LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111. Armata rusă le cere apărătorilor orașului Severodonețk să se predea până miercuri dimineață. Ministerul rus de Externe a interzis intrarea jurnaliştilor britanici şi reprezentanţilor companiilor de apărare

14 iunie 2022, 13:08 Ucraina 374
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina și poporul său intră în ziua 111-a de război declanșat de Rusia. În seara zilei de luni, Serghei Gaidai, șeful administrației militare de la Luhansk, a declarat că toate podurile din Severodonețk au fost distruse. Aceasta înseamnă că livrarea de provizii umanitare la Severodonețk și evacuarea din acesta nu mai este posibilă, însă armata ucraineană nu este blocată și continuă să țină piept agresiunii, susține Gaidai.

Anchetatorii Amnesty International declară că au găsit dovezi ale crimelor de război rusești la Harkiv. Ei depun mărturie că în aprilie și începutul lunii mai, trupele ruse au folosit muniții cu dispersie și mine cu dispersie în oraș, care au afectat civili.

Peste 15.000 de oameni bogați vor părăsi Rusia anul acesta din cauza invaziei Ucrainei de către țară, potrivit agenției de analiză Henley & Partners. Ucraina va suferi și cea mai mare pierdere de oameni bogați ca procent din populația sa: se așteaptă ca până la sfârșitul anului 2,8 mii de milionari să părăsească țara (aceasta este 42% din toți oamenii cu un milion de avere).

UPDATE 22:02. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că, conform datelor disponibile la 13.06.2022, instituția a primit notificări de la agenții economici despre angajarea a 560 cetățeni din Ucraina, dintre care 434 femei și 126 bărbați. Cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați în evidenţele ANOFM sunt angajați în: Chișinău (411), Bălți (19), Ungheni (18), Cahul (14), etc.

Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.

139 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 2165 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

296 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.


UPDATE 21:37. Partenerii occidentali au furnizat Ucrainei doar aproximativ 10% din armele promise pe care Kievul le-a cerut pentru a atinge paritatea militară cu Moscova, a declarat ministra adjunctă a Apărării Anna Malyar.

„Oricât de mult efort depune Ucraina, oricât de profesionistă este armata noastră, nu vom putea câștiga acest război fără ajutorul partenerilor [...] Avem aproximativ 10% din ceea ce avem nevoie”, spune Malyar.

Ea a subliniat că Occidentul trebuie să accelereze acordarea de asistență militară Ucrainei, deoarece fiecare zi de întârziere înseamnă „viețile soldaților ucraineni, viața cetățenilor ucraineni, a populației civile, acestea sunt orașe ucrainene distruse și, după cum vedem deja, acestea sunt teritorii ocupate temporar”.


UPDATE 20:56. Șeful Pentagonului a criticat Rusia pentru „apetitul imperial”.

Într-un tweet oficial al departamentului american de apărare, a apărut un citat din șeful acestuia, Lloyd Austin: „Invazia rusă este un exemplu a ceea ce se întâmplă atunci când marile puteri decid că apetitul lor imperial este mai important decât drepturile vecinilor lor pașnici. Este o privire asupra unui posibil viitor de haos și dezordine în care niciunul dintre noi nu și-ar dori să trăiască”.

„Invazia rusă este ceea ce se întâmplă atunci când opresorii încalcă regulile care ne protejează pe toți”, a adăugat șeful Pentagonului.


UPDATE 19:50. Eliberarea completă a teritoriului Ucrainei de mine poate dura de la 5 la 10 ani, relatează Kyiv Independent, citând secretara de presă a Ministerului Afacerilor Interne al țării, Aliona Matveyeva.

Potrivit acesteia, geniștii au asigurat deja peste 2 milioane de hectare din teritoriul ucrainean minat anterior, dar aproximativ 30 de milioane de hectare rămân exploatate și reprezintă un pericol.


