Mărul discordiei: Rusia cere din nou aplicarea embargoului pentru merele din R. Moldova, la nici două săptămâni după ce Rosselhoznadzor a decis reluarea importului

13 decembrie 2022, 09:37 Agricultură 202
mere.  Sursa: lumeasatului.ro

La nici o lună după ce Rosselhoznadzor a decis reluarea importului de fructe din Republica Moldova, Rusia cere din nou aplicarea embargoului pentru merele din țara noastră. Potrivit Kommersant, Asociația horticultorilor din Federația Rusă au solicitat prim-ministrului rus să ia această decizie pentru că nu și-ar dori concurenți pe piața lor.

După cum reiese din scrisoarea trimisă pim-ministrului, în Rusia a fost strânsă o recoltă record în 2022. Mai mult, producătorii ruși s-ar afla în condiții inegale de „concurență neloială” cu străinii. „Costul este în continuă creștere, în ultimii trei ani a crescut cu 50%, iar prețul de vânzare rămâne la același nivel”, se arată în apel.

De asemenea, grădinarii ruși susțin că merele importate din Republica Moldova ar fi de fapt produsul recoltat din Polonia și reexportat prin țara noastră.

Mai mult, agricultorii ruși se plâng că din cauza situației care s-a complicat în ultimul an, europenii le vând materialul săditor la un preț exagerat și pe lângă aceasta ar fi și de proastă calitate.

Paradoxal, ieri, 12 decembrie, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a menționat că ANSA a negociat cu Rosselhoznadzor pentru reluare exporturilor în Rusia, 53 de producători beneficiind de această oportunitate. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Новая Неделя” de la TV8.

Potrivit acestuia, discuțiile privind reluarea exporturilor de produse au început în august, când ambasadorul Rusiei a fost chemat la Ministerul Agriculturii. Potrivit lui Bolea, experții moldoveni au analizat toate cazurile de posibile încălcări ale cerințelor sanitare, care au fost anunțate de partea rusă.

„ANSA a luat acest lucru foarte în serios, au creat o comisie specială, au invitat un reprezentant al Ministerului Agriculturii din Rusia. Totul era oficial. Am inspectat depozitele”, a explicat Bolea.

Amintim că, la începutul lunii decembrie 2022, Rosselhoznadzor informa oficial că începând cu 2 decembrie, 20 de întreprinderi din Republica Moldova vor putea relua exporturile către Federația Rusă, lista fiind ulterior completată și cu alți producători. Atunci, fugarul Ilan Șor și-a însușit această decizie „victorioasă”, după ce a discutat cu președintele Comitetului pentru relații internaționale al Dumei Ruse.

Anterior, Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău, a declarat în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1 că decizia Rusiei de a interzice importul de fructe și legume din Republica Moldova ar avea o conotație politică.

Amintim că, din 15 august, Rusia a introdus restricții temporare la importul de produse vegetale în Federație din mai multe regiuni ale Moldovei. Decizia a fost motivată în legătură cu „situația fitosanitară nefavorabilă de pe teritoriul țării” și că produsele „încalcă repetat standardele de calitate”.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media