R. Moldova va stoca alți peste 3 milioane m³ de gaze naturale în România. Volumul depozitat în țara vecină

14 aprilie 2022, 16:09 Economie 141
Gaz natural.  Sursa: regional.md

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis astăzi, 14 aprilie, majorarea cu 3.590.539 m3 a volumului de gaz transferat în România și păstrat pentru situații de urgență, în contextul războiului din Ucraina, dar și probabilitatea ca Rusia să sisteze începând cu 1 mai livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

„ Astfel a fost plicată scutirea de la plata drepturilor de export și import a cantităților respective”, anunță CSE.

Volumul total de gaz natural stocat în România va fi de 18.539.681 m3.

Amintim că la 12 aprilie, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV că concernul rus „Gazprom” ar putea să sisteze livrarea gazelor naturale către Republica Moldova. Motivul care ar putea fi invocat este nesemnarea Acordului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” cu privire la plata datoriilor istorice pe care partea rusă susține că țara noastră trebuie să le plătească. Totodată, Spînu subliniază că un astfel de Acord nu poate fi semnat atâta timp cât nu s-a desfășurat auditul datoriilor către „Gazprom” solicitat de R. Moldova.

Amintim că S.A. Moldovagaz a expediat concernului rus „Gazprom” o scrisoare prin care a cerut extinderea perioadei de valabilitate a acordurilor privind auditarea datoriilor. Anunțul a fost făcut marți, 12 aprilie, de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.

Licitaţia lansată de Agenția Proprietății Publice (APP) la care urma să fie selectată compania care să realizeze auditul a eşuat din cauza războiului din Ucraina.

Natalia Gavrilița a declarat, la JurnalTV, că nu a fost deocamdată identificată o companie pentru licitația de angajare pentru a realiza acest audit. Mergem acuma la negocieri directe, invităm mai multe companii să aplice. Această întârziere este cauzată inclusiv de ceea ce se întâmplă în Ucraina și vom discuta atunci când va fi timpul cu Federația Rusă despre motivul acesteia”, a menționat Natalia Gavrilița.

Președinta Maia Sandu a semnat la 10 ianuarie 2022 decretul privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor natural, în vederea obținerii asigurărilor că activitățile și tranzacțiile financiare sunt în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile. Entitatea principală, supusă auditului este Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz”, iar aria auditului cuprinde întreprinderile care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate, fondator al cărora este SA „Moldovagaz”.

La 8 februarie 2022, concernul rus „Gazprom” a venit cu un comunicat în care a anunțat că ar putea să nu accepte auditul Moldovagaz, întrucât partea moldovenească a luat decizia privind auditul „unilateral”.

Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, „Moldovagaz” urmează să-și achite datoriile de peste 700 de milioane de dolari invocate de către „Gazprom”, doar după efectuarea unui audit extern. Părțile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat și un calendar de achitare a acestor datorii.

Indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, entitățile auditate vor fi obligate să admită neîngrădit aflarea auditorilor publici pe teritoriul lor și să asigure accesul direct și liber, în timp util, la informațiile digitalizate, la bazele de date necesare exercitării corespunzătoare a misiunii de audit.

Raportul de audit urmează a fi prezentat până la 30 noiembrie 2022.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media