UPDATE 19:11. Ministerul rus de Externe a interzis intrarea jurnaliştilor britanici şi reprezentanţilor companiilor de apărare.

Într-o declarație, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că acesta este un răspuns la sancțiunile occidentale și la presiunea asupra instituțiilor de presă de stat din străinătate.

Lista celor interziși include 29 de jurnaliști și membri ai organizațiilor media britanice precum BBC, Sky News, The Guardian și The Times.

Mai multe personalități britanice despre care Moscova a spus că au legătură cu industria de apărare, de asemenea, au fost interzise să intre în Rusia.

În declarație se menționează că, urmare a „acțiunilor anti-ruse” ale guvernului britanic și a sancțiunilor impuse împotriva „jurnaliştilor de seamă ai ţării noastre și conducătorilor companiilor interne de apărare”, Rusia a adăugat personalităţi din mass-media și apărare pe „lista sa stop”. Acesta îi acuză pe jurnalişti de „diseminarea deliberată a informaţiilor false şi unilaterale despre Rusia şi evenimentele din Ucraina şi Donbas” şi că contribuie la rusofobie în societatea britanică.

Lista poate fi accesată AICI.


UPDATE 17:55. Armata rusă le cere apărătorilor orașului Severodonețk să se predea până miercuri dimineață.

Rusia îi invită pe apărătorii ucraineni de la Severodonețk, concentrați la uzina chimică Azot, să depună armele miercuri, 15 iunie, până la ora 8:00, ora Moscovei.

„Federația Rusă garantează păstrarea vieții și respectarea tuturor normelor Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război, așa cum sa întâmplat mai devreme cu cei care s-au predat mai devreme la Mariupol”, a spus generalul colonel Mihail Mizințev, șeful Controlului Apărării Rusiei, scrie agenția de presă rusă RIA Novosti, citat de BBC.


UPDATE 17:14. Cele mai importante evenimente până la această oră:

- De la începutul războiului, 4.395 de civili au murit în Ucraina, inclusiv 275 de copii, ONU avertizează că cifra reală este mult mai mare;

- Luptele pentru Severodonețk din regiunea Luhansk nu contenesc. Ministerul rus al Apărării a indicat armatei ucrainene care apără fabrica chimică Azot să se predea și a declarat că va deschide un coridor umanitar pentru civili către orașul Svatovo, care se află sub controlul autoproclamatei Republici Populare Luhansk. Partea ucraineană insistă asupra evacuării către Lîsîceansk, controlat de Kiev;

- Autoritățile din regiunile Lviv și Hmelnytsky au raportat că forțele de apărare aeriană au doborât cu succes rachetele;

- Informațiile militare britanice raportează că, pentru prima dată în câteva săptămâni, trupele ruse au reușit să se deplaseze ușor spre Harkiv.


UPDATE 16.47. Ministerul rus al Apărării a cerut marți luptătorilor ucraineni din Severodonețk să depună armele „cum sa întâmplat deja în cazul Mariupol”.

„Solicităm autorităților oficiale de la Kiev să dea dovadă de prudență și să dea instrucțiuni adecvate militanților să-și oprească rezistența fără sens și să se retragă de pe teritoriul fabricii Azot”, a spus ministerul într-un comunicat de presă, scrie CNN.

Ministerul a declarat că este pregătit să desfășoare o „operație umanitară” miercuri pentru a evacua civilii din uzina chimică Azot, deținută de Ucraina, pe teritoriul deținut de Rusia, la nord.

„Armata rusă și-a anunțat disponibilitatea de a desfășura o operațiune umanitară pentru evacuarea civililor din Azot în direcția nord spre orașul Svatove, pe teritoriul ocupat de ruși”, a spus ministerul, adăugând că Rusia va deschide un coridor de evacuare pentru civili pentru ziua de Miercuri între orele 8:00 și 20:00. ora Moscovei.


UPDATE 16.15. Germania trebuie să refuze un „act de echilibru” între Ucraina și Rusia și să ofere certitudine cu privire la sprijinul său pentru Kiev, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy într-un interviu acordat radiodifuzorului german ZDF.

