Un aisberg de dimensiunea Londrei s-a desprins din Antarctica

24 ianuarie 2023, 13:16 Mediu 194
Aisberg.  Sursa: BAS

Un aisberg mare de dimensiunea Londrei s-a desprins din Antarctica, aproape de stația de cercetare Halley din Marea Britanie. Senzorii de pe suprafața platformei de gheață Brunt au confirmat desprinderea duminică seara. Fenomenul nu are legătură cu schimbărilde climatice, potrivit British Antarctic Survey (BAS).

În prezent, la Halley se află 21 de angajați, întreținând baza și exploatând instrumentele științifice ale acesteia. Ei nu sunt în niciun pericol și își vor continua munca până la începutul lunii viitoare.

Aisbergul, care are o dimensiune de 1.550 de kilometri pătraţi, s-a desprins în urma unui val puternic care a lărgit o fisură deja existentă în gheaţă, denumită Chasm-1, potrivit BAS.

În urmă cu doi ani, un aisberg de aproape aceleaşi dimensiuni se formase deja în aceeaşi zonă, cunoscută sub numele de Bariera Brunt, unde se află staţia de cercetare britanică Halley VI.

Din 2017, personalul a fost dislocat în stație doar în timpul verii antarctice (între noiembrie până în martie). În prezent, 21 de angajați lucrează la stație pentru a menține sursele de alimentare și instalațiile care permit efectuarea experimentelor științifice să funcționeze de la distanță pe timpul iernii.

„Glaciologii și echipele noastre de operațiuni au anticipat acest eveniment. Măsurătorile platformei de gheață sunt efectuate de mai multe ori pe zi folosind o rețea automată de instrumente GPS de înaltă precizie care înconjoară stația. Acestea măsoară modul în care platforma de gheață se deformează și se mișcă și sunt comparate cu imaginile din satelit de la ESA, NASA și satelitul german TerraSAR-X.

Toate datele sunt trimise înapoi la Cambridge pentru analiză, așa că știm ce se întâmplă chiar și în iarna antarctică – când nu există personal în stație, este întuneric timp de 24 de ore și temperatura scade sub minus 50 de grade C (sau -58F)”, susține profesorul Dame Jane Francis, director al BAS.

„Acest eveniment a fost așteptat și face parte din comportamentul natural al platformei de gheață Brunt. Nu are legătură cu schimbările climatice. Echipele noastre științifice și operaționale continuă să monitorizeze platforma de gheață în timp real pentru a se asigura că este în siguranță și pentru a menține livrarea științei pe care o întreprindem la Halley”, a spus profesorul Dominic Hodgson, glaciolog BAS.

Stația de cercetare Halley VI este o platformă importantă la nivel internațional pentru observarea vremii atmosferice și spațiale într-o zonă sensibilă la climă. În 2013, stația a obținut statutul de stație globală a Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) Global Atmosphere Watch (GAW), devenind a 29-a din lume și a treia în Antarctica.

Stația de cercetare Halley VI se află pe platforma de gheață Brunt din Antarctica, cu o grosime de până la 150 m. Această platformă de gheață plutitoare curge cu o viteză de până la 2 km pe an spre vest spre mare.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media