LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 49. Aproximativ 180 de mii de oameni așteaptă să fie evacuați din Mariupol

13 aprilie 2022, 07:33 Ucraina 437
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina și poporul său se află în a 49-a zi de război. SUA și Marea Britanie anunță că analizează rapoarte conform cărora armata rusă ar fi folosit arme chimice în atacurile asupra Mariupol-ului. Nu s-a confirmat, însă, dacă au fost deja folosite.

Până acum, aproape două treimi din toți copiii ucraineni și-au părăsit casele în cele șase săptămâni de la invazia Rusiei. Potrivit Avocatei Poporului a Ucrainei, în timpul ocupației rusești a orașului Bucha, soldații ruși au ținut aproximativ 25 de femei și fete cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani într-unul dintre subsoluri și le-au violat în mod regulat, iar nouă dintre ele sunt acum însărcinate.

Politicianul pro-rus din Ucraina, Victor Medvedciuk, cumătru cu Vladimir Putin, a fost reținut de serviciul de securitate ucrainean (SBU) la 12 aprilie. În acest sens, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a propus schimbarea lui Medvedciuk cu prizonierii de război ucraineni capturați. Înainte de invazia Rusiei, Medvedciuk se confruntase cu acuzații de trădare în Ucraina.

UPDATE 22:02. La cererea Kievului, Franța va oferi Ucrainei o nouă rundă de ajutor militar, a declarat miercuri ministrul francez pentru forțele armate, Florence Parly.

„În urma noilor cereri ucrainene, l-am anunțat pe omologul meu din Ucraina că Franța va oferi capacități militare suplimentare, pe lângă cele 100 de milioane de euro”, a spus Parly într-un tweet.

Ministrul nu a spus ce va include ajutorul militar suplimentar. Președintele francez Emmanuel Macron va vorbi miercuri cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenskiy, potrivit Palatului Élysée.


UPDATE 21:45. Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), britanicul Karim Khan, a declarat miercuri, în timpul unei vizite la Bucha, că Ucraina este o „scenă a crimei”, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Ucraina este o scenă a crimei. Suntem aici pentru că avem motive întemeiate să credem că au fost comise crime care sunt de competenţa Curţii. Trebuie să risipim ceaţa războiului pentru a ajunge la adevăr”, a declarat el presei în cursul vizitei în această localitate de la periferia Kievului, unde sute de civili, potrivit autorităţilor ucrainene, au fost găsiţi ucişi după ocupaţia rusă.

Khan a precizat că o echipă medico-legală a CPI se pregăteşte să lucreze „pentru ca noi să putem într-adevăr separa adevărul de ficţiune”. „Trebuie să ne păstrăm mintea deschisă şi să ne bizuim pe dovezi", a adăugat el. „Legea trebuie să fie mobilizată şi aruncată în luptă pentru a proteja civilii”.


UPDATE 21:26. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele armate ruse vor lovi în centrele de comandă din Ucraina, inclusiv de la Kiev, dacă „tentativele de lovituri pe teritoriul Rusiei nu se vor opri”, transmite TASS.

„Vedem încercări de sabotaj și lovituri ale trupelor ucrainene asupra obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse. Dacă astfel de cazuri vor continua, atunci Forțele Armate ale Federației Ruse vor lovi în centrele de comandă, inclusiv la Kiev”, a declarat generalul-maior rus Igor Konașenkov.


UPDATE 20:30. Președintele american Joe Biden a vorbit miercuri cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenskiy pentru a-l informa cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina, potrivit Casei Albe.

Totodată, liderul de la Kiev a postat pe Twitter, menționând că „au evaluat crimele de război ale Rusiei” și „au convenit să întărească sancțiunile”.


UPDATE 20:26. FSB-ul Federației Ruse urma să-l evacueze pe politicianul pro-rus și cumătrul lui Vladimir Putin, Victor Medvedciuk, din Ucraina la Moscova, prin regiunea transnistreană. Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei l-au reținut pe Medvedciuk la ieșirea din Kiev, a declarat șeful SBU Ivan Bakanov.