„Cred că există un anumit scepticism în relația conducerii germane cu Ucraina”, a spus Zelenskiy.

„Și nu cred că acest scepticism a venit cu Olaf Scholz. Nu cred că este ceva nou. Cred că acest scepticism față de noi se referă în principal ca eventuală membră la Uniunea Europeană sau NATO. Tot acest scepticism a existat înaintea domnului Scholz. Din păcate, aceasta a fost atitudinea. Și cred că această atitudine se va schimba”.

„Avem nevoie de cancelarul Scholz să ne dea certitudinea că vor sprijini Ucraina”, a spus Zelenskiy. „El și guvernul său trebuie să aleagă să nu facă un act de echilibru între Ucraina și Federația Rusă, ci să aleagă care este prioritatea lor. Simt că oamenii din Germania au făcut această alegere, dar este întotdeauna dificil pentru conducere, deoarece există multe provocări diferite. Îl înțeleg. Cu toate acestea, mă bazez foarte mult pe asta”, a adăugat el.


UPDATE 15.25. Membrii alianței militare NATO se pregătesc pentru următorul summit al organizației din 28 până în 30 iunie, războiul din Ucraina fiind în fruntea agendei. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a făcut apeluri repetate pentru un sprijin mai mare pentru a face față atacurilor rusești din regiunea Donbas din estul Ucrainei - și speră să primească mai multe livrări de arme pentru Ucraina din partea statelor NATO.

Summitul va avea loc în capitala Spaniei, Madrid, deoarece țara împlinește anul acesta 40 de ani de când a aderat la alianță.

În cadrul unei ceremonii de marcare a aniversării, pe 30 mai, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că sprijinul NATO pentru Ucraina este „de nesfârșit”, scrie CNN.


UPDATE 14.45. Gigantul rus Gazprom anunţă marţi că-şi reduce cu peste 40% capacitatea zilnică a livrărilor de gaze naturale către Germania - prin gazoductul Nord Stream -, din cauză că grupul german Siemens nu a livrat echiament necesar, relatează AFP.

„Livrările de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream pot fi asigurate doar până la un volum de 100 de milioane de metri cubi pe zi, în loc de 167 de milioane de metri cubi pe zi cât se prevede”, anunţă într-un comunicat postat pe Telegram gigantul rus în domeniul gazelor naturale, potrivit News.ro.


UPDATE 14.35. Ucraina a primit cadavrele a 64 de militari ca urmare a unui schimb cu Rusia.

Schimbul de cadavre ale bărbaților uciși în timp ce apăreau oțelăria Azovstal din Mariupol a avut loc la Zaporizhzhia, în sud-estul Ucrainei.

Într-o declarație, Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar a declarat că Ministerul Apărării din Ucraina și serviciile de informații au fost implicate în schimb. Unii spun că ar putea dura câteva luni pentru a identifica rămășițele. La începutul acestei luni, Rusia și Ucraina au schimbat aproximativ 160 de cadavre.


UPDATE 14.00. Papa Francisc a declarat că „trăim al treilea război mondial” şi că războiul din Ucraina în urma invaziei Rusiei „a fost poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat'”, potrivit transcrierii unei conversaţii pe care a avut-o în urmă cu câteva zile cu zece reprezentanţi ai revistelor culturale europene ale Societăţii lui Isus (Ordinul iezuit al Bisericii Catolice), reuniţi în audienţă la Biblioteca privată a Palatului Apostolic, relatează EFE şi La Stampa, potrivit Agerpres.

„În urmă cu câţiva ani, mi-a trecut prin cap să spun că trăim un al treilea război mondial în bucăţi. Acum, pentru mine, al treilea război mondial a fost declarat. Iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit.

Ce se întâmplă cu omenirea care a avut trei războaie mondiale într-un secol?”, a spus Francisc, potrivit unei transcrieri a conversaţiei publicate marţi de ziarul La Stampa, preluat de EFE.


