UPDATE 22:08. Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri, 15 iunie, printr-un comunicat, că a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenskiy, pe care l-a informat despre un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei în valoare de un miliard de dolari, ce cuprinde în special piese de artilerie şi obuze, precum şi rachete anti-navă.
„Am reafirmat angajamentul că Statele Unite vor fi alături de Ucraina în timp ce ea îşi apără democraţia şi susţin suveranitatea şi integritatea sa teritorială în faţa agresiunii neprovocate din partea Rusiei”, se arată în declaraţia emisă de preşedinţia SUA.
„L-am informat pe preşedintele Zelenski că SUA oferă încă un miliard de dolari în asistenţă de securitate pentru Ucraina, inclusiv artilerie suplimentară şi arme pentru apărarea costieră, precum şi muniţie pentru artilerie şi sisteme avansate de rachete de care ucrainenii au nevoie pentru a-şi susţine operaţiunile defensive în Donbas. Am discutat de asemenea despre eforturile de astăzi ale secretarului (american al apărării Lloyd) Austin la Bruxelles de a coordona un sprijin internaţional suplimentar pentru forţele armate ale Ucrainei”, a mai precizat Casa Albă.
UPDATE 21:11. Uniunea Europeană va importa gaze naturale din Israel via Egipt. Blocul european a semnat, miercuri un acord, despre care spune că este o alternativă „de încredere” și pe termen lung la importurile din Rusia, scrie Digi24.
„Aprovizionarea cu energie, care în mod tradiţional era în principal în nord, acum s-a deplasat spre sud şi est”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, la semnarea Memorandumului de Înţelegere, la Cairo, în cadrul unui forum pe tema gazelor, conform EFE, citat de Agerpres.
„Suntem în procesul de a diversifica total sursele de aprovizionare cu combustibili fosili, de la Rusia spre alţi furnizori de încredere şi dumneavoastră sunteţi unul”, a adăugat șefa CE, făcând referire la problema dependenţei de gazul rusesc pe care o are UE din cauza conflictului apărut ca urmare a războiului din Ucraina.
Memorandumul va permite ca Israel, care a devenit în ultimii ani un exportator de gaze din rezervele pe care le deţine în apele sale teritoriale din Mediterană, dar care nu dispune de gazoducte spre UE, să-şi canalizeze resursele spre conducta pe care o are spre Egipt, unde gazele vor fi lichefiate şi vor pleca spre Europa.
Autorităţile israeliene au dat asigurări că pot furniza circa un miliard de metri cubi de gaze pe continentul european.
UPDATE 20:30. Construirea unor silozuri pentru stocarea provizorie a cerealelor în Polonia la frontiera cu Ucraina, aşa cum a propus preşedintele american Joe Biden ca soluţie pentru exportul cerealelor ucrainene, ar dura 3-4 luni, a declarat miercuri ministrul polonez al agriculturii, potrivit REUTERS, citează Agerpres.
UPDATE 19:39. IKEA a anunțat, miercuri, că urmează să își vândă fabricile din Rusia, să-și închidă birourile din această țară și să își reducă numărul de angajați, în prezent de aproximativ 28.000, relatează REUTERS.
Decizia vine după ce, anterior, IKEA și-a închis magazinele și și-a întrerupt aprovizionarea în Rusia, alăturându-se unui număr mare de companii occidentale care s-au conformat sacțiunilor impuse după invadarea Ucrainei.
Compania suedeză a continuat să-și plătească angajații și va continua să o facă până la sfârșitul lunii august.
UPDATE 18:37. Trupele ruse lansat bombardamente în seara zilei de 15 iunie în zonele rezidențiale ale mai multor localități din regiunea Dnepropetrovsk, a anunțat președintele regiunii Dnepropetrovsk, Valentin Riznicenko pe Telegram.
„S-a tras din nou asupra noastră. Inamicul a lovit Zelenodolsk și Apostolove cu rachete de tip „Uragan”. Zonele rezidențiale au fost lovite în Zelenodolsk - mai multe clădiri înalte au fost avariate”, a scris el.
UPDATE 17:30. Casa Albă ar putea să anunțe astăzi despre noi ajutoare în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari pentru Ucraina, anunță REUTERS.
Potrivit surselor, Biden ar trebui să anunțe transferuri de arme în valoare de peste 350 de milioane de dolari, inclusiv mai multe rachete pentru sistemele cu lansare multiplă de rachete (MLRS) care au fost trimise în Ucraina rachete anti-navă și obuziere și piese de schimb M777.
Un al doilea pachet, anticipat a avea o dimensiune de peste 650 de milioane de dolari și finanțat prin USAI, ar putea include capabilități de lansare de rachete antinavă Harpoon la sol, radiouri securizate, viziune nocturnă și antrenament.
REUTERS precizează că Casa Albă a refuzat să comenteze.
