„Este posibil să începem negocierile în anul următor, dar nu asta este esenţial, e posibil şi e de dorit. Esenţial este să fie implementate reformele şi să ne ajutăm reciproc mai ales în situaţii de criză, energetică, umanitar, economic”, a spus Siegfried Mureşan.
Europarlamentarul a ţinut să sublinieze că implementarea reformelor va determina măsura în care Republica Moldova se va apropia şi integra în UE.
„Vestea bună este că autorităţile la Chişinău au adoptat, la începutul lunii august, un plan de acţiuni, când şi cum vor fi implementate aceste reforme. De implementarea acestor reforme va depinde cum ne vom mişca în următoarele etape. Comisia Europeană va trebui să facă un raport, după care se vor putea deschide negocierile de aderare”, a menţionat Siegfried Mureşan.
Totodată, europarlamentarul a lăsat să se înţeleagă că negocierile de aderare ar putea dura. Dar, până atunci Republica Moldova ar trebui să se integreze în piaţa unică europeană.
Europarlamentarul român a reiterat că integrarea europeană va asigura cetăţenilor Republicii Moldova o justiţie liberă şi corectă, instituţii publice care vor lucra pentru ei, dezvoltare şi locuri de muncă. Cu referire la regiunea transnistreană Siegfried Mureşean a specificat că soluţia conflictului transnistrean ar trebui identificată până la aderarea Republicii Moldova la UE.
La 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate de aderare la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.