UPDATE 13.30. Ucraina are nevoie de mai multe arme cu rază lungă de acțiune, spune președintele Ucrainei, Voldomir Zelenski, scrie The Guardian.

„Armata Ucrainei are suficientă muniție și arme, dar are nevoie de mai multe arme cu rază lungă de acțiune, a declarat președintele ucrainean jurnaliştilor danezi în timpul unui briefing de presă.

Între timp, ministrul german al apărării a spus că pregătirea trupelor ucrainene privind obuzierele germane va fi în curând finalizată, deschizând calea pentru utilizarea armelor în războiul din Ucraina.

Țările occidentale au promis Ucrainei arme standard NATO, dar desfășurarea lor necesită timp.

Germania trimite Ucrainei Panzerhaubitze 2000, care este una dintre cele mai puternice arme de artilerie din inventarele Bundeswehr și poate lovi ținte la o distanță de 40 km (25 mile).

Germania s-a angajat în mai să furnizeze Kievului șapte obuziere autopropulsate, adăugând cinci astfel de sisteme de artilerie pe care Țările de Jos le-au promis.


UPDATE 12.45. Consilierul prezidențial Mihailo Podolyak a venit cu un comentariu referitor la situația actuală privind războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Imperiul trebuie să moară...

Situația de pe front „în acest moment” este dificilă. Dar, în orice caz, Rusia va fi învinsă în acest război - logica istorică este necruțătoare.

Chiar în momentul în care primul soldat a trecut granița Ucrainei, un ciudat imperiu „fără toaletă” a semnat o condamnare la moarte.

Există mai multe motive pentru aceasta.

Sfârșitul erei petrolului rusesc.

De zeci de ani, Rusia a obținut profituri suplimentare din vânzarea materiilor prime către Europa. Introducerea unui embargo asupra petrolului rusesc și înghețarea Nord Stream 2 încheie această eră. Moscova nu va putea reconstrui și vinde aceleași volume către China și India.

(...)Dar... Unele puțuri de petrol vor trebui înghețate pentru totdeauna. În cele din urmă, Europa va abandona gazul, căutând alternative și schimbând lanțurile de producție. Acest lucru este inevitabil pur și simplu pentru că Rusia a devenit un partener inadecvat și imprevizibil.

(...) În general, de ce ar trebui cineva să aibă o țară parteneră care minte, lovește, arde și apoi cu siguranță vrea să omoare pe cineva sau să fure ceva?

Izolarea economică va întoarce Rusia în „anii '90”. Rusia este o țară mare, cu o cantitate mare de resurse. Dar chiar și cu o astfel de „marjă de siguranță”, economia Rusiei pornește deja într-o călătorie uimitoare către fund.

(...)Pierderea completă a reputației internaționale.

Timp de decenii, Kremlinul a investit miliarde în imaginea sa de „făcător de pace” și a cochetat cu forțele de dreapta din Europa. Astăzi, nu contează dacă ești „dreapta” sau „stânga” – Rusia a devenit sinonimă cu cuvântul „toxicitate”.

Moscova a devenit nu numai un paria pentru lumea occidentală, ci și pentru vecinii săi. Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu Moscova ca să nu vină mâine să te „salveze”. Cei care au relații acum cu Rusia, încearcă să se distanțeze.

(...) Rusia este obligată să piardă pentru că modelul său este neviabil. Întrebarea este când și la ce preț. Sarcina noastră este să asigurăm pierderea Rusiei cât mai repede posibil. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de cât mai multe arme posibil”, potrivit lui Podolyak.


UPDATE 12.00. Ministerul Apărării al Regatului Unit a emis raportul său operațional zilnic despre modul în care percepe situația pe teren în Ucraina:

Asaltul asupra „pungii” din jurul orașului Severodonețk, create de înaintarea rusă în Donbas, rămâne principalul efort operațional al Rusiei.

