Peskov despre perchezițiile la Igor Dodon: Este o chestiune internă a R.Moldova, însă Moscova este alarmată de practicile de persecutare a susținătorilor Rusiei

24 mai 2022, 13:37 Rusia 538
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.  Sursa: TASS

Federația Rusă este „alarmată” de persecuția aplicată „susținătorilor cooperării cu Rusia”, a declarat secretarul de presă al şefului statului rus Dmitri Peskov, într-o reacție la perchezițiile în care este vizat fostul președinte al Republicii Moldova, transmite TASS. Chiar și așa, reprezentantul Kremlinului a notat că „situația cu fostul președinte Igor Dodon” este „o treabă internă” a țării și și-a exprimat speranța că toate drepturile acestuia vor fi respectate.

„În primul rând, aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova. În al doilea rând, suntem, desigur, alarmați că din nou astfel de practici și persecuții sunt folosite împotriva susținătorilor dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă” – a declarat reprezentantul Kremlinului, comentând învinuirile care i se aduc lui Igor Dodon și perchezițiile care au fost demarate astăzi la mai multe adrese.

Peskov și-a exprimat speranța că „toate drepturile legale” ale lui Dodon vor fi respectate.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este bănuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), ai Centrului Național Anticorupție (CNA), în comun cu procurorii anticorupție, au descins astăzi 24 mai, cu percheziții la domiciliul, dar și în alte locații care au legătură cu fostul președinte și ex-liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon și cumnatul acestuia, Petru Merineanu.

Conform surselor ZdG, percheziții au loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Igor Dodon este președinte.

Tot potrivit surselor ZdG, procurorul pe caz este Dorin Compan, care începând cu 7 februarie curent a revenit în funcția de procuror Anticorupție.

La 18 mai curent, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus pornirea urmăririi penale pe marginea înregistrărilor apărute în spațiul public în vara anului 2019. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva ex-liderului PSRM Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki, în cazul pungii negre cu calendar oferite de Vladimir Plahotniuc președintelui de atunci Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM, dosar denumit „Kuliok”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media