Oficialul ucrainean menționat că operațiunea de reținere a oligarhului ucrainean, suspectat de înaltă trădare de patrie, a durat aproximativ o lună.


UPDATE 19:41. „Rusia încă are capacitate să atace - și nu doar Ucraina - Polonia, Moldova, România și statele baltice vor deveni următoarele ținte, dacă libertatea Ucrainei cade” - declară președintele Ucrainei într-un nou mesaj video adresat în limba engleză, după 49 de zile de război. Liderul de la Kiev a făcut un apel către țările occidentale pentru a livra ajutor militar Ucrainei.

„Rusia a început un război total împotriva Ucrainei în 24 februarie. Acum suntem în aprilie. Rusia s-a bazat că va cuceri Ucraina în cinci zile. Acel termen limită l-au stabilit pentru distrugerea țării noastre și a democrației noastre.

Dar n-au avut nici cea mai mică idee cu ce urmau să se confrunte. Rusia nu a știut cât de mult ne prețuim libertatea. Ne-am apărat în fața lor mai mult decât au plănuit ei, invadatorii. Am distrus mai mult armament și echipament rusesc decât au unele armate europene. Dar nu e suficient. Rusia încă are capacitate să atace - și nu doar Ucraina - Polonia, Moldova, România și statele baltice vor deveni următoarele ținte, dacă libertatea Ucrainei cade”, a declarat Zelenskiy.


UPDATE 18:47. Uniunea Europeană a aprobat miercuri un ajutor militar suplimentar în sumă de 543 de milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit CNN.

În total, UE a alocat ajutor de 1,63 miliarde de dolari pentru a ajuta țara să se apere împotriva forțelor ruse.

Noul pachet va finanța furnizarea de echipamente și provizii către Forțele Armate ucrainene, care include „echipament de protecție individuală, truse de prim ajutor și combustibil, precum și echipamente militare concepute pentru a furniza forțe letale în scopuri defensive”, a spus Consiliul European în o declarație.

„În timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă în estul Ucrainei, este esențial să continuăm și să ne intensificăm sprijinul militar acordat Ucrainei pentru a-și apăra teritoriul și populația și pentru a preveni noi suferințe”, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe al UE.


UPDATE 18:32. Ucraina continuă să nege informațiile rusești conform cărora peste 1.000 de pușcași marini s-au predat în orașul-port strategic și asediat Mariupol.

Într-un comentariu pentru BBC, Petro Andriuschenko, un consilier al primarului din Mariupol, a respins declarațiile Rusiei, calificându-le drept „imposibile”, adăugând că Ucraina încă deține mai multe zone ale orașului.

„Ei nu controlează portul nostru, nu controlează Azovstal [oțel și siderurgie]”, spune Andriuschenko.


UPDATE 18:26. Guvernul finlandez a prezentat miercuri un raport Parlamentului țării cu privire la schimbările fundamentale de securitate care au avut loc în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Raportul amplu includea o evaluare a faptului dacă Finlanda ar trebui să urmărească o cooperare mai strânsă cu NATO și a luat în considerare efectele unei posibile aderări la NATO.

Dacă Finlanda și Suedia devin membre cu drepturi depline NATO, potrivit raportului, „pragul de utilizare a forței militare în regiunea Mării Baltice ar crește”, sporind „stabilitatea regiunii pe termen lung”, scrie CNN.

Calitatea de membru ar include aderarea la principiul fondator al apărării colective al NATO – denumit în mod obișnuit articolul 5 – ceea ce înseamnă că un atac împotriva unui aliat NATO este considerat un atac împotriva tuturor aliaților.

Pentru Finlanda „cel mai semnificativ efect al posibilei sale aderări la NATO ar fi acela că Finlanda va face parte din apărarea colectivă a NATO și va fi acoperită de garanțiile de securitate consacrate în articolul 5”. Efectul de descurajare al devenirii membru NATO ar fi „considerabil mai puternic decât este în prezent, deoarece s-ar baza pe capacitățile întregii Alianțe”, se spune în raport, iar „Finlanda ar fi pregătită să sprijine alte țări membre NATO în o posibilă situație conform articolului 5.”


