VIDEO/ Deputații, în ședință plenară. Aliona Oboroceanu și Steluța Vintilă, numite în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor al ANSC

19 mai 2022, 10:03 Politică 303
Parlamentul Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Parlamentul s-a convocat în ședință plenară. Deputații au dezbătut în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova. De asemenea, în prima lectură au fost supuse dezbaterilor proiectele de modificare a Legii cu privire la filantropie și sponsorizare, a Legii privind societățile cu răspundere limitată și Legii privind piața de capital, a Legii privind contractele de credit pentru consumatori și Codului civil, precum și proiectul legii zootehniei.

UPDATE 14:00. Ședința legislativă din 19 mai s-a încheiat.


UPDATE 13:50. Aplicarea ștampilei pe documentele primare nu va fi obligatorie, iar bonurile emise de echipamente de casă și control vor fi acceptate ca documente confirmative pentru deducerea cheltuielilor, în cazul plății prin intermediul cardului bancar corporativ.

Aceste două prevederi se conțin într-un proiect de modificare a Codului fiscal și a Legii cu privire la contabilitate și raportare financiară, lansat cu titlu de inițiativă legislativă de Radu Marian, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Documentul a fost votat, astăzi, de deputați în prima lectură.


UPDATE 13:40. Legislativul a adoptat hotărârea privind atribuirea statutului de monument mai multor edificii cultural-istorice. Documentul are drept scop păstrarea autenticității și punerea în valoare a bunurilor cultural-istorice în calitate de elemente ale patrimoniului cultural național.

Printre edificiile care vor fi incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat sunt clădirea Circului din Chișinău și cea a fostului sediu al Ministerului Alimentației Publice (actualmente, sediul Procuraturii Generale), clădirea cu parc a Maternității nr. 2 și schitul rupestru ”Peștera lui Bechir” din municipiul Soroca.

Aceste bunuri cultural-istorice au fost evaluate ca monumente de valoare excepțională după criteriile raritate, unicitate, valoare arhitectural-urbanistică și morală. Totodată, Registrul monumentelor va fi actualizat, prin corectarea erorilor identificate în rezultatul inventarierii unei părți din fondul arhitectural-istoric al municipiului Chișinău, efectuate în anul 2020.


UPDATE 12:32. Numărul de membri ai Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a fost redus de la cinci la trei. Astfel, organul colegial va fi compus dintr-un director general și doi directori.

Prin urmare deciziile vor fi luate cu un cvorum de minim doi directori din trei.


UPDATE 12:20. Aliona Oboroceanu și Steluța Vintilă au fost numite de Parlament în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.



UPDATE 12:23. Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul pentru modificarea Legii zootehniei, în vederea aducerii acesteia în conformitate cu legislația UE. Proiectul are drept scop de a stimula atragerea investițiilor în sectorul zootehnic, în special la construcția fermelor zootehnice și la procurarea animalelor de prăsilă.

Astfel, vor fi create condiții pentru dezvoltarea durabilă a sectorului zootehnic, inclusiv creșterea productivității animalelor, sporirea calității și competitivității produselor de origine animală, promovarea mai facilă a acestora pe piețele internă și externă. Prevederile proiectului urmează să asigure conservarea fondului genetic al speciilor autohtone de animale, precum și organizarea și efectuarea controlului oficial în zootehnie.

Autorii proiectului prevăd că în următorii 7-8 ani numărul firmelor zootehnice se va majora cu 50%, volumul de producție de origine animală – cu 40-50% într-o perioadă de 5 ani și se vor diminua prețurile la produsele de origine animală livrate către procesatori sau consumatorii finali.


UPDATE 12:04. Proiectul de lege privind identificarea electronică și serviciile de încredere a fost adoptat în a doua lectură, cu votul a 60 de deputați. Noua lege va reglementa domeniul de securitate a mijloacelor de identificare electronice și a serviciilor de încredere.