În același timp, forțele din Grupul de Vest al armatei ruse au reușit să facă „mici avansuri” în sectorul Harkov pentru prima oară în ultimele săptămâni.

Ministerul britanic al Apărării mai arată că pe 10 iunie, prim-vicepreședintele Comisiei Militare Industriale a Rusiei a emis o predicție referitoare la creșterea cheltuielilor militare ale Rusiei cu 600-700 de miliarde de ruble (în jur de 10-12 miliarde de euro), ceea ce ar corespunde unei majorări cu 20% a bugetului apărării Federației Ruse.

Finanțarea guvernului rus permite ca baza industrială de apărare a țării să fie mobilizată încet pentru a răspunde cerințelor impuse acesteia de războiul din Ucraina. Cu toate acestea, industria ar putea avea dificultăți să îndeplinească multe dintre aceste cerințe, parțial din cauza efectelor sancțiunilor și a lipsei de expertiză.

Producția Rusiei de optică de înaltă calitate și electronică avansată rămâne probabil cu probleme și ar putea submina eforturile sale de a înlocui echipamentele pierdute în Ucraina.


UPDATE 11.35. Zelenskiy: „Cu siguranță vom reconstrui Ucraina. Străzi și cartiere, orașe și sate liniștite. Ne vom vindeca trupurile de răni, iar sufletele de pierdere. Toate acestea nu sunt un rezumat al filmului în genul ficțiunii. Toate acestea sunt realitatea și viitorul nostru”.


UPDATE 11.09. Pierderile Rusiei până acum, conform armatei Ucrainei:

  • 32.500 de militari
  • 1.434 tancuri
  • 3.503 blindate de luptă
  • 213 avioane
  • 179 elicoptere
  • 588 drone
  • 97 de sisteme antiaeriene
  • 721 tunuri de artilerie
  • 229 sisteme de rachete de artilerie

UPDATE 10.30. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că „bătălia pentru Donbas va fi, fără îndoială, amintită în istoria militară ca fiind una dintre cele mai violente bătălii din Europa”.

„Lupta pentru Donbas este „cea mai brutală” pe care a văzut-o Europa. Bătălia intensă pentru Severodonetsk va fi amintită ca fiind una dintre cele „cele mai brutale” pe care le-a văzut vreodată Europa și are un impact „terifiant” asupra Ucrainei”, a declarat luni seară Vladimir Zelenskiy, în timp ce forțele ruse se apropie de capturarea orașului strategic din est.

Președintele Ucrainei a făcut acest comentariu în timpul discursului său de noapte către națiune, menționând că luptele au avut un efect grav asupra civililor și armatei țării sale.

„Costul uman al acestei bătălii este foarte mare pentru noi. Este pur și simplu terifiant”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 09:49. 288 de copii au decedat, iar 815 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei ruse, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei.

Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 218, regiunea Harkov - 166, regiunea Kiev - 116, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Luhansk - 54, regiunea Herson - 52, regiunea Mykolaiv - 48, regiunea Zaporizhia - 30, regiunea Sumy - 17.

În urma bombardamentelor, 194 de instituții de învățământ au fost complet distruse.



UPDATE 09:30. Potrivit ultimelor date ale Institutul pentru Studiul Războiului, forțele ruse au împins apărătorii ucraineni din centrul orașului Severodonețk și au distrus podul rămas de la Severodonețk la Lysychansk pe 13 iunie, dar oficialii ucraineni au raportat că forțele lor nu sunt încercuite în oraș.

Forțele ruse au efectuat atacuri terestre fără succes în încercarea de a întrerupe liniile de comunicații terestre (GLOC) ucrainene în apropiere de Popasna și Bakhmut. Forțele ruse au lansat operațiuni ofensive nereușite la sud-est de Izyum și la nord de Slovyansk și, probabil, stabilesc condițiile pentru un atac asupra Siverskului și a GLOC-urilor ucrainene de nord-vest la Lysychansk.

