În contextul reprimării marilor manifestaţii care au urmat decesului la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, SUA vor să lucreze cu „partenerii lor pentru a scoate Iranul” din această comisie a ONU ai cărei membri sunt aleşi pentru patru ani, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.
„Statele Unite continuă să fie alături de femeile curajoase din Iran, care protestează pașnic pentru drepturile lor fundamentale și demnitatea umană de bază. Toți oamenii din Iran trebuie să aibă dreptul la libertatea de exprimare și de întrunire, iar Iranul trebuie să pună capăt violenței împotriva propriilor cetățeni pur și simplu pentru exercitarea libertăților lor fundamentale.
Statele Unite consideră că nicio națiune care abuzează sistematic de drepturile femeilor și fetelor nu ar trebui să joace un rol în vreun organism internațional sau al Națiunilor Unite însărcinat cu protejarea acestor drepturi. Comisia ONU pentru Statutul Femeii și membrii săi sunt însărcinate cu „promovarea drepturilor femeii” și soluționarea „problemelor urgente care necesită atenție imediată în domeniul drepturilor femeii”.
Iranul a demonstrat, prin negarea drepturilor femeilor și prin represiunea brutală împotriva propriului popor, că nu este apt să facă parte din această Comisie; Însăși prezența Iranului discreditează integritatea apartenenței sale și munca de promovare a mandatului său. Acesta este motivul pentru care astăzi Statele Unite anunță intenția noastră de a lucra cu partenerii noștri pentru a elimina Iranul din Comisia ONU pentru Statutul Femeii.
Tuturor celor care protestează, le spun din nou, vă vedem și vă auzim. Mă inspiră curajul tău, la fel ca și oamenii din întreaga lume. Vom continua să tragem la răspundere oficialii și entitățile iraniene responsabile pentru violența împotriva protestatarilor”, a declarat vicepreședinta Statelor Unite.
Iranul este zguduit de manifestaţii de la moartea în detenţie a tinerei Mahsa Amini, arestată la 13 septembrie de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict din Republica Islamică, ce prevede modul de purtare a vălului. Reprimarea acestor manifestaţii, fără precedent prin amploarea şi natura lor după Revoluţia Islamică din 1979, a făcut zeci de morţi, conform ONG-urilor.
Autoritățile iraniene au acuzat public Arabia Saudită, SUA și Israel, de instigare la proteste. Recent, Arabia Saudită a avertizat SUA cu privire la un „atac iminent” al Iranului asupra țintelor din regat și din Erbil, Irak.
SUA şi Uniunea Europeană au adoptat deja noi sancţiuni împotriva regimului de la Teheran în urma acestei reprimări.
Ţările membre ale Comisiei ONU privind condiţia femeii (CSW) sunt alese de Consiliul Economic şi Social al ONU, ai cărui membri sunt ei înşişi aleşi de Adunarea Generală a organizaţiei. Mandatul Iranului se încheie în 2026, iar cel al SUA, anul viitor.
- VIDEO/ Furie și proteste violente în Iran după ce o tânără, arestată pentru că nu și-a purat corect hijabul, a murit în custodia Poliției
- Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat ferm violența împotriva femeilor din Iran: „Drepturile femeilor sunt drepturile omului și ar trebui respectate”
