Nadejda Toma - magistrată ce a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii controversate în mai multe dosare de rezonanță, s-a ales cu grad superior de calificare

14 septembrie 2021, 12:11 Justiție 579
Nadejda Toma.  Sursa: magistrat.md

Nadejda Toma - magistrată ce a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii controversate în mai multe dosare de rezonanță, numită în luna martie curent în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), președinte al Colegiului penal, s-a ales cu grad superior de calificare. O decizie în aces sens a fost aprobată astăzi, 14 septembrie, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Acordarea gradului superior de calificare magistratei de la Curții Supreme de Justiție, Nadejda Toma, a fost aprobat în urma demersului emis către CSM de președinta interimară a Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva - care a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în dosarul „Gemenii” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de circa 3,6 milioane de euro.

Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din septembrie 2018 se arată că judecătoarea CSJ avea o casă la sol cu suprafața de 107,9 metri pătrați, în orașul Codru, mun. Chișinău, când a obținut un apartament cu trei camere, cu suprafața de 101,1 metri pătrați în blocul din strada Hristo Botev, construit pentru magistrații Judecătoriei Sectorului Râșcani. „Conform datelor de la Cadastru, noua locuință este evaluată la aproape 689 de mii de lei. Contractul privind investiţiile în construcţii a fost semnat la sfârșitul lunii mai 2017, iar actul de transmitere-primire, la mijlocul lunii februarie 2018.” Ziua în care apartamentul a fost înregistrat la Cadastru - 15 martie 2018 - coincide cu data la care a fost completată declarația de avere și interese personale a Nadejdei Toma, în care nu se regăsea locuința.

Nadejda Toma a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii controversate în mai multe dosare de rezonanță. Ea au făcut parte și din completul de judecată care a respins recurs avocaților fostului premier Filat, condamnat la nouă ani de închisoare. În iulie 2015 Toma s-a numărat printre judecătorii care i-au achitat pentru abuz de putere şi neglijenţă în serviciu pe generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, fostul ministru de Interne şi, respectiv, fostul comisar al Capitalei în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Toma a făcut parte și din completul care a pus punct în unul dintre dosarele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, respingând recursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina Juriştii pentru drepturile omului o cauză la examinarea căreia a participat judecătorul Toma Nadejda a fost obiect de examinare la CEDO. Este vorba despre cauza Balakin c. Moldovei.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media