Forțele ruse desfășoară probabil o ofensivă limitată direct la nord-est de orașul Harkiv, într-o probabilă încercare de a împinge forțele ucrainene din raza de artilerie din spatele rusești și au asigurat unele succese.

Forțele ruse și ucrainene se angajează în luptă continuă pentru Davydiv Brid în nord-vestul Oblastului Herson. Autoritățile de ocupație ruse au organizat probabil activități teroriste la Melitopol și Berdiansk de Ziua Rusiei pe 12 iunie.



UPDATE 08:50. Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze pe acordarea de asistență imediată Ucrainei și să nu intre într-o dezbatere juridică cu privire la posibilitatea de a-i acorda statutul de candidat la UE, a declarat premierul portughez António Costa într-un interviu pentru Financial Times, citat de BBC.

În opinia sa, statutul de candidat - începutul unui proces de aderare care va dura mulți ani - nu va rezolva problemele stringente ale Ucrainei și riscă să creeze așteptări false. El se teme că UE nu va arăta decât diferențele sale în această problemă, făcând astfel un cadou președintelui rus Vladimir Putin.

Comentariile sale subliniază incertitudinea din unele capitale ale UE cu privire la acordarea statutului de candidat la Kiev, în ciuda cererilor președintelui Vladimir Zelenskiy, care vede calea către aderarea la UE ca o garanție a suveranității Ucrainei și o ancoră pentru redresarea acesteia, notează FT. Liderii UE trebuie să ia o decizie finală cu privire la această problemă la un summit de la Bruxelles, în perioada 23-24 iunie.

Costa consideră că primul pas „este să răspundem la situația de urgență în care se află acum Ucraina și poporul ucrainean”. Chiar dacă Ucrainei i se acordă statutul de candidat, „problemele reale rămân de rezolvat”, a spus el.

„Obiectivul meu este să obțin la următoarea reuniune a Consiliului European un angajament clar de sprijin urgent și de a crea o platformă pe termen lung pentru a sprijini redresarea Ucrainei”, a spus el pentru Financial Times. „Aceasta este prioritatea mea principală. Cea mai importantă nu este dezbaterea juridică despre Ucraina, ci pașii practici”.


UPDATE 08:26. România are nevoie pe teritoriul său de mai mulți militari NATO, în condițiile în care Rusia reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității europene, spune ministrul de externe român, Bogdan Aurescu. În prezent, sunt deja peste 5.000 de soldați aliați în România, iar Grupul de Luptă nou înființat, care va fi condus de Franța, va deveni funcțional spre începutul anului viitor, a explicat la Digi24 ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

„Cred că este nevoie într-adevăr de o prezență mai consistentă, deși pot spune că în momentul de față, dacă ne uităm la prezența aliată în România, avem deja peste 5.000 de militari aliați pe teritoriul României. Avem o dublare, chiar peste dublare, a numărului de soldați americani în România, care nu sunt în legătură, în conexiune directă, cu acest Grup de Luptă”, a spus Bogdan Aurescu, luni seara, la Digi24.

„Avem compoziția Grupului de Luptă, care este în curs de alcătuire, de operaționalizare. Am început formal pe 1 mai acest proces de creare a grupului de luptă, el este în curs de realizare, se va finaliza undeva spre sfârșitul anului, poate începutul anului viitor, poate mai devreme, în funcție de cât de rapid ne mișcăm și noi, și aliații care fac parte din acest grup de luptă”, a precizat ministrul de externe din România.

„Vrem să vedem în continuare alte decizii care, luate la summitul de la Madrid, pot să asigure această apărare și descurajare consistentă, care să descurajeze - în mod evident, acesta este scopul, nu într-un mod escalatoriu, deci nu să provoace, dar să arate că orice fel de acțiune împotriva Alianței este una care este fără rezultat sau nu poate avea niciun rezultat scontat de cel care poate încerca o acțiune împotriva Aliaților”, a explicat șeful diplomației române care este rolul acestei prezențe întărite a NATO în regiune.


