„Republica Moldova a devenit o țară de tranzit din punctul de vedere economic, al populației, dar totodată și din punct de vedere al contrabandei. Fiind frontiera blocată și atent monitorizată noi vedem că și punctul acesta de contrabandă sau migrație ilegală este foarte mult prezentă. Aceasta cere foarte multă vigilență și din partea noastră și din partea Poliției de Frontieră, Serviciul Vamal, instituțiile cu care noi colaborăm foarte mult. Avem un schimb de informații cu colegii din Ucraina, la fel, pentru că lucrul împreună este important în cazul dat. Un aspect de contrabandă care încă nu s-a materializat, dar noi îl avem în vedere foarte atent este contrabanda cu arme. Pentru că acolo unde este un conflict armat și este un circuit foarte larg de arme de diferit tip, atât de mărimi mici până la rachete anti tanc, riscul de a avea o piață neagră de arme este foarte înalt”, a declarat la emisiunea „Punctul pe Azi”, în platoul TVR Moldova, Alexandru Musteață.
Șeful SIS a precizat că se conlucrează cu echipele Serviciului Vamal, Poliției de Frontieră din Republica Moldova dar și cu instituțiile de profil din Ucraina.
„Noi comunicăm și cu colegii din Ucraina când noi sesizăm anumite canale care ar putea să ducă la asta sau vedem anumite mesaje, indici. Noi îi sesizăm, ei iau măsurile de rigoare pe teritoriul lor, ori noi avem grijă să nu treacă pe partea asta și aici colegii de la Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal depun un efort foarte mare în a verifica tot fluxul și cetățenii care circulă. A fost și în presă când au identificat, dar asta sunt cazuri individuale cu arme mai mult personale sau care, poate nu le dețineau legal, dar le aveau pentru protecție personală. Noi anticipăm riscul ca acest tip de contrabandă ar putea crește în viitor, dar încercăm să luăm toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de situații. Toată situația de război a schimbat paradigma în regiune”, a spus directorul SIS, Alexandru Musteață.
Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” din 6 septembrie cu participarea directorului SIS, Alexandru Musteață, poate fi urmărită AICI.
Anterior, viceministrul de interne, Serghei Diaconu, a declarat că odată cu invazia Rusiei în Ucraina, Republica Moldova s-a confruntat nu doar cu un val de refugiați, dar și cu o creștere a criminalității și a traficului de droguri la hotare. Oficialul MAI a spunea că motivul constă în faptul că autoritățile ucrainene, din cauza războiului, nu mai pot face față și nu pot să securizeze granițele așa cum o făceau înainte.
