România: Dosar penal pentru un moldovean care vindea Arbidol pe internet. Medicamentul, neautorizat peste Prut

14 noiembrie 2021, 10:27 Diaspora 177
Medicament anti-COVID din Rusia.  Sursa: Profimedia Images

Un bărbat de 32 de ani din Republica Moldova s-a ales cu dosar penal după ce a încercat să vândă 11 cutii de Arbidol pe internet, potrivit Ziarul de Iași, citează Digi24. Medicamentul, care este fabricat în Rusia, nu este autorizat în UE, însă este folosit neoficial și în mod voluntar pentru tratarea COVID-19.

Bărbatul care vindea Arbidol pe internet este cercetat penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

Acesta oferea spre vânzare 11 cutii cu Arbidol, deşi medicamentul nu este autorizat, el fiind de origine rusească, folosit la tratarea COVID-19 acolo.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi s-au sesizat din oficiu.

„În urma investigaţiilor efectuate, a fost identificat un bărbat de 32 de ani care ar fi oferit spre vânzare medicamentele, deşi nu ar fi autorizat în acest sens. Asupra bărbatului au fost găsite 11 cutii cu medicamente, care au fost ridicate de poliţişti, în vederea continuării cercetărilor. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi. Cercetările continuă”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

În România, medicamentul este folosit neoficial și în mod voluntar

Arbidol nu este un medicament autorizat și este folosit neoficial și în mod voluntar în tratamentul unora dintre pacienții COVID.

În mai 2020, Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru includea medicamentul în protocolul de tratament al pacienților cu COVID, deși Arbidolul nu este autorizat în Uniunea Europeană. Medicamentul era recomandat pentru formele ușoare și medii ale bolii.

Deși neaprobat în UE, medicamentul a fost menținut aproape un an în protocolul de tratament pentru COVID din România și a fost folosit de mai multe spitale din țară.

Medicamentul, care este fabricat în Rusia, a fost în schema de tratament când era ministru Nelu Tătaru, dar a fost scos de ministrul Ioana Mihailă.

În prezent, Arbidolul se cumpără prin diverse metode din Republica Moldova.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media