Întrevederea Cavusoglu-Lavrov, fără progrese privind deschiderea unui coridor maritim pentru exportul cerealelor ucrainene

8 iunie 2022, 17:41 Externe 247
Întrevederea Cavusoglu-Lavrov.  Sursa: TASS

O întâlnire a miniștrilor de externe ai Rusiei și Turciei a avut loc miercuri la Ankara. Nu au existat progrese, dar părțile și-au declarat disponibilitatea de a discuta despre crearea unui „coridor de cereale” la discuțiile de la Istanbul - cu participarea ONU, Turcia, Ucraina și Rusia. Deminarea porturilor ucrainene este necesară pentru exportul de cereale. Kievul cere garanții că armata rusă nu va folosi acest lucru în scopuri militare, informează BBC.

Organizațiile internaționale și țările occidentale consideră o amenințare reală de foamete în unele regiuni ale lumii din cauza crizei cu aprovizionarea cu cereale ucrainene. Ucraina acuză Rusia că încercă să fure cerealele. Președintele rus a declarat săptămâna trecută că nu există „nicio problemă” cu exporturile de cereale din Ucraina, potrivit BBC.

Ce a spus Lavrov?

În primul rând, Lavrov a spus că armata rusă și turcă discută detaliile deminarii porturilor ucrainene pentru a exporta cereale. El susține că autoritățile ucrainene, inclusiv președintele Vladimir Zelenskiy, „și-au negat public disponibilitatea de a curăța aceste ape teritoriale pentru a demara acest proces”. Acum, „după cum ne spun prietenii noștri turci”, Ucraina este pregătită fie să curețe minele, fie să asigure trecerea prin câmpurile minate, a adăugat ministrul rus de externe.

Zelenskiy a spus în urmă cu două zile că cea mai bună garanție a deblocării porturilor ucrainene pentru exportul de cereale ar fi desfășurarea de sisteme antinave pe coasta țării. „Încălcăm retorica Rusiei că nu vrem să exportăm și provocăm o criză alimentară. Suntem pregătiți, dar avem nevoie de un coridor de securitate”, a declarat liderul de la Kiev.

În al doilea rând: Rusia garantează că Moscova nu va folosi situația în scopuri militare, a spus Lavrov după încheierea discuțiilor.

„Când și dacă Ucraina va merge la deminare și va permite retragerea navelor, nu vom folosi această operațiune în interesul operațiunii militare speciale în curs de desfășurare”, a spus ministrul rus de externe. „Acestea sunt garanții de la Președintele Rusiei, suntem gata să le oficializeze”, a adăugat el.

În al treilea rând, dacă e de crezut Lavrov, Moscova, împreună cu Turcia, este gata să „scorte și să asigure siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și merg în strâmtori”.

În al patrulea rând: Rusia este pregătită să organizeze o întâlnire cvadripartită la Istanbul cu ONU, Turcia și Ucraina privind exportul de cereale, dar Lavrov este sceptic în privința acestei idei. „Apreciem interesul ONU de a se implica cumva, marcându-i prezența. Dar, sincer, acest lucru nu va adăuga nimic altceva decât ceva simbolism”, a spus Lavrov.

ONU a avertizat despre amenințarea unei crize alimentare în lume din cauza penuriei de cereale. Secretarul general al organizației António Guterres a declarat că Ucraina și Rusia reprezintă aproximativ 30% din producția mondială de grâu și orz și mai mult de jumătate din uleiul de floarea soarelui.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că este necesar să se ajungă la un acord cu Rusia privind exportul a circa 20 de milioane de tone de grâu din Ucraina. Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a spus că singurul motiv pentru creșterea prețurilor și amenințarea foametei este blocarea de către armata rusă a 22 de milioane de tone de alimente în porturile maritime ale Ucrainei. Lavrov, însă, nu a văzut o „catastrofă universală” în această criză și a spus că ponderea cerealelor blocate în porturile ucrainene se presupune că se ridică la mai puțin de 1% din producția mondială de grâu și alte cereale: „Situația actuală cu cereale are nimic de-a face cu criza alimentară”.