UPDATE 17:45. Elveția a adoptat cea mai recentă rundă de sancțiuni UE împotriva Rusiei și Belarusului, „în lumina agresiunii militare continue a Rusiei împotriva Ucrainei și a rapoartelor de atrocități (comise de forțele armate ruse) la Bucha”, a declarat miercuri guvernul elvețian într-un comunicat.

Departamentul Federal Elvețian pentru Afaceri Economice, Educație și Cercetare a impus, de asemenea, sancțiuni financiare și restricții de călătorie pentru alte 200 de persoane, inclusiv două dintre fiicele președintelui rus Vladimir Putin, se mai arată în comunicat.

„Lista de sancțiuni a Elveției o reflectă acum pe deplin pe cea a UE”, a spus guvernul.

Amintim că, Uniunea Europeană a aprobat, la 8 aprilie, al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.


UPDATE 17:39. De când forțele ruse au părăsit regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, autoritățile spun că zilnic descoperă un număr tot mai mare de cadavre.

„Există peste 100 de morți în rândul civililor din regiunea Sumî. Din păcate, acest număr crește în fiecare zi. Mulți oameni găsiți morți sunt cu mâinile legate, cu semne de tortură, împușcați în cap”, a declarat miercuri Dmitri Jiviţki, șeful administrației militare regionale Sumî.

Jiviţki a mai adăugat că „există oameni care sunt ținuți captivi și există negocieri zilnice pentru ca aceștia să fie schimbați sau eliberați. O mulțime de oameni a căror soartă rămâne necunoscută de astăzi”.

Sumî a înregistrat pagube pe scară largă în primele zile ale invaziei ruse, cu mai multe confruntări între civili și soldați ruși în regiune. Săptămâna aceasta, cabinetul de miniștri din Ucraina a alocat aproximativ 8 milioane de dolari regiunii Sumî pentru a începe lucrările de restaurare a locuințelor, drumurilor și altor utilități.


UPDATE 16:55. Aproximativ 180 de mii de oameni așteaptă să fie evacuați din Mariupol. Acest lucru se datorează faptului că niciun coridor de evacuare nu a funcționat miercuri din cauza forțelor ruse care blocau autobuzele de evacuare, a anunțat mai devreme vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk. Până acum, în total de 150 de mii de persoane au fost evacuate din Mariupol, scrie CNN.


Orașul Mariupol este una dintre principalele ținte ale Rusiei și a fost distrus de bombardamentele constant pe tot parcursul războiului.


UPDATE 16:35. Corpurile a peste 1.500 de soldaţi ruşi zac în morgile din Dnipro, mare oraş industrial din estul Ucrainei, a declarat miercuri adjunctul primarului, Mihail Lâsenko, citat de AFP.

„Avem astăzi în morgile din Dnipro peste 1.500 de soldaţi ruşi morţi, pe care nimeni nu vrea să-i recupereze”, a declarat responsabilul ucrainean într-un interviu pentru media de limba rusă.

UPDATE 16:22. Florin Cîțu, președintele Senatului României, va merge săptămâna viitoare în Ucraina, la Kiev. „Voi merge la Kiev, ca invitat oficial”, a declarat Florin Cîțu pentru G4Media.ro.

Președintele Senatului devine astfel primul oficial român care merge la Kiev după începerea războiului declanșat de Ucraina.


UPDATE 16:20. Președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei au ajuns la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy. Cele patru țări „își arată sprijinul față de Ucraina și față de președintele Zelenski”, a scris pe Twitter consilierul președintelui polonez Andrzej Duda, Jakub Kumoch.


UPDATE 16:16. Regatul Unit a impus sancțiuni cumătrului lui Putin Viktor Medvedciuk și a altor 205 persoane fizice și juridice care susțin ocuparea regiunilor Lugansk și Donețk și războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Toate activele lui Medvedciuk din Marea Britanie sunt înghețate. În plus, din 14 aprilie, Regatul Unit a interzis importul de fier și oțel rusesc, precum și exportul de tehnologie cuantică și materiale avansate, scrie Sky News.


