COVID-19: Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă oamenii la calm în fața răspândirii variantei Omicron

3 decembrie 2021, 20:35 Sănătate 77
OMS.  Sursa: Profit.ro

Cercetătorul-șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a îndemnat oamenii să nu se panicheze în privința răspândirii variantei Omicron a coronavirusului și a spus că este prea devreme să știm sigur dacă vaccinurile anti COVID-19 ar trebui modificate pentru a lupta împotriva noii tulpini, informează Reuters.

Soumya Swaminathan a spus că este imposibil de prezis dacă Omicron va deveni tulpina dominantă. Omicron a și-a făcut apariția în Asia, Africa, ambele Americi, Orientul Mijlociu și Europa și a fost raportat în 7 din 9 provincii sud-africane, țara în care a fost identificat pentru prima oară. Mai multe guverne ale lumii au impus restricții de călătorie pentru a proteja populația de noua variantă.

Swaminathan a spus că răspunsul potrivit este să fim pregătiți: „Cât de îngrijorați ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiți și prudenți, să nu ne panicăm, pentru că suntem într-o situație diferită decât cea de acum un an.”

„Delta provoacă 99% din infecțiile din toată lumea. Omicron va trebui să fie mult mai transmisibilă pentru a devini tulpina dominantă. Este o posibilitate, dar e imposibil de prezis”, a explicat cercetătorul OMS, scrie Digi24.

Australia a devenit ultima țară care a raportat transmisia comunitară a Omicron, la o zi după ce tulpina nouă a fost descoperită în 5 state americane.

Până în prezent nu a fost înregistrat niciun deces asociat noii variante a coronavirusului, Omicron, a declarat vineri la Geneva un purtător de cuvânt al OMS.

„Nu am văzut niciun raport despre decese asociate Omicron”, a declarat Christian Lindmeier, la conferinţa de presă săptămânală a OMS de la Geneva, potrivit Agerpres.

Având în vedere că multe ţări fac teste pentru a detecta noua variantă, vom avea „mai multe cazuri, mai multe informaţii, precum şi - sper să nu fie cazul - decese”, a precizat el.

Noua variantă, clasificată ca îngrijorătoare de OMS, a fost depistată iniţial în Africa de Sud, însă de când autorităţile sanitare sud-africane au alertat OMS despre primul caz la 24 noiembrie, infectările cu Omicron au fost constatate în aproape 30 de ţări de pe toate continentele, unele depistând infectări anterioare datei primului anunţ despre această variantă.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media