verii antarctice (între noiembrie până în martie). În prezent, 21 de angajați lucrează la stație pentru a menține sursele de alimentare și instalațiile care permit efectuarea experimentelor științifice să funcționeze de la distanță pe timpul iernii.
„Glaciologii și echipele noastre de operațiuni au anticipat acest eveniment. Măsurătorile platformei de gheață sunt efectuate de mai multe ori pe zi folosind o rețea automată de instrumente GPS de înaltă precizie care înconjoară stația. Acestea măsoară modul în care platforma de gheață se deformează și se mișcă și sunt comparate cu imaginile din satelit de la ESA, NASA și satelitul german TerraSAR-X.
Toate datele sunt trimise înapoi la Cambridge pentru analiză, așa că știm ce se întâmplă chiar și în iarna antarctică – când nu există personal în stație, este întuneric timp de 24 de ore și temperatura scade sub minus 50 de grade C (sau -58F)”, susține profesorul Dame Jane Francis, director al BAS.