UPDATE 15:49. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat miercuri că Rusia folosește bombe cu fosfor în Ucraina și a acuzat Moscova că desfășoară tactici teroriste împotriva civililor, relatează REUTERS.


UPDATE 14:20. Ministerul Apărării ucrainean a transmis miercuri că „nu are informaţii” despre presupusa capitulare a 1.026 de puşcaşi marini în oraşul-port asediat Mariupol, aşa cum a susţinut partea rusă, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Nu avem cunoştinţă despre aceste informaţii”, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării ucrainean, într-un mesaj difuzat de portalul Kyiv Independent.

Ministerul Apărării rus a afirmat în raportul său de dimineaţă că 1.026 de militari ucraineni ai Brigăzii 36 de Infanterişti Marini au depus armele şi s-au predat. Mariupol, port strategic la Marea Azov, se află sub asediul ruşilor de circa şase săptămâni.


UPDATE 13:34. Infrastructura rutieră este reconstruită treptat în regiunea Kiev. Lucrările sunt încă în desfășurare pentru a curăța autostrada Zhytomyr și a construi terasamente temporare peste râul Irpin. Podul de lângă satul Romanivka este gata. A fost construit in 6 zile. În apropiere de satul Stoyanka, construcția podului de terasament durează mai mult și va fi finalizată în 7 zile. Totodată, se lucrează la demontarea podului de pe autostrada Jitomir distrus de forțele de ocupație ruse, scrie Hromadske.


UPDATE 13:05. Cel puțin 1.892 de civili au fost uciși și 2.558 au fost răniți de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Națiunilor Unite.

Numărul deceselor înregistrate include 478 de bărbați, 308 femei, 30 de fete și 52 de băieți, precum și 71 de copii și 953 de adulți al căror sex nu este încă cunoscut, a declarat Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un comunicat.

„Majoritatea victimelor au suferit în urma folosirii armelor explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de lansare cu rachete multiple”, se arată în comunicat.

Cifrele victimelor ar putea fi considerabil mai mare din cauza întârzierii rapoartelor din unele locații, a adăugat OHCHR.

Procuratura Generală a Ucrainei a raportat un număr mai mare de victime ale copiilor. Într-o declarație de miercuri, se afirmă că 191 de copii au fost uciși și peste 349 au fost răniți de la începutul invaziei ruse.


UPDATE 12:45. Ambasada Rusiei la Washington a declarat că declarațiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, despre posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina, sunt „provocatoare”, dcrie CNN.


UPDATE 12:15. ​Președintele francez Emmanuel Macron evită să califice acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”, așa cum a făcut-o președintele american Joe Biden, scrie CNN.

Întrebat dacă el, la fel ca președintele american Joe Biden, ar folosi termenul „genocid” pentru uciderea ucrainenilor de către armata rusă, Macron a spus: „Aș fi atent cu astfel de termeni astăzi, deoarece aceste două popoare (rușii și ucrainenii) sunt frați”.

„Vreau să încerc în continuare, pe cât pot, să opresc acest război și să reconstruiesc pacea. Nu sunt sigur că o escaladare a retoricii servește acestei cauze”, a adăugat el.

„Ceea ce putem spune cu siguranță este că situația este inacceptabilă și că acestea sunt crime de război. Trăim crime de război fără precedent pe pământul nostru – pământul nostru european.”

Președintele Franței, care candidează în prezent pentru președinție, a menționat și cooperarea Franței cu Ucraina pentru a investiga presupusele crime de război.

„S-a stabilit că armata rusă a comis crime de război și acum trebuie să găsim pe cei responsabili”, a spus Macron.


UPDATE 11:30. Autoritățile ucrainene nu vor deschide pe parcursul zilei de astăzi coridoare umanitare pentru evacuarea oamenilor. În ​​regiunea Zaporizhia ocupanții ruși au blocat autobuzele de evacuare, iar în regiunea Lugansk inamicul încalcă încetarea focului. Acest lucru a fost anunțat de ministrul reintegrării, Irina Vereșciuk. Potrivit acesteia, ocupanții nu numai că ignoră normele dreptului internațional umanitar, dar și nu își pot controla în mod corespunzător oamenii pe teren.