UPDATE 16:40. Ministrul adjunct al Afacerilor Interne al Ucrainei, Evgheni Enin, a anunțat că Poliția Națională a prevenit un atac terorist împotriva conducerii Ucrainei, scrie UNIAN.
Potrivit acestuia, oamenii legii primesc zilnic informații despre diverse persoane suspecte din partea populației civile, ceea ce ajută la desfășurarea activităților de contrasabotaj.
„Anume datorită informațiilor din sursele noastre operaționale am reușit să prevenim un act terorist împotriva conducerii statului nostru. Și după victorie, se pot spune multe despre asta”, a spus Enin.
UPDATE 15:45. Comisia ONU pentru Ucraina a strâns numeroase acuzaţii privind posibile crime de război comise de forţele ruse în această ţară, însă este prea devreme pentru a trage concluzii, a declarat miercuri preşedintele comisiei, relatează AFP, citează Agerpres.
„La Bucha şi Irpin, comisia a primit informaţii privind uciderea arbitrară a unor civili, distrugerea şi jefuirea de proprietăţi, precum şi atacuri asupra infrastructurii civile, inclusiv şcoli", a declarat preşedintele comisiei, Erik Mosek, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev.
După retragerea trupelor ruse, în aceste localităţi situate la nord-vest de Kiev au fost descoperite sute de cadavre de civili. Autorităţile ucrainene au acuzat Rusia de crime de război, acuzaţii negate însă de Moscova.
În regiunile Harkiv şi Sumî (nord-est), bombardate de armata rusă, comisia ONU a observat „distrugerea unor vaste zone urbane, o consecinţă a bombardamentelor aeriene, bombardamentelor sau loviturilor cu rachete împotriva ţintelor civile”, a adăugat el.
Însă, „în acest stadiu, nu suntem în măsură să facem constatări factuale sau să ne pronunţăm asupra întrebărilor legate de calificarea juridică a evenimentelor”, a adăugat el.
„Cu toate acestea, sub rezerva unei confirmări ulterioare, informaţiile primite şi locurile de distrugere vizitate pot susţine acuzaţiile conform cărora în aceste regiuni au fost comise încălcări grave ale dreptului internaţional privind drepturile omului şi ale dreptului internaţional umanitar, inclusiv crime de război şi crime împotriva umanităţii”, a mai spus Mosek.
UPDATE 14:53. Președintele francez Emmanuel Macron a estimat miercuri, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Marea Neagră, unde România găzduiește soldați francezi și aliați sub steagul NATO, că președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor. Tot Macron, cel care s-a opus în mai multe rânduri ideii ca Rusia să fie umilită pentru războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, a subliniat că Federația Rusă „este o putere de temut”, în timp ce a definit-o ca „țară agresoare”, transmite caleaeuropeana.ro.
„Noi, europenii, împărțim acelaşi continent şi geografia este încăpăţânată. Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri şi unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem război cu poporul rus. Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate. Aceasta este realitatea”, a indicat liderul de la Elysee, în cadrul unei conferințe comună de presă cu președintele Klaus Iohannis pe care cei doi lideri aliați au susținut-o după o întrevedere bilaterală și după discuții cu militari francezi și aliați dislocați în România în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Consultările bilaterale Iohannis – Macron s-au desfășurat în marja summitului Consiliului European din 23 - 24 iunie, important pentru cererile de aderare la UE ale Ucrainei, R. Moldova și Georgiei, și a summitului NATO de la Madrid din 29 - 30 iunie, unde va fi adoptat Conceptul Strategic al Alianței și va fi decisă consolidarea pe termen lung a prezenței NATO pe flancul estic.
UPDATE 14:32. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat înainte de summitul NATO de la Bruxelles că Ucraina se află într-o situație critică, „deci are nevoie urgentă de sprijin”.
Stoltenberg a promis că țările membre NATO vor continua să aprovizioneze Ucraina cu arme grele și sisteme cu rază lungă de acțiune.
El se așteaptă ca summitul să convină asupra unui nou pachet de ajutor pentru Kiev.
„Suntem concentrați pe consolidarea sprijinului”, a subliniat Stoltenberg.
UPDATE 14:17. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că va vorbi săptămâna viitoare cu guvernul turc despre cererile Suediei și Finlandei de a adera la NATO.
Vorbind la o conferință de presă, Wallace a spus că este „important” să ascultăm Turcia.
Cele două țări nordice au solicitat oficial luna trecută să adere la alianța militară, dar se confruntă cu opoziția Turciei, care le acuză că sprijină și găzduiește militanții kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriste.
Wallace a spus anterior că crede că există o modalitate de a aborda preocupările Ankarei.
„Cred că vom ajunge acolo până la urmă”, a spus el Parlamentului luna trecută.
