„De 27 de ori da!”. Reacții ale liderilor UE după ce au acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la aderare

24 iunie 2022, 07:33 UE 537
Consiliul European.  Sursa: UE

Mai mulţi lideri europeni au felicitat joi seară Ucraina şi Republica Moldova pentru desemnarea lor oficială drept ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, dintre acestea distingându-se mesajul energic al cancelarului german Olaf Scholz – „De 27 de ori da!”, viziunea din prima campanie electorală a președintelui român Klaus Iohannis – ca România și Moldova să fie împreună în UE, dar și mesajele în limbile română și ucraineană ale președintelui Consiliului European, Charles Michel, și președintelui francez Emmanuel Macron, scrie Calea Europeană.

„Astăzi este o zi bună pentru Europa. (…) Țările dumneavoastră fac parte din familia noastră europeană. Iar decizia istorică de astăzi a liderilor confirmă acest lucru”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Salutând ceea ce a numit „decizia istorică” de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE, președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seară, la Bruxelles, că „datorăm toate acestea poporului ucrainean” și Republicii Moldova.

„La Kiev, săptămâna trecută, ne-am luat un angajament: să lucrăm pentru a oferi Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE. În seara asta deschidem o nouă etapă pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru Europa. E un moment istoric”, a scris Macron, pe Twitter, în limbile română și ucraineană, înainte de a susține o conferință comună de presă alături de președintele Consiliului European și președinta Comisiei Europene în calitate de lider al președinției franceze a Consiliului UE.

Anatol
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media