Unul dintre jurnaliști i-a adresat lui Lavrov o întrebare despre vânzarea cerealelor ucrainene de către Rusia, pe care Kievul o numește furt. Întrebarea a fost: „Care dintre bunurile furate din Ucraina, în afară de cereale, a reușit să vândă Rusia?”. Și răspunsul s-a dovedit a fi destul de nepoliticos: „Te doare capul tot timpul despre unde să furi ceva - și crezi că toată lumea face asta? Suntem angajați în implementarea obiectivelor care au fost anunțate public - pentru a scăpa de estul Ucraina de presiunea regimului neo-nazist. Iar cerealele pot fi transportate liber la destinații”.

Miercuri, autorităţile ocupante din regiunea Zaporojie au anunţat că au început să furnizeze cereale prin Crimeea „în direcţia Orientului Mijlociu”, a informat Interfax. Primul tren cu cereale din Melitopol a sosit deja, relatează TASS cu referire la autoritățile din Crimeea anexată.

În ceea ce privește războiul, ministrul rus a repetat fraza rituală că „operațiunea se desfășoară conform planului” și „își îndeplinește sarcinile”. Răspunsul la întrebarea despre perspectivele reluării negocierilor de pace a repetat și declarațiile anterioare ale Moscovei: „Zelenskiy vrea o întâlnire de dragul unei întâlniri, are șapte zile de vineri într-o săptămână”, solicită îndepărtarea armatei ruse pe linie – „o abordare absolut frivolă”.

Ce a spus Cavusoglu?

Ministrul turc a fost mai succint decât Lavrov. În primul rând: „Discuțiile au fost productive”. În al doilea rând, Turcia consideră acceptabil planul ONU de a crea un „culoar pentru cereale” în Marea Neagră.

„Vorbim despre un mecanism care poate fi creat între ONU, Rusia, Ucraina și Turcia și care presupune inspecția navelor. Turcia consideră acest plan fezabil și viabil. Totuși, acesta necesită în primul rând aprobarea Rusiei și Ucrainei", a spus Cavusoglu.

„Noi, la rândul nostru, am declarat că suntem pregătiți să organizăm o întâlnire la Istanbul pentru a discuta detaliile mecanismului propus de ONU”, a adăugat el.

Cererile Kremlinului de ridicare a sancțiunilor în schimbul deblocării exportului de cereale ucrainene, pe care Occidentul le numește șantaj și război al cerealelor, Ankara, la rândul său, a considerat justificată.

„Turcia consideră destul de legitime și justificate cererile părții ruse de a elimina obstacolele din calea exportului de mărfuri din Rusia în schimbul asigurării transportului de cereale, floarea soarelui și ulei de floarea soarelui din Ucraina”, a declarat agenția de presă Anadolu, citată de Cavusoglu.

În ceea ce privește posibila reluare a discuțiilor ruso-ucrainene, acesta s-a exprimat cu prudență.

„Auzim semnale pozitive despre posibilitatea unui proces de negociere”, a punctat ministrul de externe turc.

Încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina prin negocieri, a spus el, este în interesul lumii întregi.

„Astăzi s-a format o atmosferă mai pozitivă pentru reluarea procesului de negocieri decât acum câteva săptămâni”, crede Cavusoglu.

Kievul nu a răspuns încă oficial la declarațiile lui Cavusoglu și Lavrov. Anterior, Alexei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că exporturile de cereale din porturi vor relua doar dacă se va asigura securitatea, iar ministrul de Externe ucrainean a îndemnat partenerii occidentali să nu creadă asigurările președintelui rus că Rusia va nu va folosi coridorul pentru a exporta culturi prin portul Odessa pentru a ataca orașul, amintește „Adevărul ucrainean”.Ucraina, împreună cu partenerii, discută despre posibilitatea creării unei misiuni internaționale de deblocare a exporturilor maritime și, ca prim pas, solicită Rusiei să-și retragă forțele în apele din jurul Ucrainei și să ofere garanții de neagresiune, scrie ziarul.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media