UPDATE 14:05. Kremlinul a spus că comunicările cu SUA rămân „esențiale” și trebuie să se bazeze pe „respectul reciproc și beneficiul reciproc”, transmite The Guardian.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat despre starea relațiilor dintre SUA și Rusia în timpul unei conferințe tradiționale cu presa. Peskov a răspuns: „Comunicarea este esențială, pe viitor va trebui să comunicăm în continuare. SUA nu merge nicăieri, Europa nu merge nicăieri, așa că cumva va trebui să comunicăm cu ei”.
Peskov a spus că situația actuală face „puțin probabil” ca cele două părți să revină la ceea ce el a numit „spiritul Genevei” – o referire la un summit din 2021 dintre președintele SUA, Joe Biden, și omologul său rus, Vladimir Putin, că a stârnit speranțe de detenție limitată.
În schimb, viitoarea comunicare între cele două țări ar trebui să se bazeze pe „respectul reciproc și beneficiul reciproc”, a spus Peskov, adăugând că „acesta nu este un subiect pe termen scurt”.
UPDATE 13:20. Acordarea statutului de candidat Ucrainei la Uniunea Europeană este chemarea corectă, a declarat în această dimineață președintele României Klaus Iohannis, adăugând că o decizie ar putea veni până la sfârșitul lunii iunie.
„După părerea mea, statutul de candidat trebuie acordat cât mai curând posibil, este o soluție corectă din punct de vedere moral, economic și de securitate”, a declarat liderul de la București, după discuțiile cu președintele francez Emmanuel Macron.
UPDATE 13:08. Liderul francez Emmanuel Macron, după întrevederea pe care a avut-o la baza de la Mihail Kogălniceanu din Constanța cu președintele României, Klaus Iohannis, și înainte de a ajunge la Chișinău, a transmis un mesaj pe rețelele de socializare, în limba română, în care vorbește că țările europene vor continua să ajute Republica Moldova în contextul situației de securitate din regiune.
„În vremurile în care trăim, era important pentru mine să vin să subliniez prietenia și sprijinul meu pentru România. Vom continua să susținem împreună Ucraina, să ajutăm Moldova, să acționăm pentru a ne asigura independența energetică și să construim o apărare comună”, a scris Macron.
UPDATE 12:42. Pricipalele declarații ale reprezentantului Ministerului de Externe rus, generalul Igor Konașenkov, în briefingul de astăzi:
- În regiunea Lviv, trupele rusești au distrus cu rachete Kalibr cu rază lungă de acțiune un depozit de muniție pentru arme străine transferate în Ucraina de țările NATO, inclusiv obuziere M777 de 155 mm;
- Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât o aeronavă de atac ucraineană Su-25 în regiunea Donețk;
- În urma unui atac aerian asupra unui aerodrom de lângă Nikolaev, echipamentul militar ucrainean a fost distrus;
- Forțele ruse au atacat trei gări de lângă Donețk și Dnepropetrovsk, distrugând un număr mare de arme din Statele Unite și Europa.
UPDATE 11:55. O explozie puternică a răsunat în Cernobaevka, regiunea Herson, ocupată temporar de trupele ruse. În urma incidentului, există morți și răniți, transmite UNIAN, care citează un canal de Telegram.
Potrivit localnicilor, explozia a avut loc în apropierea pieței locale miercuri dimineață, 15 iunie.
„Dimineața la Cernobaevka a avut loc o explozie în apropierea pieței locale. Sunt morți și răniți, se precizează numărul", se arată în mesaj.
UPDATE 11:37. Ministerul rus de externe, într-un mesaj postat de Maria Zaharova, acuză SUA și Marea Britanie că au încurajat Ucraina să recruteze mercenari străini.
„Regimul de la Kiev continuă să recruteze mercenari străini pe măsură ce forțele armate ucrainene pierd luptători. Ei au recrutat peste 6.500 de „soldați ai norocului”. La începutul lunii iunie, s-a înregistrat o scădere de două ori a numărului de mercenari străini.
Totuși, eforturile de a recruta mercenari și „voluntari” continuă fără încetare, vizând în mare parte refugiații afgani și ceea ce a mai rămas din luptătorii Isis din Siria. Acești oameni au găsit probabil un teren nou și fertil pentru ideologia lor odioasă. Contractori militari privați din Statele Unite și Marea Britanie au ajutat la selectarea acestor luptători și la trimiterea lor în Ucraina. Cu toate acestea, nu s-a vorbit despre sancționarea lor în vreun fel.
Occidentul are o agendă dublă: să-l ajute pe Vladimir Zelenskiy, scăpând totodată de propriii extremiști și radicali. Ce logica greșită. Acești luptători se vor întoarce acasă după ce au dobândit o experiență vastă de luptă”, a scris Zaharova.
