Josep Borell: „Incidentele semnalate în ultimele zile în regiunea transnistreană sunt dăunătoare securității și stabilității Republicii Moldova”

29 aprilie 2022, 10:39 Politică 203
Josep Borrell, Vicepreședintele Comisiei Europene.  Sursa: Replica Media

Înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell, susține că incidentele semnalate în ultimele zile în regiunea transnistreană sunt dăunătoare securității și stabilității Republicii Moldova. În acest sens, Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili să evite destabilizarea situației.

Totodată, UE salută „cu căldură” reacțiile reținute din partea autorităților Republicii Moldova, care ajută la menținerea calmului în țară.

În declarația Înaltului reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate este menționat că UE este solidară cu Republica Moldova și își reiterează sprijinul neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

„Pentru a sprijini Moldova în abordarea impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, UE oferă un ajutor cuprinzător pentru a aborda provocările imediate ale fluxului de refugiați și și-a intensificat sprijinul pe termen mediu pentru a întări reziliența generală a Moldovei”, mai este menționat în declarație.

Luni, 25 aprilie, a avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol. Totodată, la 26 aprilie, două explozii s-au produs în satul Maiak din raionul Grigoriopol. Sursele media din stânga Nistrului spun că au fost deteriorate două antene de telecomunicații.

Potrivit așa-zisului minister de interne de la Tiraspol, prima explozie s-a auzit la ora 6:40, a doua la 7:05.

Iar la 27 aprilie, așa-zisul Minister de Interne din stânga Nistrului a declarat că din partea Ucrainei au fost trase focuri de armă spre Cobasna, localitate aflată sub jurisdicția Tiraspolului și unde se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est.

În regiune a fost instituit cod roșu de amenințare teroristă.

Unii experţii susțiun că în spatele acestor acțiuni ar sta Kremlinul pentru a creea pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

Ultima actualizare a informațiilor, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) declară că regimul de la Kremlin ar intenționa să implice regiunea transnistreană în războiul din Ucraina pentru a utiliza forțele de rezervă sau pentru a lansa atacuri și bombarda Ucraina de pe teritoriul transnistrean, iar în ultimele 24 de ore, forțele ruse și transnistrene și-au sporit pregătirea pentru eventuale operațiuni.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate de marți, 26 aprilie, că „există tensiuni între diferite forțe în interiorul regiunii transnistrene care sunt interesate de destabilizarea situației din regiune”. În acest sens, Maia Sandu a dat asigurări că autoritățile R. Moldova monitorizează situația și a recomandat cetățenilor să fie calmi, să se informeze din surse sigure și să fie atenți la informațiile false.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media