Siegfried Mureșan: R. Moldova ar putea începe anul viitor negocierile de aderare la UE

20 septembrie 2022, 09:27 Politică 80
Siegfried Mureșan .  Sursa: Siegfried Mureșan via Facebook

Republica Moldova ar putea începe anul viitor negocierile de aderare la Uniunea Europeană, a declarat Siegfried Mureşan, deputat în Parlamentul European, copreşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. În acelaşi timp, europarlamentarul a declarat că implementarea reformelor şi menţinerea unei guvernări pro-europene sunt esenţiale.

„Este posibil să începem negocierile în anul următor, dar nu asta este esenţial, e posibil şi e de dorit. Esenţial este să fie implementate reformele şi să ne ajutăm reciproc mai ales în situaţii de criză, energetică, umanitar, economic”, a spus Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul a ţinut să sublinieze că implementarea reformelor va determina măsura în care Republica Moldova se va apropia şi integra în UE.

„Vestea bună este că autorităţile la Chişinău au adoptat, la începutul lunii august, un plan de acţiuni, când şi cum vor fi implementate aceste reforme. De implementarea acestor reforme va depinde cum ne vom mişca în următoarele etape. Comisia Europeană va trebui să facă un raport, după care se vor putea deschide negocierile de aderare”, a menţionat Siegfried Mureşan.

Totodată, europarlamentarul a lăsat să se înţeleagă că negocierile de aderare ar putea dura. Dar, până atunci Republica Moldova ar trebui să se integreze în piaţa unică europeană.

Europarlamentarul român a reiterat că integrarea europeană va asigura cetăţenilor Republicii Moldova o justiţie liberă şi corectă, instituţii publice care vor lucra pentru ei, dezvoltare şi locuri de muncă. Cu referire la regiunea transnistreană Siegfried Mureşean a specificat că soluţia conflictului transnistrean ar trebui identificată până la aderarea Republicii Moldova la UE.

La 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate de aderare la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media