UPDATE 07:43. De astăzi, Uniunea Europeană deconectează cea mai mare bancă rusă Sberbank, precum și Rosselkhozbank și Moscow Credit Bank de la sistemul interbancar SWIFT, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Sancțiunile au fost convenite la sfârșitul lunii mai, după consultări îndelungate și intense între liderii europeni. Câteva zile mai târziu, majoritatea restricțiilor au intrat în vigoare.

Reprezentanții băncilor, ca și până acum, susțin că deconectarea de la SWIFT nu le va afecta foarte mult activitatea. Sberbank, potrivit presei ruse, a spus că lucrează ca de obicei, iar deconectarea de la SWIFT nu schimbă situația cu reglementările internaționale.

Moscow Credit Bank a remarcat că tranzacțiile în Rusia vor continua ca de obicei, cu toate acestea, cu plăți în străinătate, timpul de executare a acestora poate crește.

Rosselkhozbank a mai subliniat că au fost create condițiile necesare în sistemul bancar rusesc pentru a asigura funcționarea autonomă neîntreruptă.


UPDATE 07:20. Comisia Europeană va acorda Ucrainei statutului de candidat oficial la UE, însă decizia finală revine Consiliului European, transmite Politico, citând mai mulți oficiali familiarizați cu discuțiile care au avut loc luni la Bruxelles, transmite BBC.

Dezbaterea va fi în urma vizitei surpriză în weekend a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Kiev, unde a discutat despre candidatura Ucrainei cu președintele Vladimir Zelenskiy. Aceasta a fost a doua ei călătorie în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

Autoritățile ucrainene au cerut în mod repetat ca Ucraina să fie recunoscută oficial ca țară candidată la UE, argumentând că această mișcare ar ridica moralul în timpul războiului.

Oficiali familiarizați cu discuțiile dintre membrii Comisiei Europene au spus că au înțeles clar necesitatea de a trimite un semnal puternic președintelui rus Vladimir Putin că a pierdut orice șansă de a returna Ucraina în zona sa de influență.

„Comisia nu uită că Ucraina este singura țară din Europa în care au murit oameni, unde au fost împușcați pentru că stăteau pe străzi cu steaguri UE”, a declarat un înalt oficial european pentru Politico. „Acum nu putem să le spunem: „Îmi pare rău, băieți, fluturați steaguri greșite”.

Recunoașterea Ucrainei ca țară candidată necesită aprobarea unanimă a celor 27 de șefi de stat și de guvern ai UE, aceștia urmând să analizeze această problemă la o întâlnire de săptămâna viitoare la Bruxelles. Oficialii și diplomații au spus că cel puțin trei țări încă se opun.

În ultimele săptămâni, unii lideri europeni, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, au sugerat că ar fi mai util să se acorde Ucrainei un fel de statut temporar care să-i consolideze relația cu UE.

Macron a spus că, chiar dacă Ucraina este recunoscută ca țară candidată, conform procedurilor existente, va dura mai mult de 10 ani pentru a adera la bloc.


UPDATE 07:10. Autoritățile din autoproclamata Republică Populară Donețk au raportat că 5 persoane au fost ucise și 33 au fost rănite în urma bombardamentelor efectuate de trupele ucrainene în Donețk luni.

Potrivit acestora, Donețk a fost sub cel mai intens bombardament din 2015. Șeful „republicii” Denis Pușilin a spus mai devreme că „Kievul a trecut toate granițele”.

Autoritățile ucrainene nu au comentat acuzațiile privind atacurile asupra Donețk.


UPDATE 07:00. Vladimir Zelenskiy le-a cerut ucrainenilor să discute mai mult cu locuitorii orașelor și regiunilor capturate de Rusia și să le reamintească că va exista eliberare și armata ucraineană va veni cu siguranță.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie și 13 iunie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media