Decizie favorabilă pentru fostul președinte al Curții de Apel Bălți și complicele său: Au fost plasaţi în arest la domiciliu şi respectiv liberare provizorie sub control judiciar

2 decembrie 2021, 20:24 Justiție 166
Alexandru Gheorghieș.  Sursa: captură video/Nord News

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a decis ca Alexandru Gheorghieș, fostul președinte al Curții de Apel Bălți învinovățit de îmbogățire ilicită, a decis schimbarea măsurii de arest. Astfel, Gheorghieș a fost plasat în arest la domiciliu, iar complicele său a fost eliberat provizoriu sub control judiciar. Asta după ce procurorii anticorupție au cerut prelungirea arestului preventiv cu 30 de zile în cazul judecătorului și a arestului la domiciliu pentru complicele său.

„În după amiaza zilei de astăzi 02.12.2021, magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, au examinat demersul procurorilor anticorupţie cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe o perioadă de 30 zile, în privinţa judecătorului din cadrul Curţii de Apel Bălţi, învinuit de îmbogățire ilicită. Tot astăzi, s-a examinat şi demersul de prelungire a arestului la domiciliu aplicat în privinţa complicelui judecătorului vizat”, scrie într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Procurorii anticorupţie spun că vor contesta cu recurs încheierile judecătorului de instrucţie la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 3 zile.

„Astfel, deşi procurorii anticorupţie au prezentat probe noi care justifică actualitatea riscurilor ce impun necesitatea aflării judecătorului şi a complicelui acestuia în arest preventiv şi respectiv arest la domiciliu, magistraţii au dispus admiterea în partea demersului procurorului.
Prin urmare, măsura preventivă sub formă de arest preventiv aplicată în privinţa judecătorului din cadrul Curţii de Apel Bălţi a fost înlocuită cu arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile. În privinţa complicelui judecătorului, magistraţii au dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura preventivă liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile”.

Amintim că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a primit, pe 16 noiembrie, acordul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind reținerea, percheziționarea și arestarea judecătorului Alexandru Gheorghieș, bănuit de îmbogățire ilicită.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a confirmat că au loc descinderi în biroul de serviciu, în mijloace de transport, dar și în alte locații ce aparțin judecătorului vizat din cadrul Curții de Apel Bălți.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, magistratul este cercetat pentru îmbogățire ilicită, infracțiune prevăzută de art. 330/2 alin. (2) Cod penal.

Astfel, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii SIS au constatat existența bănuielii rezonabile că, începînd cu anul 2014 și pînă în prezent, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Aceste bunuri includ: trei automobile luxoase, o casă de locuit, precum și alte imobile.

Alexandru Gheorghieș riscă amendă de până la jumătate de milion de lei sau închisoare de până la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media