„Toate acestea creează un nivel de pericol, încât trebuie să ne abținem de la deschiderea coridoarelor umanitare astăzi”, a explicat Vereshchuk.


UPDATE 10:55. Ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics, a declarat că Rusia este singura țară care are nevoie de denazificare.

„Văzând atât de multe scene oribile de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise de trupele ruse în Ucraina, devine clar că singura țară din lume care are nevoie de o denazificare reală este Federația Rusă”, a scris el pe Twitter.


UPDATE 10:40. Pentagonul va organiza o întâlnire cu ușile închise cu cei mai importanți producători de arme pe 13 aprilie pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina, au informat CNN și Reuters, citând propriile surse. Ei intenționează să discute despre accelerarea producției de sisteme existente și dezvoltarea de noi sisteme care sunt cruciale perivind asistența SUA pentru Ucraina și alți aliați.


UPDATE 10:27. Ministerul rus al Apărării anunță că 1026 de militari ucraineni, dintre care 161 de ofițeri și 40 de femei s-au predat ieri în Mariupol, orașul asediat și încercuit de trupele ruse. 151 de persoane ar fi avut nevoie de intervenția medicilor, se arată în comunicatul ministerului rus enunțat de generalul Igor Konoșenkov. Ucraina nu a comentat deocamdată anunțul părții ruse.


UPDATE 10:20. Pierderile armatei ruse de la începutul agresiunii pe teritoriul ucrainean la data de 13 aprilie 2022:
📌 oameni - aproximativ 19.800 (+200);
📌 tancuri ‒ 739 (+7);
📌 vehicule blindate de luptă - 1.946;
📌 sisteme de artilerie – 358 (+9);
📌 lansatoare de rachete multiplă - 115 (+4);
📌 sisteme de luptă antiaeriană - 64 (+1);
📌 avioane de luptă – 158 (+1);
📌 elicoptere – 143 (+3);
📌vehicule militare - 1.429 (+23);
📌 bărci / corăbii - 7;
📌 cisterne - 76;
📌 drone - 132 (+8);
📌 echipament special - 25;
📌 sistem mobil SRBM - 4.


UPDATE 10:10. Președintele american Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin de genocid. Administrația Biden s-a oprit anterior să descrie uciderile de civili din Ucraina drept „genocid”, dar l-a acuzat pe Putin de crime de război, scrie BBC.

În timpul unui discurs dedicat combaterii inflaţiei, preşedintele Statelor Unite menţionase cuvântul genocid.

„Da, l-am numit genocid", a răspuns preşedintele american jurnaliştilor în timpul unei vizite în statul Iowa.


UPDATE 09:40. Președintele polonez Andrzej Duda și președinții Lituaniei, Letoniei și Estoniei au plecat, miercuri, spre Kiev, unde se vor întâlni cu Vladimir Zelenskiy.

  • Președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei merg astăzi la Kiev, unde se vor întâlni cu Vladimir Zelenskiy

UPDATE 09:35. Președinta Maia Sandu a avut o discuție marți, 12 aprilie, cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională a președintelui Statelor Unite ale Americii. Potrivit unui comunicat publicat de Casa Albă, Sullivan a subliniat angajamentul SUA de a ajuta Republica Moldova să gestioneze efectele războiului declanșat de Rusia pe teritoriul Ucrainei.


UPDATE 09:17. Președinții statelor baltice și al Poloniei sunt în drum spre capitala Ucrainei, Kiev, pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Zelenskiy.

La Kiev se îndreaptă președintele polonez Andrzej Duda, președintele lituanian Gitanas Nausėda, președintele leton Egils Levits și președintele estoniei Alar Karis. Ei se vor întâlni cu Zelenskiy în timpul vizitei lor pentru a arăta un sprijin puternic poporului ucrainean.