Actul aprobat definește noțiuni noi, care nu se regăsesc în legislația națională, precum serviciu de încredere, sigiliu electronic, serviciu de distribuție electronică înregistrată, certificat pentru autentificarea unei pagini web, creator al sigiliului electronic etc. De asemenea, este prevăzută modalitatea de acreditare și activitatea prestatorilor de servicii de încredere.

Controlul în domeniul serviciilor de încredere va fi realizat de către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Proiectul mai conține prevederi referitoare la regimul juridic al documentelor electronice, circulația acestor documente, dar și responsabilitatea prestatorilor de servicii de încredere în asigurarea protecției datelor cu caracter personal în procesul de prestare a serviciilor de încredere. Actul a fost elaborat în vederea realizării prevederilor Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană.


UPDATE 12:00. Cu votul a 64 de deputați, în prima lectură a fost adoptat proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova care se referă la limitarea imunității parlamentare a deputaților.


UPDATE 11:15. La subiect s-a expus deputatul majorității parlamentare Mihail Druță, care a lăudat proiectul.

„Aceste proiect nu este doar binevenit, dar foarte întârziat. Dacă am fi avut realitatea pe care ne-o dorim, atunci nu se întâmpla uzurparea puterii de stat în 2015-2016, când treceau câte 15 dintr-un partid în altul, când opoziția a fost masacrată și s-a creat o majoritate pentru care poporul n-a votat”, a declarat deputatul PAS Mihai Druță.


UPDATE 10:55. Deputații examinează proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova, ce prevede excluderea imunității deputaților pentru infracțiuni de corupție, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Opoziția s-a declarat împotriva acestei inițiative.

„Acest proiect seamănă cu o afacere între PAS și Șorovțî. (...) Dacă facem o retrospectivă și ne uităm cu 10-15 ani în urmă, de fiecare dată când Parlamentul sau instituțiile nestatale, neoficiale, tenebre au dat multe priorității procuraturii, întotdeauna s-au început aceste procese de ridicare a imunității deputaților”, a opinat comunistul Vladimir Voronin.


UPDATE 10:52. Tatiana Șevciuc a fost numită în calitate de membră a Curții de Conturi a Republicii Moldova, pe un termen de cinci ani. Pentru numirea ei au votat 59 de deputați. Tot astăzi, Tatiana Șevciuc a depus jurământul în fața corpului de deputați.


UPDATE 10:40. Cu unele modificări, ordinea de zi a ședinței a fost aprobată.


UPDATE 10:17. „N-am ce ascunde, trăiesc cinstit și pot să răspund pentru tot”, a replicat deputata fracțiunii Partidului Șor Marina Tauber după ce procurorul general interimar a solicitat Parlamentului ridicarea imunității în baza articolelor din Cod Penal pentru spălarea banilor și escrocherie, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari. În plenul Parlamentului, Tauber și-a permis să spună că Dumitru Robu „rămâne să fie un zero și un râs”.


UPDATE 10:25. Tot BCS a solicitat includerea pe ordinea de zi a unui proiect privind inițierea procedurii de demitere a conducerii ANRE în legătură cu prețurile galopante la carburanți. Nici această cerere nu a fost susținută de majoritate.


UPDATE 10:20. Fiind împotrivă, deputații Blocului Comuniștrilor și Socialiștilor au solicitat excluderea de pe ordinea de zi a proiectului privind modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova, ce prevede excluderea imunității deputaților pentru infracțiuni de corupție, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Cererea nu a întrunit numărul necesar de voturi.


UPDATE 10:06. Procurorul general interimar, Dumitru Robu a înaintat patru cereri Parlamentului Republicii Moldova prin care a solicitat ridicarea imunității parlamentare a deputatei fracțiunii Partidului Șor, Marina Tauber, și colegului acesteia de partid, deputatul fugar Ilan Șor. Cei doi sunt cercetați în baza a 2 articole din Codul Penal: art. 243, punctul 3, litera a, b - spălarea banilor săvârşit de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală în proporţii deosebit de mari, și art. 190, punct 5 - escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari.


UPDATE 10:05. Secretariatul Parlamentului anunță că la ședință și-au înregistrat prezența 92 de deputați.



Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media