VIDEO/ Precizările prim-ministrei și a ministrului Muncii privind ajutoarele sociale pentru perioada rece a anului

10 noiembrie 2021, 16:19 Societate 114
Natalia Gavrilița, Marcel Spatari.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița și ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari au susținut o conferință de presă, în care au venit cu precizări privind mecanismele de compensare a tarifelor la gaze. În contextul majorării tarifelor la utilități (energie electrică, gaze, lemne, cărbune), oficialii au anunțat despre extinderea Programului de ajutor social, astfel încât mai multe familii defavorizate să beneficieze de ajutoare în perioada rece a anului.

Ministrul Muncii, Marcel Spatari, a spus că va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului, de la 2.2 la 2,6 puncte, ceea ce presupune extinderea pragului de trecere pe venit la evaluarea dreptului pentru ajutor pentru perioada rece a anului pentru familiile defavorizate.

„Pe perioada acestei ierni, care se anunță a fi dificilă din perspectiva creșterii prețurilor, noi vom ținti strict compensațiile pentru perioada rece a anului, astfel, pentru a acoperi cât mai multe familii, trebuie creștem multiplicatorul venitului lunar garantat de la 2,2 la 2,6. Dacă sunteți o familie din doi adulți cu un copil, atunci pragul de eligibilitate în urma creșterii multiplicatorului va crește cu 1 172 de lei, de la 6 446 lei la 7 619 lei. Adică, o familie care are venituri mai mici de această sumă, se poate adresa asistenților sociali cu o cerere de acordare a ajutorului social”, a explicat Spatari.

În urma acestor modificări, încă 86 000 de familii defavorizate vor beneficia de prestație pentru perioada rece a anului, în perioada noiembrie 2021 - martie 2022.

Ministrul a menționat că suma alocată pentru programul inițial planificat pentru anul viitor era de 535 de milioane de lei, iar acum, costul suplimentar pentru iarna care a început va fi de 523 de milioane de lei și costul total al programului pentru anul viitor va fi de 950 de milioane de lei.

Ministrul a atras atenția la faptul că în prezent, în Republica Moldova sunt în jur de 1 200 de asistenți sociali, iar extinderea eligibilității beneficiarilor va pune o presiune asupra acestor asistenți, care vor trebui să completeze un număr mare de cereri, în medie de 70 de cereri în perioada următoare. În acest context, acesta a îndemnat cetățenii care se consideră eligibili să completeze de sinestătător aceste cereri și să ia legătura cu asistenții din localitate.

Cât despre compensarea creșterii tarifului la agentul termic în factură pentru consumatorii casnici, Spatari a precizat că este o măsură implementată în zonele cu încălzire centralizată din Chișinău și Bălți și că sunt în total 222 de mii de consumatori casnici, beneficiari ai acestei compensații.

„Este o măsură care se adresează populației generale și are un nivel de plafonare de o gigacalorie. De această compensație vor beneficia majoritatea consumatorilor, care consumă sub o gigacalorie. Doar 30% consumă mai mult, și dintre aceștia doar 8% consump mai mult de 1,4 gigacalorie. Compensația va fi în jur de de 450 de lei. Costul total al măsurii pentru lunile noiembrie - martie 2020 este de 340 de milioane de lei. Însumate, cele 3 măsuri vor costa bugetul de stat 1,6 miliarde de lei”, a precizat ministrul.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat prin Hotărâre și majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului, de la 500 lei, la 700 lei, precum și a pragului eligibilității la calcularea scorului punctajului indicatorilor de bunăstare (proxy), cu 2,82 puncte.

Aprobarea celor două proiecte va permite majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 500 la 700 lei pentru 214 000 familii beneficiare și acoperirea suplimentară a circa 86 000 familii defavorizate cu prestația de ajutor pentru perioada rece a anului în cuantum de 700 lei.

Urmăriți conferința mai jos:Conform programului, Guvernul va crește eligibilitatea pentru acest program, astfel încât să se califice aproximativ 500 de mii de familii, adică cu 86 de mii de familii mai mult decât anul trecut, iar compensațiile la creșterea tarifară la gazele naturale și la căldură se va acorda tuturor consumatorilor casnici - 746 de mii de familii.

Gavrilița a precizat că aceste compensații se vor acorda gradual, în dependență de consum.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media