UPDATE 08:45. Șeful delegației ucrainene la negocierile cu Federația Rusă, Mihail Podolyak, a venit cu reacție după ce Viktor Medvedciuk, un important aliat de-ai lui Vladimir Putin în Ucraina, a fost capturat de SBU.

Pentru a supraviețui, Medvedciuk astăzi trebuie să se ascundă în închisoare. Cu mulți ani de închisoare garantați. În Rusia, cu siguranță va fi lichidat. Fiind o persoană care a mințit în mod regulat despre situația din Ucraina, a furat bani și, în cele din urmă, a devenit unul dintre inițiatorii războiului”, a scris Podoleak pe Twitter.


UPDATE 08:00. Peste 720 de persoane au fost ucise în Bucha și în alte suburbii din Kiev, care au fost ocupate de trupele ruse, iar peste 200 sunt considerate dispărute, a declarat Ministerul de Interne al Ucrainei, transmite Sky News.

În Bucha, primarul Anatolii Fedoruk a spus că au fost găsite 403 cadavre, iar numărul ar putea crește. Procuratura generală a Ucrainei a declarat că investighează și evenimentele din cartierul Brovary, care se află în nord-est. Cadavrele a șase civili au fost găsite cu răni împușcate într-un subsol din satul Shevchenkove, iar forțele ruse sunt considerate responsabile.

Rusia a negat anterior astfel de acuzații.


„Medvedciuk a fost reținut de Ziua Cosmonauticii. S-a ascuns timp de 48 de zile. Dar în cele din urmă a decis să încerce să evadeze din țara noastră. Ei bine, pentru acest „astronaut” – în sensul rău al cuvântului – nu a funcționat celebra frază „Hai să mergem!”.

Cred că este deosebit de cinic din partea lui să folosească camuflajul militar. Iată un astfel de „soldat”. Iată un astfel de „patriot”. Ei bine, dacă Medvedchuk și-a ales o uniformă militară, el se încadrează sub regulile timpului de război. Propun Federației Ruse să schimbe acest tip al său cu băieții și fetele noastre care sunt acum în captivitate rusă. Prin urmare, este important ca forțele noastre de ordine și armata să ia în considerare această posibilitate”, a declarat liderul de la Kiev în mesajul său adresat la miezul nopții.

Cu referire la utilizarea armelor chimice, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că nu poate spune cu certitudine dacă au fost folosite arme chimice în orașul asediat Mariupol. SUA și Marea Britanie au spus că lucrează pentru a verifica detaliile, dar nu au confirmat utilizarea lor.

Președintele SUA, Joe Biden, a calificat atrocitățile descoperite în Ucraina drept genocid, o denumire pe care o evitase anterior, dar despre care crede că acum este justificată, deoarece scenele de devastare apar din orașele invadate de trupele ruse. Guvernul SUA desemnează rareori atrocitățile folosind termenul genocid.

Cât privește negocierile ruso-ucrainene, Putin a spus că discuțiile de pace cu Ucraina au ajuns într-o „fundătură” și a promis că „nu va opri operațiunile militare” până când Moscova nu-și va atinge scopul. Liderul de la Kremlin a avut ieri, 12 aprilie, o întrevedere de aliatul său, președintele belarus Alexandru Lukașenko. Potrivit lui Zelenskiy, „negocierile sunt extrem de dificile”, dar „sunt în derulare”.

Potrivit CNN, SUA urmează să anunțe că vor trimite în curând sute de milioane de dolari într-o nouă asistență militară Ucrainei. Suma finală se apropie de 700 de milioane de dolari.

Armata ucraineană a raportat marți lupte grele în regiunea de sud-est a Zaporojie, spunând că o luptă de cinci ore a avut loc în cartierul Polohî, în timp ce forțele ucrainene încercau să elibereze zona. Polohî se află la nord-est de orașul Melitopol ocupat de ruși. Între timp, o mare coloană de vehicule militare rusești ce se îndreaptă spre regiunea Donbas, în est, a fost văzută într-un videoclip geolocalizat de CNN în regiunea Rostov din Rusia.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie și 12 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media