UPDATE 11:16. Dmitri Medvedev, un aliat al lui Vladimir Putin, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat în această dimineață pe Telegram un mesaj care oferă o perspectivă asupra stării actuale a gândirii ruse la nivel superior despre situația din Ucraina.
În mesaj, Medvedev pune la îndoială cererea ucraineană de a primi importuri de energie în această iarnă cu opțiunea de a amâna plata cu doi ani.
Medvedev se întreabă: „Doar o întrebare. Cine a spus că în doi ani Ucraina va exista pe harta lumii?”.
UPDATE 10:21. Rusia controlează acum majoritatea zonelor din Severodonețk, ca urmare a unor lupte aprige care au cauzat daune semnificative orașului, a declarat Ministerul Apărării britanic.
Departamentul britanic a numit „foarte puțin probabil” ca Rusia să aștepte „o rezistență atât de puternică” sau „un conflict lent, epuizant”.
Câteva sute de civili din Severodonețk se ascund acum în buncărele subterane ale fabricii chimice Azot, unde se ascund și soldați ucraineni, a declarat Ministerul Apărării britanic.
UPDATE 09:42. Autoritățile ucrainene anunță despre pierderile ruse din ziua invaziei și până în prezent:
personal - aproximativ 32.750 (+250) persoane au fost lichidate;
rezervoare ‒ 1.440 (+6);
mașini blindate de luptă - 3.528 (+25);
sisteme de artilerie - 722 (+1);
RSZV / MLRS - 230 (+1);
sisteme de război antiaerian - 97;
avioane/avioane - 213;
elicoptere-179 (+1);
UAV nivel operațional-tactic - 591 (+3);
rachete de croazieră - 129 (+4);
nave de război / bărci - 13 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 2.485 (+12);
echipamente speciale - 55 (+1).
UPDATE 09:30. Cele mai importante evenimente până la această oră:
- Uniunea Europeană caută modalități de a-și reduce dependența de energia rusă și extinde cooperarea cu Israelul;
- Un grup de contact privind Ucraina se va reuni la Bruxelles pentru a discuta despre asistența militară pentru Kiev;
- În ultima zi, armata ucraineană a ucis 70 de soldați ruși și a distrus peste 60 de echipamente, precum și două depozite de muniții, transmite comanda operațională Yug într-un rezumat zilnic;
- Noul procuror al Curții Penale Internaționale de la Haga, avocatul britanic Karim Khan, a sosit la Harkiv pentru a evalua personal prejudiciul cauzat orașului în timpul războiului.
UPDATE 08:58. Serviciul de Informații al SUA anunță trei scenarii după care ar putea continua agresiunea rusă în Ucraina, precizând că „războiul se află într-o etapă critică care ar putea determina rezultatul pe termen lung al conflictului”, scrie CNN, cu referire la mai multe surse din cadrul serviciilor de informații americane și occidentale.
UPDATE 08:16. Apărarea de către armata ucraineană a Donbasului (est), ţintă prioritară a Moscovei, este „vitală” pentru Kiev, deoarece rezultatul acesteia „va da un indiciu” asupra continuării războiului cu Rusia, a estimat marţi seară preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, citat de AFP, citează Agerpres.
„Este vital să rămânem în Donbas. (...) Apărarea regiunii este esenţială pentru a da o indicaţie despre cine va domina (pe teren) în următoarele săptămâni”, a spus Zelenskiy în discursul său zilnic către ucraineni, difuzat pe Telegram.
„Trebuie să rezistăm”, a subliniat el, aflat în faţa clădirii administraţiei prezidenţiale din Kiev, în timp ce ce ruşii progresează treptat în Donbas până la controlul practic complet al regiunii Luhansk.
UPDATE 07:25. Ministra adjunctă a Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că partenerii occidentali au predat până acum Ucrainei aproximativ 10% din armele pe care Kievul cere să le ofere pentru a stabili paritatea cu armata rusă. Ea a subliniat că Occidentul ar trebui să accelereze ajutorul și să stabilească termene clare pentru livrarea acestuia în Ucraina, scrie Hromadske.
„Pentru că amânarea zilnică este de fapt viața soldaților ucraineni, este viața poporului ucrainean, a populației civile, sunt orașele ucrainene distruse și, în cele din urmă, este, așa cum vedem acum, teritorii ocupate temporar. Și de aceea, din păcate, nu putem aștepta prea mult, pentru că situația este foarte grea”, a spus Malyar.
UPDATE 07:00. Primarul localității Apostolove din regiunea Dnipropetrovsk, Andrei Osa, a anunțat că orașul a fost bombardat în această noapte, 15 iunie, ucigând patru persoane.
„În urmă cu mai bine de trei ore, Apostolove a fost atacat cu rachete de tip „Uragan”. Sunt patru morți", a scris el pe pagina sa de Telegram.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie și 14 iunie.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
